SÜREKLİ TEMELLERDE DONATI AZ ÇIKIYOR acil.

merve

Üye
öncelikle herkese kolay gelsin.
betonarme proje yapmaya daha yeni başladım. yani tecrübe eksikliği fazlaca mevcut. yaptığım 1 bodrumlu zemin +3 katlı bir konut projesinde sürekli temellerde programın hesapladığı donatıları aynı tip projelerle karşılaştırdığımda neredeyse 3 te 1 oranında az. örnek verecek olursam yine aynı tip bir projede 4 m açıklık geçilen bir temel kirişinde 16fi 16 varken bende 4.5 m de 5fi16 donatı var. hesap raporlarında momentleri ve eksenel yukleri de incelediğimde onlarda az. projeyi çok kere inceledim ama bir hata bulamadım. bu konuyu belediye ile görüştüğümde bir çok ide kullanıcısının yeni versiyonda sürekli temellerdeki bu sıkıntıdan dolayı programı kullanmayı bıraktıklarını söylediler. böyle bir sıkıntı var mı bilmiyorum ama ben diğer programlara kıyasla idenin daha kullanışlı ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum ve acaba nerde yanlış yaptığımı vaya projedeki diğer eksiklikleri bana bilidirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • xxx.cde
    1.4 MB · Görüntüleme: 631
Merhaba;

Öncelikle belediyedeki kişilerin yapmış olduğu açıklamayı çok mantıksız ve mühendislik ilkelerine aykırı olarak değerlendirdiğimi belirtmek isterim.
Böyle bir yorum yapılabilmesi için her bir projeninde çözümünün doğrulanmış yada hatalı olduğunun ispatlanmış olması gerekir. Benzer söylemlere bizde "sizde donatı çok çıkmış" olarak rastlıyoruz.

Projenize dönecek olursak;
- Öncelikle perdelerin altına bağ kirişi tanımlayamazsınız, sürekli temel kirişi tanımlamanız gerekir.

- Projeniz 4. derece deprem bölgesi dikkate alınarak çözülmüş buda yapıdaki deprem yüklerini azaltmakta, dolayısıyla temel kesiti ve donatılarınıda
- Zemin sınıfınız ve zemin emniyet gerilmesi ve zemin yatak katsayısı değerleiriniz oldukça iyi bu da temellerde rahatlamaya sebep olacaktır.
- Yine sürekli temel kirişlerinizdeki ampartman boyutları oldukca fazla, buda temellerdeki açıklık momentinin azalmasına neden olacak dolayısıyla donatıları azaltacaktır.
- En önemlisi Üst yapı Temel etkileşimli çözüm yapmışsınız, bu seçeneği iptal ettiğinizde göreceksinizki sürekli temel kirişi donatılarınız 2 kat artıyor.
Özetle projenizde bazı tanımlama hataları olmasına karşın aşırı bir donatı eksikliği göremedim.
Sağlıklı bir karşılaştırma olması için bahsi geçen fazla donatılı projeyi sizinde modellemeniz ve kıyaslamanız gerekir.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • bağ kirişi hatası.png
    bağ kirişi hatası.png
    70.4 KB · Görüntüleme: 8,719
Merhaba,

merve":3r3s1whe' Alıntı:
hesap raporlarında momentleri ve eksenel yukleri de incelediğimde onlarda az. projeyi çok kere inceledim ama bir hata bulamadım.

Projeniz 4.deprem bölgesinde, deprem tesirleri temelde dizayn olarak etkin olmuyor. Sürekli temel uç kuvvetleri sonuçlarına bakarsanız düşey 1.4G+1.6Q yüklemesinden tasarım yapılmış. Bu sonuca göre çıkan donatı değerlerinde sorun görünmüyor.

Orta bölgede tanımladığınız kirişsiz radye döşemede ise üstte fi/16/15, altta fi16/14 donatı görünüyor. Bu sonuç da bana normal göründü.

Projenizde P1-P7-P2 temelleri altına bağ kirişi tanımlamışsınız. Üst yapı temel etkileşimli çözüm yapıyorsunuz; bağ kirişleri sadece çekme/basınca çalışan elemanlar olduğu için panellerin altında bu şekilde tanımlananın bir anlamı olmuyor. Panellerin altına sürekli temel girmeniz gerekiyor.

merve":3r3s1whe' Alıntı:
yaptığım 1 bodrumlu zemin +3 katlı bir konut projesinde sürekli temellerde programın hesapladığı donatıları aynı tip projelerle karşılaştırdığımda neredeyse 3 te 1 oranında az. örnek verecek olursam yine aynı tip bir projede 4 m açıklık geçilen bir temel kirişinde 16fi 16 varken bende 4.5 m de 5fi16 donatı var.

Karşılaştırma yaptığnız bir projeyi de mesaja eklerseniz hesap parametreleri/sistem/veri girişi olarak bir değerlendirme yapabiliriz ve daha net bir sonuca varırız.

merve":3r3s1whe' Alıntı:
konuyu belediye ile görüştüğümde bir çok ide kullanıcısının yeni versiyonda sürekli temellerdeki bu sıkıntıdan dolayı programı kullanmayı bıraktıklarını söylediler. böyle bir sıkıntı var mı bilmiyorum ama ben diğer programlara kıyasla idenin daha kullanışlı ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum ve acaba nerde yanlış yaptığımı vaya projedeki diğer eksiklikleri bana bilidirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür ederim
Sürekli temellerde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Konuyu görüştüğünüz yetkili kişinin iletişim bilgilerini belirtirseniz, bildiriminizi yakından takip edebiliriz.
 
bu kadar kısa sürede cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
üst yapı etkileşimli çözüm seceneğini kaldırdığımda donatı miktarı değişmedi. bu sanırım zemin sınıfının b olmasından yani sıkışabilirliğinin az olmasından kaynaklanıyor. yönetmelikte C ve D grubu için yapılması gerektiği yazıyor peki A ve B grubu zeminlerde bu çözümün yapılması yanlış olurmuydu? ama söylediğiniz gibi ampartmanlar çok büyük ampartmanları kaldırdığımda donatıda ciddi artışlar oluyor. karşılaştırma yaptığım projeler belediyede başka muh. arkadasların projeleri. zemin emn. yatak katsayısı vs. herşey aynı hatta bu projenin yan parselinde bir projeye de baktım yani neredeyse tip projeler. ancak iyice düşününce incelediğim projelerde tüm kolonların temel kirişleriyle birbirine bağlanmadığını farkettim. yani ortadaki iki kolon bile iki uçtan konsollu olacak şekilde -sanki tekil temel gibi -kirişli olarak çözülmüş. tabi bu durum da onların beton miktarını azaltırken donatısında artışa neden oluyor. ilgilendiğiniz için gercekten çok teşekkür ederim.
 
Geri
Üst