Radye temel sonuçları (4.10.3 Uygulanmış)

Erhan M.

Kıdemli Üye
Merhaba. Bodrumlu yapıda iki aşamalı analiz sonucunda Görselleştirme penceresinde temel sonuçlarını inceleyip, ilave donatıları çiziyoruz. Burada radye temel sonuçları (4.10.3 uygulanmış) sonuçlarına baktığımda alt ve üst bölümlerden gelen kuvvetlerin birleştirilmesi yapılmış ve D katsayıları ile çarpılmış sonuçlara göre As donatı alanı mı gösteriliyor? Emin olmak için soruyorum.
 

Ekli dosyalar

  • radye-1.png
    radye-1.png
    265.1 KB · Görüntüleme: 81
  • radye-2.png
    radye-2.png
    147.3 KB · Görüntüleme: 82
Merhabalar benim de bir sorum olacak radye temelde mevcut as miktarı gereken miktarın iki katı katı kadar bunu nasıl çözebilirim.
 
levent bey merhaba, ekteki projemde analiz yaparken D09 ve D11 döşemelerinde ağ oluşturulamıyor yazııyor.Çözümü ne olabilir? Geometri kontrolü de yaptım.
 

Ekli dosyalar

  • 5 KATLI.cde
    10.9 MB · Görüntüleme: 4
Merhabalar benim de bir sorum olacak radye temelde mevcut as miktarı gereken miktarın iki katı katı kadar bunu nasıl çözebilirim.
Radye betonarme diyaloğunda ana donatılar fi20/10 olarak düzenlenip sabitlenmiş. DS sütunlarındaki işaretleri kaldırınız ve analiz ediniz. Bu durumda ana donatılarda MevcutAs , gerekenAs ye yakın hesaplanır.

1663249474090.png

1663250262106.png
Donatılar sabitlenmeden yapılan analizde radye temelde oluşan donatı yetersizliği ilave donatılardan kaynaklanıyor. As(-) sorununun çözümü için donatı seçimi diyaloğundan İlave donatılar için daha büyük donatı çaplarını seçebilirsiniz.

1663249798616.png

Radyenin düz olarak modellenmesini asasnösr kuyu detayının çizimlere eklenmesini öneririz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba Erhan Bey,
Evet, Analiz görselleştirme penceresinde Radye temel sonuçları 4.10.3 uygulanmış seçeneği radye tasarım sonuçlarıdır.

Ekli dosyayı görüntüle 27021
Levent bey merhaba, benim bir sorum olacak. bodrumlu 5 katlı bir yapım var. Bir tarafı dilatasyonlu yapım uzun ince, 3 tarafına ampatman yaptım kalınlık arttırdım ama zemin taşıma gücü sorununu halledemedim. yapıyı simetrik olacak şekilde iki farklı temel olarak çözsem yanlış bir yaklaşım mı olur?1675147045155.png
 
Levent bey merhaba, benim bir sorum olacak. bodrumlu 5 katlı bir yapım var. Bir tarafı dilatasyonlu yapım uzun ince, 3 tarafına ampatman yaptım kalınlık arttırdım ama zemin taşıma gücü sorununu halledemedim. yapıyı simetrik olacak şekilde iki farklı temel olarak çözsem yanlış bir yaklaşım mı olur?
Kasttettiğiniz, üst yapıda dilatasyon olan yapının temelinde de dilatasyon yapmak ise, bu yapılabilir. ( Dilatasyonların ayrı proje dosyalarından çözülmesi uygun olur.)
Radye temelin radye kenarını bölünmesini soruyorsanız, bu durumda analiz sonuçları değişmez.
 
Levent bey teşekkür ederim dönüşünüz için. Aslında anlatmaya çalıştığım şey ekteki dosyasda olduğu gibi C-D blok arası tek katlı bir otopark var ve bodrum kat yüksekliğinden 50 cm aşağıda. ben modelleme yaparken C bloğu otopark ile çözdüm. D blok ise uzun ince bir yapıda, otopark tarafına(sağ tarafa) ampatman çıkamıyorum. Temel kalınlığı ve kolon boyutlarını büyütmek ile ''zemin taşıma gücü'' sorunuKOTLU VAZİYET 20012023-Model-1.pngnu halledemedim.
 
Zemin taşıma gücü yetersizliği sorunu max taban basıncı değerinin aşılmasından kaynaklanıyorsa ve ampatman yapılamıyorsa zemin iyileştirme seçeneği değerlendirilebilir.
Proje dosyasını eklerseniz, deneyimli forum katılımcıları belki öneride bulunur.
 
Temel kalınlığı ve kolon boyutlarını büyüterek ağırlığı artıracağınız için daha olumsuz sonuçlar alırsınız.
Ampatman büyütemiyorsanız 2 seçeneğiniz var;
1. Zemin iyileştirmesi yoluyla taşıma gücünü artırmak
2. Gaz beton gibi hafif malzemeler kullanarak bina ağırlığını azaltmak
 
Teşekkür ederim .Dosyayı ekledim.
Önerilerim;
--otopark mimarisinde değişim yaparak kolonları temelin kenarlarına çekip kirişleri üstten konsol modelleyiniz
--binanın sol ve sağ tarafına 1,5 m konsol ilavesi ile
1675360848761.png
--binada en üst katta duvar yükleri kaldırılıp döşeme yükleri azaltılınca zemin kurtarıyor.
1675362796778.png
Diğer hatalar size kaldı. Düzeltirsiniz. proje ekte.
 

Ekli dosyalar

  • UO D BLOK.cde
    1.9 MB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Geri
Üst