Radye temele 1 cm ara ile ilave donatı atıyor

Değerleri arkadaşlar merhaba iyi günler dilerim. Bir süredir proje yaptığım belediye almış olduğu karar neticesinde temel üst kotunu minimum -1 m alıyoruz ve su basman perde ile 0 kotuna ulaşıyoruz. Aynı zamanda bu su basman perdelerini kolonlara temas ettirmiyoruz 5 er cm derz bırakarak modelliyoruz. Sorunlar bu noktada başlıyor. Radye temelde ilave donatılar arttı. Üstüne bir de asansör kuyusu var ise; asansör perde ile radye temelimin birleştiği bölgede 1 er cm ara ile bazen 140 bazen 150 adet ilave donatı çıkıyor. Hatayı nerede yaptığımı bir türlü bulamadım. Projemi yüklüyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum.
 

Ekli dosyalar

  • radye ilave donatı sorunu.cde
    3.8 MB · Görüntüleme: 12
modelleme önerilerim;
--kırmızı ile işaretlediğim kolonları büyütünüz,
--asansör perdesini grup yapınız,
--yeşil ile işaretlediğimi kısa başlık perdesi ilavesi yapınız,
--merdiven kata oturmamış, merdiveni temele mesnetlemek için su basman perdesi giriniz,
--temeli düz modelleyip asansör çukurunu daha sonra çizimde oluşturabilirsiniz,
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
--radye çözümünü, temel kalınlığını ve/veya donatı çaplarını artırarak yapabilirsiniz.
1695502781168.png
 
Ünver bey merhaba, ilginiz ve yardımınız için teşekkür ederim. işaretlediğiniz kolonları büyütmem imkansız çünkü çıkma hatta içerisinde kalmak zorundayım, aks çizgisinden dışarı çıkamıyorum. Perde başlığını ekleyeceğim. Temeli düz analiz edip sonradan asansör kuyusunu açtığımda yapı denetim firması ve belediye memuru analiz raporlarında asansör radyesinin hesabı yok diye projeyi geri iade ediyor. Vermiş olduğunuz tavsiyelerin uyabildiklerimi dikkate alıp düzenlemeleri yapacağım.

Size bir sorum olacak; su basman perdelerinin kolonlar ve taşıyıcı perdelerle derz bırakarak çalıştırılması doğru bir çözüm mü? projeyi teslim edeceğim ilgili belediye Su basman perdelerinin kolonlarla temasına müsade etmiyor. minimum 5 cm derz bırakmamı istiyor. Kolonlarla birlikte çalıştırdığımda bir sorun çıkmıyor, fakat ayırdığımda perdelerin radye ile temas ettiği bölgelerde ilave donatı çıkıyor ve radyede olmadık gerilmeler gerçekleşiyor. Sadece bu proje değil tüm projelerde aynı sorunla karşılaşıyoruz. Temeli -100 cm e indirdiğimde 100 cm lik perde ile 0 a ulaşıyorum ve su basman perdelerini kolonlarda ayırdığımda kat yüksekliği 380 oluyor (kolon boyu 380 olmuş oluyor) kolonun alt noktalarında gerilmeler daha fazla oluyor. perde ile ayırmadığımda yük kolon+perde ile daha güzel ve daha geniş bir alana yayılıyor diye düşünüyorum. sizce de öyle mi? Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
 
merhaba
işaretlediğiniz kolonları büyütmem imkansız
kolonları büyütemeyecekseniz dolu çıkma var mı, kontrol ediniz,
su basman perdelerinin kolonlar ve taşıyıcı perdelerle derz bırakarak çalıştırılması doğru bir çözüm mü?
modellediğiniz şekilde doğru çözüm,
kolon dar kenarlarını, kat yüksekliği 380/10=yaklaşık 40 cm yapmanız uygun olur.
şehrimizdeki uygulama;
Belediye ve bizim yapı denetim asansör çukuru ve su basmanların kolonlar ile birleşmesi için şart getirmiyor. (doğru modelleme yeterli)
ben radye temelde sorarlarsa tavsiye olarak idecad önerdiği gibi düz hesaplayın diyorum. (asansör kuyusu yanları daha kalın/rijit oluyor.)
 
Geri
Üst