Sanayi yapılarında diyafram tanımlanır mı?

AYLA

Yeni Üye
Merhabalar bir sorum olacakti.biz celik yapilarda ozellikle sanayi yapilarinda neden diyafram tanimliyoruz.doseme diyafram olarak etki ediyorsa ki sanayi yapilarinda doseme de kullanmiyoruz. Bu yapilarinda diyafram atamamiz anlamsiz olmaz mi?
Aklim cok karisti bu konuda yardimci olurmusunuz?
 
çelik sanayi yapılarında diyafram ataması yapılmaz. sanayi yapılarında yalnızca diyafram davranışını oluşturacak şekilde yatay çaprazlar ve stabilite elemanları tanımlanmalıdır. Bu elemanların tanımlanması durumunda da herhangi bir diyafram ataması yapılmaz. yapının kendisi çaprazlar sayesinde diyafram davranışını gösterecektir.

yatay çaprazlar ve stabilite elemanları tanımlanmaz ise çatı bir bütün olarak hareket etmeyecektir. Aşağıda küçük bir örnek resimde çatı çaprazlarını ve stabilite elemanlarını kırmızı kutu içine alarak gösterdim.

1637412847919.png

ideCAD statik içerisinde Analiz ayarlarından rijit diyafram veya yarı rijit diyafram seçimine ve döşeme tanımına (betonarme veya çelik) göre program diyaframı otomatik tanımlar.

doşeme tanımlanmamışsa diyafram atanmaz. Ayrıca ideCAD'de diyafram ata diye bir komut da bulunmamaktadır. Bu atama döşeme olması veya olmaması durumuna göre otomatik belirlenir.

Kullanıcı doşeme tanımlamışsa sadece döşeme tanımladığı alanlarda, otomatik bulunan diyaframın rijit veya yarı rijt mi alınacağını kullanıcı belirler.

Saygılarımla...
 
TESEKKURLER HOCAM.. PEKİ KOMPOZİT DÖŞEMELERDE YARI RIJIT DİYAFRAMA ÖRNEK VEREBİLİRİZ.BİZ SİSTEMDE TAM RİJİT SEÇTİGİMİZ ZAMAN ÇÖZÜMÜ TAM RİJİT OLARAK MI YOKSA YARI RİJİT OLARAK MI ÇÖZÜLÜR?
 
Kompozit döşemelerde tam rijit diyafram seçildiğinde çözüm tam rijit diyafram olarak yapılır.
Kompozit döşeme tanımlanan bölümlerde rijit diyafram tanımı yapılır ve bu diyaframa bağlı olan noktalar birlikte hareket eder. diyaframa bağlı olmayan noktalar tam rijit diyafram seçilmiş olması durumunda bile diyaframdan bağımsız serbest olarak hareket ederler.
 
Geri
Üst