V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

rijitlik problemi yardıım eder misiniz?

Merhaba binanız, 8 aksında X yönünde rijit davranmıyor. Modal 1'de de 8 aksının zayıflığından dolayı burulmalar söz konusu.

8 aksını x yönünde daha rijit yapmalısınız. Ortaya kolon eklenebilir. Perdenin yönü değişebilir. 8 aksındaki kiriş kesit boyutlarını artırmak, bi nebze gkö sini azaltmaya yardım edecektir.

Üst kattaki duvar yüklerini kaldırmak göreli kat ötelemesini rahatlatacaktır.

Genelde uzun ince binalarda kısa yönde binayı rijit yapmak göreli kat öteleme sorunlarının önüne geçecektir.

merhaba, mesela bu binamda rijitlik problemimi asla çözemiyorum. perdeleri abartılı derecede kalın yaptım fakat yine de kurtarmıyor, yardımcı olur musunuz? normalde bu kadar çok kolon perde eklememiştim ama fazlalaştırmama rağmen bir türlü çözemedim. bir rijitlik probleminin tam olarak hangi bölgede olduğunu raporlarda nereye bakarak görebiliyoruz?

Ekli dosyalar

merhaba, mesela bu binamda rijitlik problemimi asla çözemiyorum. perdeleri abartılı derecede kalın yaptım fakat yine de kurtarmıyor, yardımcı olur musunuz? normalde bu kadar çok kolon perde eklememiştim ama fazlalaştırmama rağmen bir türlü çözemedim. bir rijitlik probleminin tam olarak hangi bölgede olduğunu raporlarda nereye bakarak görebiliyoruz?

Rijitlik probleminden kastınız, göreli kat ötelemesinin yetersizliği sebebi ile sistem rijitliğini artırın uyarısı olduğunu anlıyorum. Buna göre cevap vereceğim. Burada yapınızın planda ince uzun olmasından ötürü X yönünde rijitlik sağlayacağı çerçeveleri teşkil etmek çok güç. Perde kalınlığını artırmak bu anlamda yeterli gelmeyecektir. Sistemin yatay rijitliğini artırmak yeni taşıyıcı sistem elemanları ile daha verilmli olur.

Deformasyonlara ve göreli kat ötelemesi raporunda baktığımızda en büyük problemin aşağıda işaretlediğim 9 aksı üzerinde olduğunu görüyoruz. Buradaki perdelerin yönünü değiştirmek uygun bir çözüm olacaktır.

1775197238435.png

9 aksında perdeleri aşağıda gösterdiğime benzer şekilde X yönünde rijitlik artıracak şekilde yerleştirirseniz göreli ötelemelerde iyileşme sağlayabilirsiniz.

1775197418115.png

Saygılarımla...

Rijitlik probleminden kastınız, göreli kat ötelemesinin yetersizliği sebebi ile sistem rijitliğini artırın uyarısı olduğunu anlıyorum. Buna göre cevap vereceğim. Burada yapınızın planda ince uzun olmasından ötürü X yönünde rijitlik sağlayacağı çerçeveleri teşkil etmek çok güç. Perde kalınlığını artırmak bu anlamda yeterli gelmeyecektir. Sistemin yatay rijitliğini artırmak yeni taşıyıcı sistem elemanları ile daha verilmli olur.

Deformasyonlara ve göreli kat ötelemesi raporunda baktığımızda en büyük problemin aşağıda işaretlediğim 9 aksı üzerinde olduğunu görüyoruz. Buradaki perdelerin yönünü değiştirmek uygun bir çözüm olacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 60321

9 aksında perdeleri aşağıda gösterdiğime benzer şekilde X yönünde rijitlik artıracak şekilde yerleştirirseniz göreli ötelemelerde iyileşme sağlayabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 60322

Saygılarımla...
idecad de bu gösterimi bir türlü bulamadım analiz ayarlarında buna nasıl giridnizacaba?

idecad de bu gösterimi bir türlü bulamadım analiz ayarlarında buna nasıl giridnizacaba?

üç boyutlu ekranda sağ tuş menüyü açınız ve "analiz sistemi görüntüleme seçenekleri" 'ne tıklayın.

1775470352267.png

Daha sonra açılan "görselleştirme" penceresinden "deformasyon" sekmesine tıklayıp listeden sorun yaşadığınız yükleme durumunu (Ex, Ey vb.) seçiniz. Burada deformasyon animasyonu çıkacaktır. Burada en çok deforme olan bölümleri animasyonla takip edebilirsiniz.

1775470389788.png

Ayrıca göreli kat ötelemeleri raporunda da hangi elemanın en çok göreli öteleme yaptığını kat bazında aşağıda kırmızı ile işaretlediğim sütundan görebilirsiniz.

1775470496504.png
Saygılarımla...

NASIL ÇÖZDÜNÜZ ACABA

Duvar yükleri gaz beton olarak değiştirilmiş.
Perdelerde etriye ve başlık bölgesi etriye çapı Ø12 olarak değiştirilmiş.
İki proje yan yana getirilerek "betonarme tasarım" diyaloğu kullanılarak inceleme yapılabilir.
İki projeden aynı raporlar alınarak karşılaştırma yapılabilir.
Projeniz ile ilgili yorumları değerlendirip, projenize uygun olan durumları uygulayın.
Projeniz üzerindeki düzenlemeleri herzaman bilinçli bir şekilde kendinizin yapması uygun olur.
Eğer projenizde gaz beton kullanılmayacak ise duvar yüklerini eksik almış olursunuz.
1775487678113.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Geri