V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Rijit bodrum hakkında bilgi

1.png

iki adet sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
1) iki örnek bodrum kap planından üsttekinin çevresindeki perde miktarı alttakine göre daha az olmasına rağmen rijit kabul edip alttakini kabul edemiyoruz değil mi?
2) üstteki planda işaretlediğim yerde yönetmeliğin müsade ettiği şekilde kapı boşluğu bıraktığımda hala rijit bodrum olarak kabul edip analiz yaptırabilir miyim?

Son düzenleme:
Hasan bey merhaba,
üstteki zaten 3 tarafı perde olduğu için, uygun perde boşluğu açıldığında ,
alttaki ise, 3.5 tarafı ! perde olduğu için,
3.3.1.1 koşulu sağlanırsa rijit kabul edilebilir.

Hasan bey merhaba,
üstteki zaten 3 tarafı perde olduğu için, uygun perde boşluğu açıldığında ,
alttaki ise, 3.5 tarafı ! perde olduğu için,
3.3.1.1 koşulu sağlanırsa rijit kabul edilebilir.
alttaki modelde plan düzleminde üst ve sağ tarafta belli kısımları perde yerine kiriş yaptım. 3.5 tarafından kastınız nasıl oluyor acaba? bunun bir oranı mı var?

3.5 katı ifadesi sadece yaklaşım,
3 cephe dolu bir cephe tamamen boş rijit kabul ediliyor ise; (3/4 dolu)
2 cephe tam dolu, 3. cephenin çoğu dolu, 4. cephenin de çoğu dolu ise, (3.5/4) buna da rijit
diyebiliriz.

3.5 katı ifadesi sadece yaklaşım,
3 cephe dolu bir cephe tamamen boş rijit kabul ediliyor ise; (3/4 dolu)
2 cephe tam dolu, 3. cephenin çoğu dolu, 4. cephenin de çoğu dolu ise, (3.5/4) buna da rijit
diyebiliriz.
bende sizin dediğiniz gibi düşünüyorum fakat tam emin olamıyorum. 3.3.1.1 "a" bendinde detay verilmeden net bir açıklama var. sonuç olarak alttaki çizimde 3 tarafı tam olarak perdelerle çevrelenmemiş.

bende sizin dediğiniz gibi düşünüyorum fakat tam emin olamıyorum. 3.3.1.1 "a" bendinde detay verilmeden net bir açıklama var. sonuç olarak alttaki çizimde 3 tarafı tam olarak perdelerle çevrelenmemiş.
bence de garip ve serin bir konu bu. mevzu zaten b bendinde yatıyor bence. titreşim periyotları koşulunu sağlamak yeterli olmalı ancak "her ikisini de sağlayan" diye şart koşulmuş. sanıyorum bunu şu yüzden düşündüler. 3 tarafın çevrili ama bir şekilde periyot oranını sağlayamıyorsun o yüzden rijit kabul etme sen demişler ancak ve ancak tam tersi de söz konusu öyle bir sistem ki b'yi sağlayıp a'yı sağlamayabilir. tabi burada daha büyük bir deprem tehlikesi düşünülüp de konmuş olabilir. şart neyse uyulması isteniyor genelde.

Geri