Saplama-alın kirişlerde etriye sıklaştırması

MERHABA;

SAPLAMA YA DA BALKON KENARLARINA YAPTIĞIMIZ ALIN KİRİŞLERİNDE (KOLON-KİRİŞ) MESNET BÖLGESİ OLUŞMADIĞINDAN PROGRAM TARAFINDAN ETRİYE SIKLAŞTIRMASI YAPILMIYOR. YÖNETMELİKTE BUNUNLA İLGİLİ BİR MADDE BULAMADIM. BU KİRİŞLERDE ETRİYE SIKLAŞTIRMASI YAPMAMIZ GEREKİYOR MU?
 
Re: SAPLAMA-ALIN KİRİŞLERDE ETRİYE SIKLAŞTIRMASI

Yönetmelikte böyle bir mecburiyet olmasa bile (bu konuda yönetmeliği okumadım) sıklaştırma yapılmasında fayda var bence. maliyeti çok az ama etkisi büyük olduğu kanaatindeyim.
ilgili kirişin özelliklerinde full etriye sıklaştırması yapılması için ilgili butona tık atmanız yeterli. Sıklaştırma yapıyorsanız bile askı donatısı detaylarda gösterilmesi gerekir bence. Çünkü noktasal yükü dağıtıyor o şekilde
 
Merhaba arkadaşlar. Oldukça eski bir konu ama bende bu durumu idareden bir eksik olarak aldım bugün. Bilgisi olan arkadaş var mı?
 
Merhaba,

Deprem yönetmeliğinde ki, kiriş sarılma bölgesi açıklanırken kolon yüzünden itibaren ifadesi yer almaktadır.
Bundan dolayı kirişlere saplama olan tali kirişlerde sıklaştırma bölgesi oluşturulmamaktadır.kiriş.png
 
Program saplama kirislerde etriye siklastirmasi yapmiyor ancak yapilmasi gerekiyor bu durumda sıkıntılar yasaniyor.Cunku cevre şehircilik bakanliginin yapi denetimlerden istedigi proje kontrol formlari var bu formlara imza atip belediyeye veriyorlar.Bu formda 12.bolumun 2.maddesinde atilmasi gerektigi yazip oraya tik atilmasi gerekiyor.Muelliflerde bu maddeyi bilmediginden oylece projeyi basiyorlar.
Sizden ricam programda default ayarinda sıklaştırmayi yapmaniz.Denetci olarak bende idecadden gelenleri tekrar geri gondertip etriye siklastirmasini yaptırmak zoruda kaliyorum.Diger 2 programda bu konuda sikinti yok.Bakanlığın yayınladığı ve tüm denetcilerin imzaladığı ve idarelere sunulan proje kontrol formunun 12.maddesınde sık yapılan eksıklıkler konu başlığı altında 2.maddede belirtilmiştir.Buraya tik atılması gerektiğinden programın cızımlerı bu maddeyı karşılamıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    125.4 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Aşağıdaki maddeden mi bahsediyorsunuz?
Aşağıdaki maddede istenen taşıyıcı kirişin saplama bölgesinde askı donatısıdır.
Askı donatısı hesap ve çizimleri idecad statik programında otomatik olarak yapılır.
Sizin açıklamanız ise saplama kirişlerde sağ ve sol uçta sıklaştırma yapılması şeklinde anlaşılıyor.
1708685856014.png


1708686250548.png
1708686358377.png
 
Yukarıda yazmıs oldugunuz bolum yıne aynı proje kontrol formunda 9. bolumde kırişler bolumunde ayrıca istiyor..Orada askı donatısı konulması gerektıgınden bahsetmış.Benım yazdıgı konu 12.bolumde dırek etrıye sıklastırması
 

Ekli dosyalar

  • 2.png
    2.png
    125.8 KB · Görüntüleme: 53
Sayın follower67,
Mevzuatlar arasındaki (TBDY2018, TS500, Yapı Denetim Kanunu, 3194 İmar Kanunu vb.) hiyerarşiye dikkat etmenizi öneririm.
Dikkat etmeniz veya tekrar gözden geçirmeniz gereken nokta: Yapı denetime tabi olmayan projelerde bu form kullanılmadığı için Çevre Şehircilik Bakanlığı eksik bir kontrol yapmış olmuyor mu?
 
Ben zaten etriye siklastirilmasinin yapilmasi lazim diyorum programda defaultta yok o eksiklik giderilsin diyorum.Ayrica deprem yonetmeliginde kisitlayici bir maddede yok.
Program etriye siklastirmasi yapacak sekilde guncellenmesini talep ettim
 
Sayın follower67,
Zorunluluk ayrı bir şey, tercih etmek ayrı bir şey.
Sizin talebiniz mevzuatın zorunlu koştuğu bir durum değil. Zorunlu olanı program yapıyor zaten.
TS500 deki denge/uygunluk burulmasını içeren bölümü detaylı olarak incelemenizi öneririm. Anlatılanların mantığını kavrarsanız "talebinizin" statik açıdan size ne kadar endişelenmeniz yada endişelenmemeniz gerektiği noktasında izah etmiş olacaktır.
İyi çalışmalar dilerim.
 
Geri
Üst