RADYE TEMEL

fatmaacil

Yeni Üye
Mrb sorum ide ile alakalı değil, radye temel kalınlığı seçerken zemin değerleri, deprem bölgesi, bina yüksekligi dışında neler dikkate alınmalı, yardımcı olabilirmisiniz? qem = 1.5 in altında olan zeminlerde genelde tercih ediliyor. radye temel yüksekliğini belirleyen faktörler nelerdir diye sorsam daha ii olacak galiba ?
 
Zemin cinsi , deprem bölgesi , ust yapı rijitliği , en elverişsiz kolon tesirleri , beton kalitesi , donatı kalitesi , en buyuk açıklık gibi faktorler radye döşeme yuksekliği uzerinde etkilidir.
 
bende bunların dışında bir ön kriter söyleyim. Eğer plak döşeme yapıyorsan her tabliye için 10 cm , asmolen döşeme giriyorsan her tabliyeyi 7 cm kabul et ve temel üstündeki kat sayıdsı ile çarp bu sana yaklaşık ne kadar yükseklik gireceğini verir sana.
 
Radye Temel Sisteminde Yuksekliği bağlayan en temel kontrol zımbalamadır
bunun içinde
1) kolonlara gelen artırılmış yukler
2) Beton kalitesi fctd'yi etkiler bu da zımbalamayı
3) Zımbalama çevresi; kolon ne kadar buyukse maruz kaldığı yuk de buyur ama zımbalama cevresi de ona gore buyuyecektir.
4) Zemin Emniyet gerilmesi. Zeminde belli oranda dusey yukun tersinde bi etki tepki olusturacaktr. Bu da zemin emniyet gerilmesine gore degisir.

Herkes tarafından bilinen katsayısı x 10cm ibaresi gerçekçi degildir. Zira aynı m2'deki 2 binada, sık (3. -3.5 m) atılmış kolonların taşıdıgı dusey yukle 6-7 m aralıkla atılmış kolonların taşıyacagı ve temele aktaracagı dusey yuk cok farklıdır. Yani 6 katlı bir binaya 50cm temel yuksekligi kafi gelecegi gibi. 3 katlı bir binada 50cm temel yuksekliği yetmeyebilir
İdestatik'de Rayde temel icin zımbalama kontrolu yapılmakta ancak surekli temel icin bu kontrol yok ama en azından surekli temel yuksekligi temiz acıklıgın 10'da birininden az olmayacak gibi TS500 kontolleri var.
 
Sevgili siromar ben burda sadece ön boyut için bir değer söyledim yoksa kesin bir kriter değil. tabiki zemin ve kolona gelen yük önemli bir kriterdir. Tekeşkürler..
 
sistemde atılan kolon sayısı ve sıklığı, (+) yöndemi etki eder yoksa (-) yöndemi, yoksa kolonun kendi ağırlığımı temel boyutunu arttırıyo? tam anlayamadım. bazen çok güçlü sistemler seçiliyo, kolonlar fazladan atılıyo, böyle oluncada bir kolonun temele aktardığı yük miktarı azalıyo fakat fazladan yerleştirilen kolonun kendi yüküde eksta olarak temele aktarılmış oluyo. Bu durumda mı yükseklik fazla olmalı?
 
tüm parametreleri aynı olan 2 sistemde bina yükünü 10 kolona da 5 kolona da taşıtabilecegimizi farzedelim. (toplam yük 500 ton diyelim)
1. sistemde kolon başına 50 ton
2. sistemde kolon başına 100 ton taşıyacaz ve temele aktaracagız
Sistem Radye oldugu için de zımbalama cevremiz her kolonda (kolon boyutlarını aynı farzediyorum ve gerekli konsol cıkmaların olduğu durumu goz onune alıyorum) aynı olacaktır.
yani 1. sistemde daha az temel yuksekliği kafi gelecektir.
Daha açık olunamaz sanıyorum.
iyi calısmalar
 
Bu tip konularda farklı sistemleri modelleyip sonuçlarını irdelemeniz ve kendi yorumunuzu yapmanız daha iyi olacaktır. Yorumlayamadınız noktaları burada (forumun Yapı>İnşaat mühendisliği bölümü altında) paylaşmanız bence daha doğru olur.
Kıyaslama için sayın saridurmus un önerisini dikkate alabilirsiniz.
Sonuçları yorumlamada izleyeceğiniz en basit yol ise donatı sıklığıdır. Örneğin temelde kullandığınız donatı aralığı çok sıksa, temel ebatlarında bir sıkıntı olduğunu düşünebilirsiniz.
İyi çalışmalar.
 
açıklamalarınız için teşekkür ederim..gayet net açıklamışsınız. uygulama yapsam daha ida ii olacak galiba..
 
ampatman mesafesi vererek düzeltebildim ancak o yönde verdiğim ampatman mesafesi kör cephe bu sıkıntı olur mu?
 
Geri
Üst