V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

RZ BURULMA HATASI

Merhabalar Kolay gelsin. Projemde rz burulma sorunu yaşıyorum. Analiz sonuçlarına göre deformasyonun modal analizinde deplasman yapan bölgeye perde ilavesi yapmama rağmen rz sorununu aşamıyorum. Binanın çap olması bunu sebep olabilir ama yine de perdeler ile çözmeye çalıştım. Rz burulma sadece serbest titreşim frekansı artıyor. Frekansın artması peki iyi bir şey mi?. Bu burulmayı nasıl çözebilirim? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Proje plan geometrisi incelendiğinde yapının düzenli ve simetrik olmadığı görülmektedir. Bu tür yapılarda kütle merkezi ile rijitlik merkezinin birbirinden uzaklaşması nedeniyle Rz burulma etkisinin oluşması beklenebilir.

TBDY’de 1. modun burulma modu olmasını doğrudan engelleyen bir madde bulunmamaktadır. Mod sayısı yeterliliği açısından kütle katılım oranlarının toplamının %95’i sağlaması yeterlidir. Ancak TBDY 2018 Bilgilendirme Eki 3A’da burulma düzensizliğinden kaçınılması önerilmektedir.

1. modda burulma oluşmasını azaltmak için taşıyıcı sistem düzeni değiştirilmelidir. Binanın dış akslarında ilgili doğrultuda rijit perdeler düzenlenmesi, rijitlik merkezi ile kütle merkezini birbirine yaklaştıracak perde yerleşimi yapılması ve saplama kirişlerden kaçınılması değerlendirilebilir.
Sadece modal deformasyonda fazla deplasman yapan bölgeye perde eklemek her zaman yeterli olmaz. Perde yerleşimi yapının tamamındaki rijitlik dağılımına göre değerlendirilmelidir.

Rz etkisini değerlendirirken Modal Kütle Katılım Oranları tablosundaki Ux, Uy, Rz değerleri ile 3B modal deformasyon şekilleri birlikte incelenmelidir. Frekansın artması tek başına yeterli bir değerlendirme değildir; esas olarak Rz kütle katılımının azalması, modal deformasyon şeklinin düzelmesi, göreli kat ötelemesi ve düzensizlik kontrollerinin sağlanması gerekir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar.

Geri