V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yapmalı

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yapmalı?
Sayın İsmail Hakkı Beşler , Cevap ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Yalnız sizi biraz daha pozitif düşünmeye davet ediyorum. Konu başlıklarını kilitlemenize gerek yok. Amacımız kimseyi üzmeye çalışmak ve rencide etmek değildir. Konu başlıklarını kilitlemezseniz memnun olurum.

Size çok açık bir şekilde anlatmak istiyorum. İdecad kullanıcılarının sunmuş olduğu projeleri sizin yönlendirmelerinizle "yarı rijit" analizle çözmelerini istedik. Fakat bu durum bazı idecad kullanıcılarını rahatsız etti. "Rijit" çözüm yapmak konusunda ısrarlılar.

Benim size sormak istediğim:
İdecad programı ile ısrarla RİJİT çözmek isteyen kullanıcılara yönlendirici talimatlarınız neler olabilir?
Örneğin: Nervür döşeme sisteminde diş yönlerinin kısa doğrultuya paralel olması, denge denklemelerinin şu noktalarda sağlanmayabilir şunları yapmalı veya yapmamalı vb.

Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yap

IdeCAD Programinin rijit diyafram cozumu nervur sistemlerde de dogru calisir. Program cozemeyecegi bir stable olmayan durumda kullaniciyi uyarir ve sistem cozulemiyor hatsi verir. Analizin tamlandigi her proje dogru cozulur. Siz diger baska program kullanicilarini nasil yonlendiriyorsaniz oyle yonlendirin. Nervur ve kaset sistemlerde yari rijit cozum istemeniz halinde zorlama yapmis olursunuz. Fakat kendileri elastik diyafram ( Yari rijit diyafram ) cozup getirirlerse bu tamam. Eğer yari rijit cozmeleri konusunda israr ederseniz, yönetmelik disina yani hukuk disina cikmis olursunuz. Programin kendi opsiyonu kullanicilara yari rijit olarak gelir.
Bizim onerimiz hep elastik diyaframa yonlendirme oluyor.
Siz tüm mehendislere, hangi programi kullanirsa kullansin elastik diyafram cozumu önerin.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yap

Siz 4 m ye 6 m olan , dort kolonlu dort kirisli tek kat 7 cm plak kalinligi olan nervurlu bir sistemi, bir baska yerli programla cozup burada paylasin. Girdiginiz sistemin kolon yon ve boyutlarini kiris boyutlarini doseme kaplama ve hareketli yuklerini duvar yuklerini kat yuksekligini beton ve donati sinifini zemin gurubunu yazin. Bir defa nervurleri kisa dogrultuda atin bu bir cozum olsun sonra uzun dogrultuda atin nervurleri.
Bu tanimladiginiz sistemi etabs ile de cozsun bizim cocuklar. Bir de ideCAD ile cozsunler. Sonra sonuclari ben size yorumlayayim Hem uzun hem kisa kirisin 1.4g + 1.6 g moment degerini bize bildirin bu baslik altida yazin. Ayni sistemi bir defa da yari rijit cozun bu yerli programla. Etabsin ideCAD in ve diger yerli programin rijit cozum ve yari rijit cozum sonuclarini inceleyelim. Rijit cozum sonuclari uc programda da yakin cikacaktir. Ayni sistemin yari rijit cozumlerI de yine uc programda birbirlerine yakin cikacaktir. Fakat rijit ve yari rijit cozum sonuclari ayrisacaktir.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yap

Eğer bir program Kullanıcı kitapçığında, teori kitapçıgında yada resmi forum sitesinde "Yarı Rijit davranış Rijit davranışa göre DAHA DOGRU bir sonuç verir" diyorsa elbetteki daha dogru sonuç veren çözüm yöntemini tercih etmek gerekir. Durum artık tercih statüsünden çıkar zorlayıcı unsur olur. Yürürlükteki mevzuatlara ,Fen ve Sanat kurallarına çok daha yakın olur.

Bu durum sadece idecad için degil, tüm programlar içinde geçerlidir.

İdecadin digerlerinden farkı: Daha şeffaf olmalarıdır. Daha kullanıcıları bilgilendirmeleridir. Program kullanıcılarının Bilgilerinin artması ve programı daha dogru kullanabilmeleri için Forum ortamını çok aktif kullanmalarıdır.

Sizinle bu yazışmaları yaparken sizlere karşı olumsuz değil tam tersine yanlış anlaşılma olmaması için daha dogru olarak soruları nasıl yazabiliriz diye düşünürüz. Soru sormak amaçlıyız, sorgulamak gibi bir amacımız yoktur.
Teknik konularda Farklı fikirlere (dogru, daha dogru, kısmi dogru, yanlış, daha yanlış fikirlere) sahip olabiliriz önemli olan her daim hoşgörü ile sizin ögretmeniz bizimde ögrenebilmemizdir.

Emeginize teşekkür ederim.
Saygılarımla
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yap

Sayın İsmail bey,
İnternetde Sayın Ahmet ÇELİKKOLLU abimizin değerli yazıları bulunmaktadır.

Sizin düşünceniz nedir?

Rijit diyafram-- yarı rijit diyafram
Taşıyıcı sistemi idealize ederken diyaframların(döşeme) rijit alınması yada yarı rijit alınması önemlidir.Diyaframların rijit alınması sistem periyodunu oldukça küçültürken, yarı rijit diyafram kabulu periyodların buyuk çıkmasına sebep olur.Bu durum da direk yapıdaki deprem kuvvetlerinin buyuklüğünü etkiler.Şöyleki yapı periyodu büyüdükçe spektrum eğrisindende görülecegi üzere yapıdaki deprem kuvvetleri azalır.Periyod küçüldükçe ise sistem rijitleşmiş demektir ve deprem kuvvetleri artar.Eğer siz rijit diyafram kabulü yapmışsanız yapıda oluşacak deprem kuvvetleri artacak demektir.Eğer siz yarı rijit diyafram kabulü yapmışsanız yapınızda nisapeten daha düşük deprem kuvvetleri oluşacaktır demektir.Kabulden ziyade gerçekte durum ne ise o kabulü yapmak gerekir.Yrı rijit diyafram kabulunda kiriş mesnet donatıları bile neredeyse yarı yarıya azalmış olabilir.Çünkü daha az deprem kuvvetleri söz konsuudur.Dolayısıyle daha az donatı gerekir.Tam rijit diyafram kabulunde ise özellikle mesnet donatıları yarı rijit diyaframa göre çok fazla çıkar.Bu yazılanlardan anlaşıldığı uzere tam rijit yada yarı rijit diyafram kabulleri bilinçsiz yapılmamalı sistem ne ise o baz alınmalıdır.Daha az deprem kuvveti çıkıyor daha az donatı kullanıyorum diye hep yarı rijit diyafram kabulu yapmak pek doğru değildir.

Deprem yönetmeliğimiz incelendiğinde sürekli olarak bir yerlerde rijit diyafram olarak çalışan döşemelrde ibaresi geçer.Yani yönetmelik nispeten bizi ona yönlendirmiş gibi görünür.Karar vermemiz gereken şey hangi durumda yarı rijit hangi durumda tam rijit kabulü yapmamız gerektiğidir.

Tam rijitten kasıt şudur.Eğer döşeme tam rijitse yatay yük anında düzlemsel olarak döşeme eğilip bükülmeden hareket eder ve yatay yükü diğer taşıyıcalara aktarır.Eğer döşeme tam rijit değilse yatay yük anında döşeme nispeten eğilip bükülebilir, ve kuvvet aktarımı tam gerçekleşmez.Bu aşamada öne çıkan unsur yatay yük anında döşemenin eğilip bükülmesi oluyor.Yani kalın döşemelerde tam rijit diyafram kabulü şarttır.Eğer döşeme arızası kabul edilen A2 ve A3 düzensizlikleri varsa bu durumlarda yarı rijit diyafram kabulü ilgili yerler için yapılabilir.Bunun yanında kirişsiz döşemelrde , döşemeler kirişler tarafından sarılmadığından rahatca şekil değiştirebildiklerinden kirişsiz döşeme sistemlerinde de yarı rijit diyafram kabulü yapılabilir.Bunun yanında asmolen döşemeli sistemlerde asmolen kirişlerine paralel olan yön tam rijittir.Çünkü asmolen kirişler çok fazla rijitlik sağlarlar.Ancak asmolen kirişlerine dik yönde 5-7 cm döşeme kalınlığı vardır ve yarı rijit diyafram kabulü yapılabilir.

Tam rijit diyafram ve yarı rijit diyafram kabulü bilinçli yapılmalıdır.Sadece donatı az çıkıyor, kurtarmayan kesitler kurtarıyor diye yarı rijit diyafram kabulü yapılmaz.Yada yazılım şirketine telefon ettiğinizde sistemi yarı rijit diyafram kabulü ile çözün kurtarır dedikleri için yarı rijit kabulü yapılmaz.Buna mühendis karar verir.İşin özüne bakarsanız bu iş hesap işidir.rİJİTLİK TAM YADA YARIM OLARAK İKİYEDE ayrılamaz.Çoğu zaman sistemlerde belli oranlar kullanmak daha gerçekçidir.

Tam rijit diyafram ve yarı rijit diyafram seçiminde dikkatli davranalım.TS deki döşeme kalınlık hesabının tam rijit çalışma düşünülerek hazırlandığını unutmayalım.Ancak Ts degerinden daha düşük kalınlıkta bir döşeme yapacaksa rijitlik azalması düşünülenbilir(klasik döşeme)..Bazılarının dediği gibi eskiden yazılımlar gelişmemişti o yüzden yarı rijit kabulü yaplamıyordu şu an yapılabilir türü konuşmalar doğruyu göstermez.Tam rijit yapılabildiği gibi yarı rijitte eskiden yapılabilirdi.Önemli olan sistem nasıl çalışacaksa o kabulün yapılabilmesidir.Bu yazıyıda o yüzden yazdım...


Ahmet ÇELİKKOLLU
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan İdecad kullanıcısı neler yap

Aşağıdaki maddeler 2017 deprem yonetmeliginden kopyala yapistir yapilmistir.

Ben 2017 deprem yonetmeliginin gelismis bir deprem yonetmeligi oldugunu biliyorum. Gelistirilmesini yakindan takip edip katki sagladim.

Asagidaki durumlarda mutlaka yari rijit diyafram ( elastik diyafram ) cozumu yapilmalidir.

3.7.2.2 maddesine göre
A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu binalarda, kat döşemelerinin kendi düzlemleri içinde deprem kuvvetlerini düşey taşıyıcı sistem elemanları arasında güvenle aktarabildiğini göstermek üzere iki boyutlu levha (membran) sonlu elemanlar ile modellenecektir. Yari rijit diyafram (elastik diyafram)

4.5.6.2 maddesine göre
3.7.2.2 ye göre A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunduğu ve/veya döşemelerin rijit diyafram olarak çalışmasının öngörülmediği binalarda betonarme döşemeler, düzlem içi yerdeğiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini içermek üzere iki boyutlu levha (membran) sonlu elemanlar ile modellenecektir. Bu durumda her düğüm noktasında üç serbestlik derecesi dikkate alınacaktır. İstenirse aynı zamanda düzlem dışı yerdeğiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini de içermek üzere, her düğüm noktasında altı serbestlik derecesinin dikkate alındığı kabuk sonlu elemanlar da kullanılabilir. Yari rijit diyafram ( elastik diyafram)

4.5.7.1 maddesine göre
3A.6.4'te belirtildiği üzere, normal katlardan çok rijit bodrum katlarına geçişte yer alan ve üstteki katlarda oluşan eylemsizlik kuvvetlerinin tümünü veya büyük bir bölümünü ani olarak bodrum katlardaki çevre perdelerine aktarmak durumunda kalan geçiş katları döşemelerinde yeterli düzlem içi rijitlik ve dayanımın sağlanması esastır.Bu koşul,başka nedenlerle ani rijitlik değişimlerinin yapıldığı diğer geçiş katları için de geçerlidir.

4.5.7.2 maddesine göre
7.2.2.'ye göre A2 ve A3 türü düzensizlerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın geçiş katlarının döşemeleri,yeterli döşeme kalınlıkları alınarak,4.5.6.2'ye göre modellenecektir. (yani kabuk elemanlarla modellenecektir) yari rijit diyafram

7.11.3 maddesine göre
Kirişli ve kirişsiz döşemeli binaların döşemelerindeki düzlem içi eksenel ve kayma gerilmeleri,elastik diyafram kabulü ile hesaplanacaktır.(Elastik diyafram,yarı rijit diyafram anlamına gelmektedir.)

7.11.4 maddesine göre
Deprem yüklerinin döşemelerden düşey taşıyıcı elemanlara güvenli bir şekilde aktarıldığını gösterilmesi gereken A2 ve A3 düzensizliklerin bulunduğu kirişli döşemeli binalarda,döşemeler için 7.11.3 maddesinde verilen koşullar sağlanacaktır.(Yarı rijit diyafram çözümüne yönlendirmektedir.)

Gelelim benim dusunceme; bu yonetmelik, yaptirimlari oldukça isabetli , muhendisi ikircikte birakmayan, hangi durumlarda yari rijit diyafram ( elastik diyafram ) kullanilmasi gerektigini son derece net tanimlayan bir yönetmelik.

Yari rijit diyafram ile cozum hem daha hassas hem daha dogru hem de ekonomik sonuclar verir. IdeCAD kullanicilari guvenle kullanabilrler. Yari rijit diyafram analzi rijit diyafram analizine gore daha uzun surer ve cok fazla hafiza gerektirir.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

İyi çalışmalar
Elastik ve rijit çözümdeki en sığ bakış -Periyot artar deprem yükü azalır- mantığıdır. Böyle oldu diye rigit kabul ile güvenli tarafta mı kalırız tabi ki hayır.
Bu yaklaşım ne yazıkki üst yapı etkileşimli çözümde de var. Genel kanı orada da periyot artar- deprem yükü azalır dolayısıyla rijit temel kabulüyle güvenli tarafta kalırız bakış açısıdır.
Üzerine 100'lerce makale yazılmış ve sonucun hep "üst yapı etkileşimli çözümün gerekliliği ve gerçekçiliği" çıkmasına rağmen bu yanlış mantıkla ne yazıkki Tdy 2016 16C.1.2 maddesinde, zemin - yapı etkileşimin yüzeysel temellerde ihmal edilebileceği tavsiye etmiştir.
Üst yapı etkileşimli (ide sabit yatak katsayısı ve pseudo-coupled yöntemine olanak vermekte) - rijit kabul mantığını aynı elastik - rijit döşeme mantığıyla yani periyot uzar deprem yükü azalır sığ görüşüyle bakarsak...
a)Zemine mesnetlenmenin olduğu noktalarda çökme, yükselme veya dönmeler oluşabilmektedir.
b)Zemin deprem hareketini değiştirerek yapılara iletmekte bu etki bazen büyütme şeklinde olabilmektedir. Ayrıca yapı ile zeminin periyotlarının çakışması durumunda yapıda oluşacak rezonanstan dolayı üstyapı çok büyük zorlanmalara maruz kalmaktadır.
c)Zemin deprem hareketini değiştirerek yapılara iletmekte bu etki bazen büyütme şeklinde olabilmektedir. Ayrıca yapı ile zeminin periyotlarının çakışması durumunda yapıda oluşacak rezonanstan dolayı üstyapı çok büyük zorlanmalara maruz kalmaktadır.
d)Zeminin ani hareketi, yapıda atalet kuvvetleri (eylemsizlik kuvvetleri) oluşturmaktadır.
e)Zemin özellikleri yapının periyot ve mod şekillerini değiştirmektedir.
f)Depremin düşey bileşeninin yapıya etkimesi durumunda yapı yukarı doğru zeminden ayrılarak hareket edebilir
gibi durumları göz ardı etmiş oluruz.

farklı katlarda 24 modelin rijit temel - sabit yatak katsayısı ve değişken yatak katsayısı olmak üzere karşılaştırdığım Doktora tezimin sonuç kısmında da rijit temel kabulüyle güvenli tarafta kalınmadığı görülmüştür.
Aynı şekilde rijit döşeme sistemininde güvenli tarafta kalınır kabulü kesinlikle hatalıdır. Biz Mühendislere düşen gerçekçi modelleme ve gerçekçi analiz yöntemini tercih etmemizdir.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Sayın Ömer Özer Bey ve yardımcı olmak isteyen tüm arkadaşlar,
Yeni çıkması beklenen deprem yönetmeliginde Yarı rijit durumu çok açık bir şekilde belirtildigi söyleniyor. Yeni yönetmeligin İlgili maddeleri referans gösteriliyor. Ben yönetmeligi bütün olarak inceliyorum fakat döşemelerin 1)A2 ve A3 düzensizliği olan döşemeler ile 2) geçiş katları döşemeleri ve 3)döşemelerin rijit diyafram olarak çalışmasının öngörülmediği durumlarda yarı rijit çözmekten bahsediyor.
A2 ve A3 düzensizliği olan durumu tespit edebiliriz. Geçiş katları döşemeleri durumunuda tespit edebiliriz. Peki "döşemelerin rijit diyafram olarak çalışmasının öngörülmediği durumlar" ı nasıl tespit edecegiz sorusuna cevap aradıgımda:
Yeni yönetmelik rijit çözüm için:" A2 ve A3 türü düzensizliklerin bulunmadığı ve düzlem içi önemli şekil değiştirmelerin meydana gelmeyeceğinin beklendiği planda düzenli binalarda, betonarme döşemeler rijit diyafram olarak modellenebilir" demektedir.
Özetle:Yarı rijit için "döşemelerin rijit diyafram olarak çalışmasının öngörülmediği durumlar" Rijit için "önemli şekil değiştirmelerin meydana gelmeyeceğinin beklendiği planda düzenli binalar". Bu da bizi düz mantıkla yarı rijit davranışı belirleye bilmem için döşemenin rijit olmaması gerekiyor. O zaman kendime sordugum asıl soru "A2 ve A3 düzensizliğinin ve geçiş katı döşemesi olmadıgı durumlarda; hangi döşeme türleri rijit diyafram olarak çalışmaz? Çalışmadıgını neye göre tespit ederiz?"

Yeni Zellanda olsun, Malezya olsun FEMA yı baz alarak yapının rijitmi? yoksa Yarı rijitmi? davranıyor. Bu durum ile ilgili mühendislere yardımcı olabilecek çalışmalar yapmaktadır.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Teşekkür eder İyi çalışmalar dilerim.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Yönetmelikte iki tür ifade var birincisi "yapılacaktır" , "modellenecektir" , "hesaplanacaktır" , "sağlanacaktır" şeklinde. Diğer ifade şekli de "yapılabilir" , "modellenebilir" şeklinde. Bahsettiğiniz made 4.5.6.4 maddesi şartlı bir izin maddesi.

"Yarı rijit model" kullanacağınız durumlar çok net çok açık bir şekilde "yapılacaktır" , "modellenecektir" şeklinde emir kipinde açık bir şekilde verilmiştir.

Bahsettiğiniz 4.5.6.4 madesi ile Mühendise şartlı olarak bir izin (icazet verilmiştir) "önemli şekil değiştirme olmadığını" gösterirseniz eğer Rijit diyafram modeli kullanabilirsiniz.

Bu madeden yola çıkarak, bu durumda da "yarı rijit" çozerseniz, bu izni kullanmayıp, daha gerçekçi bir yontem ile hesabınızı yapmış olursunuz.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Genel Soru: Hangi tür döşemeler rijit yada yarı rijit olarak çalışır?
İndirgenmiş Soru: A2 ve A3 düzensizliğinin ve geçiş katı döşemesi olmadıgı durumlarda; hangi döşeme türleri yarı rijit diyafram olarak çalışır? Çalışıp Çalışmadıgını neye göre tespit ederiz?"
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

engineer_yildiz":1ffnuoxa' Alıntı:
Genel Soru: Hangi tür döşemeler rijit yada yarı rijit olarak çalışır?
İndirgenmiş Soru: A2 ve A3 düzensizliğinin ve geçiş katı döşemesi olmadıgı durumlarda; hangi döşeme türleri yarı rijit diyafram olarak çalışır? Çalışıp Çalışmadıgını neye göre tespit ederiz?"

Merhaba
Bu konuyu daha önce ismail bey'le forumda tartışmıştık.
Bulabilirsiniz.

Döşemeler rijit ya da yarı rijit olarak çalışmaz.

Literatürde döşeme rijitliği - sistemin rijitliğinden çok daha rijitse "rijit diyafram"

Döşeme rijitliği sistem rijitliğine yakınsa "yarı rijit diyafram"

Döşeme rijitliği sistem rijitliğinde çok daha düşükse "esnek diyafram" tabiri vardır.

Literatürdeki isimlendirmelerle programdaki analiz yönteminin isimlendirmesi karıştırılmamalıdır.

Yarı rijit analiz yöntemiyle döşemelerin kendi düzlemi altında deplasman yapabildiğini kabul etmektesiniz.

Her döşeme sistemi yarı rijit kabulle çözülebilir.
Ama
Her döşeme sitemi rijit kabulle çözülmemelidir.

A2-A3 düzensizliği varsa kesinlikle yarı rijit çözülmeli.

Nervür kaset kirişsiz döşeme yarı rijit kabulü daha doğru sonuç verecektir kesinlikle tercih edilmelidir.
Şahsi tercihim her zaman elastik yöntemdir.

Plak sistem ve düzenli yapılarda ise iki kabulde kullanılabilir. Ben bu durumda da yarı rijiti kullanıyorum.


Benzerlik kurarsak. Z1 ve Z2 de üst yapı etkileşimli çözüm ile rijit temel kabulü yakın sonuçlar verir.
Z3 ve Z4'de ise üst yapı etkileşim gereklidir çünkü temel deplasmanları ciddi sorunlar oluşturabilir.

Bir diğer benzerliği düşey taşıyıcılardaki çubuk modelleme ve kabul modellemede de yapabiliriz.

40/279 bir düşey taşıyıcı yönetmeliğe göre kolon olarak kabul ederiz ve sisteme çubuk eleman olarak tanıtılır. Ancak bu boyutta bir taşıyıcıyı kabuk modellemek daha doğru sonuçlar verecektir. Ancak bu boyut 30X30 olsaydı çubuk ve kabukta yakın sonuçlar alınabilirdi.

İyi çalışmalar




Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Merhaba,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Yorumunuz: "Döşemeler rijit ya da yarı rijit olarak çalışmaz.
Literatürde döşeme rijitliği - sistemin rijitliğinden çok daha rijitse "rijit diyafram"
Döşeme rijitliği sistem rijitliğine yakınsa "yarı rijit diyafram"
Döşeme rijitliği sistem rijitliğinde çok daha düşükse "esnek diyafram" tabiri vardır.
"

Peki Sistemin rijitliği ile döşemenin rijitliğini nasıl belirleyebiliriz? Bir formulasyon var mıdır (Siz bir ara form'da bahseder gibi oldunuz)

Yorumunuz:
"Her döşeme sistemi yarı rijit kabulle çözülebilir.
Ama
Her döşeme sitemi rijit kabulle çözülmemelidir. "

Rijit davranması muhtemel bir yapıyı, yarı rijit çözmekle daha mı dogru yapmış oluruz? yada ne yapmış oluruz?

Yorumunuz: Nervür kaset kirişsiz döşeme yarı rijit kabulü daha doğru sonuç verecektir kesinlikle tercih edilmelidir.
Peki, daha dogru sonuç verdigini neye dayanarak söyleyebiliriz?

AŞAGIDAKİ KONULARI BAŞKA BİR BAŞLIK ALTINDADA KONUŞABİLİRİZ.
Yorumunuz: Benzerlik kurarsak. Z1 ve Z2 de üst yapı etkileşimli çözüm ile rijit temel kabulü yakın sonuçlar verir.
Z3 ve Z4'de ise üst yapı etkileşim gereklidir çünkü temel deplasmanları ciddi sorunlar oluşturabilir.
Peki Temel deplasmanları sorun oluşturur derken, zemin etüt raporundaki kullandıkları formülasyona göre belirledikleri çökme değerlerinden dolayımı / farklı oturmalardan dolayımı? Yada zemin etüt raporlarında referanslarda kullanılan formülasyonların üst yapı etkileşimli olarak düşünülmemesinden dolayımı?)(Üst yapı etkileşimli çözülebilmesi için Zemin etüt raporlarında bu durumu belirtmesi gerekli degilmidir?)

Yorumunuz: Bir diğer benzerliği düşey taşıyıcılardaki çubuk modelleme ve kabul modellemede de yapabiliriz.

40/279 bir düşey taşıyıcı yönetmeliğe göre kolon olarak kabul ederiz ve sisteme çubuk eleman olarak tanıtılır. Ancak bu boyutta bir taşıyıcıyı kabuk modellemek daha doğru sonuçlar verecektir. Ancak bu boyut 30X30 olsaydı çubuk ve kabukta yakın sonuçlar alınabilirdi.

Yakın sonuç verir derken Buradaki referansımız çubuk modelmidir? (Bir nevi Kalibrasyon mu yapmış oluyoruz)Kabuk model çözüm Çubuk ve Kabuk sonuçlarının yakınlığı için Kabuk çözümlerde Sonlu elaman ağının boyutlarının (mesh) optimum tercihi ne alınmalıdır? (Zaten mesh aralığı ayrı bir detay)
40/279 bir düşey taşıyıcı bir eleman perde gibi davranış gösterirmi? yada Alfa s ' e katkısı varmıdır?


Degerli yorumlarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Literaturde ve yonetmeliklerde ozellikle celik yapilarda, kat diyaframlarinin "rijit diyafram kabulü" ile modellenebilmesi icin bazi kısıtlamalar var.











Ayrica ideCAD icinde de bu tahkik var. Bu tahkikleri yapip rijit diyafram kabulu ile hesap yapabilirsiniz.
Bu tahkik , ideCAD henuz yari rijit diyafram ile hesap olanagina sahip olmadigi versiyolarda , 5 ve oncesi versiyonlarda programa eklenmisti.
 

Ekli dosyalar

  • Diyaframfelxibility1.png
    Diyaframfelxibility1.png
    146.4 KB · Görüntüleme: 10,289
  • Diyaframfelxibility2.png
    Diyaframfelxibility2.png
    211.6 KB · Görüntüleme: 10,289
  • Diyaframfelxibility3.png
    Diyaframfelxibility3.png
    66.4 KB · Görüntüleme: 10,289
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Ismail Hakki Besler":1oztkfvg' Alıntı:
Literaturde ve yonetmeliklerde ozellikle celik yapilarda kat diyaframlarinin rijit diyafram ile modellenebilmesi icin bazi hesaplar var.
Ayrica ideCAD icinde de bu tahkik var. Bu tahkikleri yapip rijit diyafram kabulu ile hesap yapabilirsiniz.
Bu tahkik , ideCAD henuz yari rijit diyafram ile hesap olanagina sahip olmadigi versiyolarda , 5 ve oncesi versiyonlarda programa eklenmisti.

İsmail bey merhabalar,
Bahsettiginiz bilgilere ulaşma şansımız varmı? (İdecad 5 ve önceki versiyonlarının Teorik esaslar veya kullanım el kitapçığında izah ve örnekleme varmı?)
Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Merhaba,

İsmail Bey'in bahsettiği kontrol, A2 - A3 raporudur.
Bu rapor ile projede belirleyeceğiniz kritik kesit için tahkik edilen döşeme kesitinde oluşan Moment/Mukavemet momenti, betona çekme dayanımından küçük çıktığında uyarı verilir.
Hesap sonucunda verilen As miktarı döşeme kesitinin üst ve altına yerleştirilebilir.

A2 A3 düzensizliği raporu sonuçlarına göre kritik döşemelerde ilave donatı çıkıyorsa döşeme rijitliği yeterli değildir sonucuna varılarak bu tarz yapılarda "Yarı rijit diyafram" opsiyonu ile analiz yapılması uygun olur.

Ayrıca hiç bu tahkiki yapmaya gerek olmadan, her zaman yarı rijit diyaframla da çözüm yapabilirsiniz.

Örneğin ekteki projede D7 döşemesi kalınlığını 8 cm ve 12cm yaparak iki ayrı rapor aldık.

Plan görünümü


D7 Döşemesi 8cm kalınlığında A2 - A3 kontrolü raporu sonucu


D7 Döşemesi 12cm kalınlığında A2 - A3 kontrolü raporu sonucu


Döşeme kalınlığı 8 cm iken döşeme rijitliği yapının tam rijit diyafram varsayımına uygun bir davranış sergileyemeyeceği sonucuna varılarak yapı "Yarı rijit diyafram" modeli ile çözüm yapılabilir.

Deprem yönetmeliğinin A2 ve A3 maddelerinde bahsedilen planda Deprem yüklerinin düşey taşıyıcı sistem elemanlarına güvenle aktarılabilmesini güçleştiren yerel döşeme boşluklarının olması durumu,


Bina kat planlarında çıkıntı yapan kısımların birbirine dik iki doğrultudaki boyutlarının her ikisinin de, binanın o katının aynı doğrultulardaki toplam plan boyutlarının %20'sinden daha büyük olması durumunda (Şekil 2.3). Yarı rijit diyafram çözüm yapılması gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • a2 a3.ide85
    a2 a3.ide85
    1.8 MB · Görüntüleme: 458
  • a2a3.png
    a2a3.png
    62 KB · Görüntüleme: 10,303
  • a2a3 rpr  8cm.png
    a2a3 rpr 8cm.png
    33.6 KB · Görüntüleme: 10,305
  • a2a3 rpr  12cm.png
    a2a3 rpr 12cm.png
    31 KB · Görüntüleme: 10,301
  • dy a2a3.png
    dy a2a3.png
    32 KB · Görüntüleme: 10,303
  • dy a3.png
    dy a3.png
    16.9 KB · Görüntüleme: 10,303
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Yasin bey yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bahsettiginiz A2 ve A3 düzensizilik kontrolü bu versiyonlardada mevcut. İsmail bey 5 ve önceki versiyonlardan bahsetti. İsmail beyin bahsettigi heralde farklı bir şey.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Ismail Hakki Besler":3sbis9no' Alıntı:
Literaturde ve yonetmeliklerde ozellikle celik yapilarda kat diyaframlarinin rijit diyafram ile modellenebilmesi icin bazi hesaplar var.
Ayrica ideCAD icinde de bu tahkik var. Bu tahkikleri yapip rijit diyafram kabulu ile hesap yapabilirsiniz.
Bu tahkik , ideCAD henuz yari rijit diyafram ile hesap olanagina sahip olmadigi versiyolarda , 5 ve oncesi versiyonlarda programa eklenmisti.

Siz benim yazdıklarımı OKUMUYORSUNUZ ya da OKUDUĞUNUZU ANLAMIYORSUNUZ.

"ideCAD icinde de bu tahkik var" ve "5 ve oncesi versiyonlarda programa eklenmisti" dedim ben.
Yasin beyden ben hazırlamasını istedim. Yasin Tezel bey ideYAPI AŞ Teknik servisinde görevlidir.
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Herkesin yazdıkları degerlidir ve okurum. Okudugumuzu anlamaya çalışırız. Cümleler kurarken de kırıcı olmamaya çalışırım.
Eğer iletişimde kurulan cümleler kırıcı olmaya başladıysa ya konuşulan konu taraflardan birini rahatsız etmeye başlamıştır yada öz eleştiri eksikliğindendir.

İsmail bey kırıcı olmaya çalışmanız size soru sormayalım diye midir?
 
Re: Rijit analizde ısrarlı olan ideCAD kullanıcısı neler yap

Hiçbir cümlemde kırıcı bir ifade yoktur. Size durumu anlattım ya odur ya budur diye. ideYAPI AŞ in bugun geldiği büyüklük ve konum benim firma sahibi olarak kullancılara verdiğim değer ve özeleştiri yeteneğim olduğu herkes tarafından bilinir.
Fakat dediklerinizi dikkate alıp daha da fazla öz eleştiri yapacağımdan emin olabilirsiniz.

Ismail Hakki Besler":2biu1ykm' Alıntı:
Literaturde ve yonetmeliklerde ozellikle celik yapilarda kat diyaframlarinin rijit diyafram ile modellenebilmesi icin bazi hesaplar var.
Ayrica ideCAD icinde de bu tahkik var.
Bu tahkikleri yapip rijit diyafram kabulu ile hesap yapabilirsiniz.
Bu tahkik , ideCAD henuz yari rijit diyafram ile hesap olanagina sahip olmadigi versiyolarda , 5 ve oncesi versiyonlarda programa eklenmisti.
Diye yazdım.

siz
engineer_yildiz":2biu1ykm' Alıntı:
Yasin bey yardımlarınız için teşekkür ederim.
Bahsettiginiz A2 ve A3 düzensizilik kontrolü bu versiyonlardada mevcut. İsmail bey 5 ve önceki versiyonlardan bahsetti. İsmail beyin bahsettigi heralde farklı bir şey.
İyi çalışmalar dilerim.

yazdınız.

Siz benim yazımı okudunuz mu?
"Evet" ya da "Hayır"
Eğer cevabınız "Evet" ise
Anladınız mı?

Teşekkürler iyi çalışmalar.

Kesinlikle yazmaya devam edin. Soru sorun yorum yapın . Ama müsade edin ben de nasıl davranacağıma ne diyeceğime kendim karar vereyim.
Bu forumu 6000 i aşkın İnşaat Mühendisi takip ediyor. Onlar benim, sizin soru sormanıza engel olup olmadığıma, kırıcı olup olmadığıma karar verirler.
 
Geri
Üst