Radye temelde iki parçalı çözüm

bana göre yapılabilir. ancak her iki temel içinde betonarme hesap akslarını kirişsiz radyeler için alt-üst düz donatı şeklinde ayarlamanız gerekir.
ayrıca ,
projenizde zeminle ilgili farklı bir parametre göremedim. kotlar dahil herşey aynı. bu yüzden olumsuz zemin durumuna göre bütün temel çözümü yapmanız daha doğru olur.
eğer zemin durumuna göre kazı yapılarak farklı kotlarda temel yapacaksanız dediğiniz gibi bir çözüme ihtiyaç olabilir. bu durumda da yine olumsuz duruma göre zemin parametrelerini alarak, verilen yatak katsayısı değerini yatak katsayısı çarpanı ile her iki temel için farklı alabilirsiniz.
ben bu şekilde yorumluyorum...
 
Tekrar merhabalar.. diğer kısma ait zemin raporu ile bu kısma ait zemin raporundaki taşıma gücü ve yatak katsayısı vs aynı .. hesap akslarını da alt ve üst donatı şeklinde ayarladık zaten.. Aslında bunu yapma amacımız zemin etüd raporunda bu şekilde olursa 5 adet 36 m sondaj gerekiyor ki elimizde 4 tanesi hazır eğer tek parça modellersek 5 adet 47 m sondajın sıfırdan başlayarak yeniden başlaması gerekiyor ki bu da bize 20 gün süre kaybettiriyor.. 5 adet 47 m sondaj yapılınca da sonucun yine aynı olduğu idare tarafından ve ilgili zemin etüd firmamız tarafından bize söylenince gereksiz bulduk ve sadece 1 sondaj daha yaparak işimizi bu şekilde bitirmek istedik. Yönetmelikte ve sta4cad vs gibi programlarda da bu şekilde parçalı yapılmasında herhangi bir sakınca görünmüyor ve ayrıca çizim alıp baktığımızda da tek parça ile 2 parçanın donatılarını bile aynı verip radye kenarı olan kısımda gönye dışında hiçbir farklılıkta bulunmuyor..
 
hesap akslarınızı tekrar kontrol edin.
diğer konuda anlattıklarınızı affınıza sığınarak yorumum şu şekilde. size sunulan yönetmelik koşulu eski yönetmelik gibime geliyor. sondaj derinliği temel kısa kenarının 1,5 katı olmalı diye bir husus vardı. şimdi ise durumu kurtarmak için temel parçalı yaparak temel kısa kenarını düşürüyorlar ki 36 mt derinlik kurtarsın. yeni yönetmelikte böyle bir şey yok bildiğim kadarı ile. geoteknikçiniz bu konuyu iyi araştırsın derim. bence temeli tek parça çözmenizde bir sakınca yok. ve sondaj derinliği olarak ta ana kayaya girilmesi yeterli. tabiki bu benim bildiğimi düşündüğüm şeyler. ustalar ve bu konunun uzmanları daha net bir cevap verebilir.
 
Geri
Üst