V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

raporda belirgin hasar bölgesine geçen eleman sayısı 0

Ekte projesine aykırı yapılmış bir binayı modelledim. İşi almadan önce binanın performans analizinde sağlayıp sağlamayacağını gözüme kestirmek istiyorum. O yüzden henüz karot ve demir okumaları elimde mevcut değil, ancak beton kalitesi projesinde c25 olmasına rağmen c20 kabul ettim, kirişlerde ve kolonlarda etriye sıklaştırması olmadığını varsaydım, kirişlerde boyuna donatılarının tekdüze yapıldığını düşündüğüm için yer yer eksilttim, döşeme donatılarının arasını açtım ve kiriş ve döşemelerin ilave donatılarını sıfırladım. Buna rağmen raporda belirgin hasar bölgesine geçen eleman sayısı 0, bütün kriterler %0 görünüyor. Bütün kirişler de sünek davranış gösteriyor. Bundan dolayı bir analiz ayarını veya başka bir şeyi atladığımı düşünüyorum. Üstadlarımızdan müsait olan varsa eğer kısaca bir göz atıp beni yönlendirebilirse çok mutlu olacağım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Burada benim gözlemim şu şekilde. Elemanlar akma sınırına ulaşmıyor. Akma momenti değerini çoğunlukla boyuna donatılar belirler. Beton sınıfının düşürülmesi bu anlamda ciddi bir fark oluşturmayacaktır. Beton sınıfının düşük olması, sargı etkisinin gözönüne alınıp alınmaması gibi durumlar çoğunlukla akma momentine erişen elemanların plastik şekildeğiştirmesinde belirleyici bir durumdur. Örneğin aşağıda C50 ve C25 için bir moment eğrilik karşılaştırması yaptım örnek olarak. Akma momenti 51.04 ve 49.58 knm ile değişirken, göçme eğriliği 0.1275 ve 0.99 olarak değişmiş. Yani ciddi sayılabilecek değişimi aslında göçme eğriliğinde görüyoruz.

1770276365079.png

İlave donatıların azaltmak burada kirişleri BH durumuna geçirebilir. Ancak analiz sonucunda bunun olmadığı gözüküyor. Nonlineer itme analizi yapıldığında da BH durumuna sınırdan geçtiği gözüküyor. Doğrusal performans analizi çoğu durumda daha olumsuz sonuç verse de hesap yönteminin algoritması gereği BH durumuna geçmek daha esnek kalıyor.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...

Hocam bu anlattığınız şeye istinaden beton sınıfı yükseldiğinde kirişimin rijitliği yükseliyor ve birim şekil değiştirme sınırı azalıyor mu ? yani düşük sınıf bir beton daha fazla eğrilip daha yüksek şekil değişimi yapabiliyor fakat yüksek dayanımlı beton daha az şekil değişiminde göçüyor diyebilir miyiz ?
ek olarak, kirişte belirgin hasardan sınırlı hasara kesit değiştirmeden geçmek için de alt açıklık donatı çapını artırsam ve buna mukabil oluşabilecek çatlakları dikmek için etriye çapını artırsam ve yukarda basınç kırılmasını önlemek için basınç donatı çapını artırsam işe yarar mı yoksa daha etkili bir yöntem varsa söyleyebilir misiniz ? @Oğuzcan HADİM

Hocam bu anlattığınız şeye istinaden beton sınıfı yükseldiğinde kirişimin rijitliği yükseliyor ve birim şekil değiştirme sınırı azalıyor mu ? yani düşük sınıf bir beton daha fazla eğrilip daha yüksek şekil değişimi yapabiliyor fakat yüksek dayanımlı beton daha az şekil değişiminde göçüyor diyebilir miyiz ?

Bu genel olarak rijitlik-süneklik arasındaki ilişkidir aslında. Aynı ilişki dayanım-süneklik için de vardır. Bir çok durumda rijitlik arttığında süneklik doğal olarak azalır. Örneğin donatısı az olan kirişlerin sünekliği daha fazladır.

ek olarak, kirişte belirgin hasardan sınırlı hasara kesit değiştirmeden geçmek için de alt açıklık donatı çapını artırsam ve buna mukabil oluşabilecek çatlakları dikmek için etriye çapını artırsam ve yukarda basınç kırılmasını önlemek için basınç donatı çapını artırsam işe yarar mı yoksa daha etkili bir yöntem varsa söyleyebilir misiniz ?

Açıklık donatısı bu durumda geçersiz. Performans analizi yaparken mesnet donatılarını baz alıyor. Açıklık donatıları mesnete uzanıyor ve değişiyor elbette ama hesapta esas alınan mesnet donatılarıdır. Çünkü plastikleşmeyei mesnet donatılarında bekliyoruz.

Mesnette alt ve üst donatı çaplarını artırmak dayanımı artıracağı için akma momentini yükseltecektir ve sistemin BH durumuna daha zor ulaşmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla işe yarayacaktır. Ancak çoğu projede kirişleri SH 'da tutmak zordur. Depremselliği düşük olan az katlı yapılarda SH durumu oluşuyor ancak bir çok durumda kirişler Belirgin hasara geçecektir.

SAygılarımla...

Geri