01/10/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Soğuk Haddelenmiş Aşıklarda Hesaplama Hatası

Projemde çatı aşıkları için Cold Formed C200*60*3 ölçülerinde aşık tanımlıyorum fakat analiz sonrasında dayanım ve sehim sorunu olmamasına rağmen kayma kontrolünde hata alıyorum. Burada değerlere baktığımda kapasitenin sadece 0.029tf olarak hesaplandığını farkettim. Oysa AISI standarlatında h/t hesaplamalarında bu kesitte olması gereken kapasitenin ortalama 4-5tf olması gerekiyor. Oysa program burada bir karışıklık yaşıyor. Tam tersine major yönde fazla olması gereken kapasite minörde fazla. kesit değişikliklerinde C ve Z profillerde hep bu hata çıkıyor. RHS yada UPN profilde aşıklarım kurtarıyor. Ama gereksiz bir tonaj artışına sebep oluyor. Bu kullandığım C200*60*3 kesitini CFS programında AISI'e göre analiz ettiğimde kesitin fazlası ile kurtarması gerekiyor. İlgili ekranı ve projeyi ekliyorum bakabilirsiniz.
1790528473443.png

Ekli dosyalar

Projemde çatı aşıkları için Cold Formed C200*60*3 ölçülerinde aşık tanımlıyorum fakat analiz sonrasında dayanım ve sehim sorunu olmamasına rağmen kayma kontrolünde hata alıyorum. Burada değerlere baktığımda kapasitenin sadece 0.029tf olarak hesaplandığını farkettim. Oysa AISI standarlatında h/t hesaplamalarında bu kesitte olması gereken kapasitenin ortalama 4-5tf olması gerekiyor. Oysa program burada bir karışıklık yaşıyor. Tam tersine major yönde fazla olması gereken kapasite minörde fazla. kesit değişikliklerinde C ve Z profillerde hep bu hata çıkıyor. RHS yada UPN profilde aşıklarım kurtarıyor. Ama gereksiz bir tonaj artışına sebep oluyor. Bu kullandığım C200*60*3 kesitini CFS programında AISI'e göre analiz ettiğimde kesitin fazlası ile kurtarması gerekiyor. İlgili ekranı ve projeyi ekliyorum bakabilirsiniz.
Merhaba;

Bu sorun V11 de giderilmiştir.

1790539924184.png

Projenize öneri: makas alt başlıklarını sadece tek çapraz ile tutulu kabul etmeniz davranıç olarak yeterli değildir, en azından sistemin başında ve sonundaki açıklıklarda dikey X çapraz kullanmanız uygun olur. ekran görüntüsünde görüldüğü üzere makasların hepsi aynı yönde burkulduğunda tutululuktan söz edilemez.

1790540110762.png

Saygılarımla.

Merhabalar tavsiye için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla V10 da bu soruna şuan bişey yapamıyorum değil mi ?

Merhabalar tavsiye için teşekkürler.
Anladığım kadarıyla V10 da bu soruna şuan bişey yapamıyorum değil mi ?
v10 da bir çözümü var,

Kullanıcı tanımlı Ø16 kesit oluşturup bunu manuel olarak, patlatıp analize dahil ettiğiniz aşıklara uygun koşullarda (uç serbestlikleri tanımlanmış ve uygun noktalara mesnetlenmiş) gergi olarak tanımlarsanız bu sorunu aşarsınız.

Geri