V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

silo radye temel hakkında acil yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan etriye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

etriye

Üye
Öncelikle iyi çalışmalar dilerim arkadaşlar

sorum şu bir silo var silonun üzeri çelikten yapılmış buna uygun olaraktan radye sistemli bir temel yapılacaktır

silo(dolu hali)+ çelik sistem =400ton ağırlığında
62.75m^2 lik bir alanda olduğundan m^2 ye 6.75ton G(ölü) yük verdim...hareketli yük verdiğimde hareketli yükün %30unu almakta çünkü

silolar için (yönetmelikten deprem yönetmeliği ve ts6989)
R katasayısını 3 aldım
Z2 zemini Z3 aldım
radye temellerde negatif gerilme kontrolüde
15t/m^2 civarı zemin emniyet gerilmesi aldım (%50 artırmayı almadım)

yaptım analizlerde güvenli tarafta kalabilmek adına

modellemede hatam varsa yardımlarınızı bekliyorum?

1)temeli ya kirişli radye yapıcam 100cm yükseklikte ki o zaman 5 ton civarı demir 90 m^3 civarı c25/30 beton çıkmakta

------------------------------------------------------------------------------
2)yada temeli kirişsiz radye yapıp 120 cm yükseklikte ki o zaman 9 ton civarı demir ve 110m^3 c25/30 çıkmakta

------------------------------------------------------------------
ben tercihimi 2.den yana kullanıyorum çünkü fabrikada bir işleyiş söz konusu olduğundan bunu 2 gün içinde teslim etmem gerekiyor

Siz olsanız hangi sistemi uygulardınız...

eleştiri ve görüşlerinizi bekliyorum

Teşekkürler

Ekli dosyalar

Re: silo radye temel hakkında ACİL yardım

bu arada üstteki mesajımda yazmayı unutttum birinci sistemde

zemin emniyet gerilmelerinde negatif gerilmeler çıkmakta

ayrıca radyeye girdiğim ölü yük 1ton/m^2 iken(araç yükleri için) analiz sonrasında -0.200ton/m^2 civarında bir değer gözükmekte

bu sorun sanırım negatif gerilmeden kaynaklanmakta?

Re: silo radye temel hakkında ACİL yardım

etriye":mm3552k2' Alıntı:
bu arada üstteki mesajımda yazmayı unutttum birinci sistemde

zemin emniyet gerilmelerinde negatif gerilmeler çıkmakta

ayrıca radyeye girdiğim ölü yük 1ton/m^2 iken(araç yükleri için) analiz sonrasında -0.200ton/m^2 civarında bir değer gözükmekte

bu sorun sanırım negatif gerilmeden kaynaklanmakta?

Merhaba,

Kirişli radye temelde Q satırın -çıkması ve raporlarda G /Q' nun önündeki - işareti negatif gerilme değildir. Gerilme yönünün gösterimi ile ilgilidir. G+Q nun mutlak değer olarak toplamı ilgili radye döşemede düşey yüklerden oluşan gerilmeyi ifade eder.

Ekli dosyalar

• rapor1.PNG
    rapor1.PNG
    124.4 KB · Görüntüleme: 8,779
Acıklama kısmında G için sabit yuk Q için hateketli yuk
Yazıyor. Toplam yazmıyor. Bir de değerler niçin
Negatif. Ayrıca niçin mutlak değer.

levent bey

ilginiz için teşekkürler yani buradan anlamamız gereken temelde negatif gerilme söz konusu değil - işareti yön olarak temelin alt kısmını mı göstermektedir?

meraklı:2vsiu3nf' Alıntı:
Acıklama kısmında G için sabit yuk Q için hateketli yuk Yazıyor. Toplam yazmıyor. Bir de değerler niçinNegatif. Ayrıca niçin mutlak değer.

etriye:2vsiu3nf' Alıntı:
levent bey
ilginiz için teşekkürler yani buradan anlamamız gereken temelde negatif gerilme söz konusu değil - işareti yön olarak temelin alt kısmını mı göstermektedir?

Kirişli radye döşemelerde basılan G ve Q değerleri analiz sonucunda bulunan sabit ve hareketli yükü (G ve Q'yu) göstermektedir. G ve Q'nun yönü düşey, bu nedenle negatiftir.

Global ve Lokal Koordinat Sisteminin Tanım ve Eleman Uç Kuvvet Yönleri için ayrıca bakınız:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Radye plağında gerilme kontrolü, G ve Q' nun toplamına bakılarak otomatik yapılmaktadır. Ayrıca her bir temel kirişi için de gerilme kontrolü yapılmakta, sürekli temel kirişi raporunda da basılmaktadır.

İyi çalışmalar

Geri