Sonlu Elemanlar Analizi yöntemleri nelerdir? idecad hangi yöntemi kullanır

Sonlu Elemanlar analizinde [K] [M] ve [C] matrisleri oluşturuludtan sonra bu çözüm öncesinse "banded" durumuna dönüştürüyor mu?

Bilindiği üzere bu matrislerde bol miktarda sıfır var ve bu sıfırlar matris içerisinde dağınık durumdadır. Bu matrislerin tekrardan sıralanması ile bu dağınıklıklar azaltılabilir ve cözüm süresi azaltılabilir.

Ayrıca Sonlu elemanlar çözümünde yapı zemin etkileşimli çözüm için "substructing" yöntemi kullanılıyormu?
Bu soruyuları sorma sebebim şu 12 katlı kazık temmelli bir yapı model cözüyorum ve analiz süresi 15 dakika sürüyor.

İlgileneler için analiz durumunu ekliyorum. Eğer zaten yukarda bahsettiğim yöntemler programda uygulanıyorsa zaten yapabilecek birşey yok.

Son olarak yapıyı modellerken idecad statik arkada sistem matrisleri sürekli bir şekilde olusturursa bu cözüm süresini kısaltmazmı ?
Şu an üzerinde çalıştığım projeyi düşünürsek. Ilk analizden sonra sistem [K ] [M] ve [C] matrislerini bir kereye mahsus oluşturur ve daha sonra yapılan değişiklikler için sadece bu matrislerin gerekli elemanlarını günceller.
Yada Substructuring yöntemini kullanalar her katın matrislerini analiz yapmadan modelleme esnasında oluşturur.
Substructuring methodu sonlu elemanlar analizinde çok sık kullanılan bir yöntem bu yöntem sayesinde sonlu elemanlar analiz süresi kısaltılabilir.

Bunu çok kısa olarak açılarsam.
10 Katlı bir bina için herkatta 500 serbeslik derecesi oldugunu ve toplamda 5000 serbrslik derecesi olmuş olur. Yani [K] [M] [C] matrisleri 5000x5000 matrisler olmus olur. Fakat substructuring kullaılırsa
10 kattın matrisleri 9 kat serbestlik dereceleri cinsinden oluşturulmus olur
9 kattın matrisleri 8 kat serbestlik dereceleri cinsinden oluşturulmus olur.
.
.
2 katın matrisleri 1 kat serbestlik dereceleri cinsinden oluşturulmus olur.
1 katın matrisleri zemin katın serbestlik dereceleri cinsinden oluşturulmus olur.

Sonuç olarak cözülmesi gereken sistem 5000x5000 den 500x500 e azaltılmış olur. Analiz sonucuda ise yukarıda yazdığımın tersi uygulanarak alttan yukarıya doğru cözüm uygulanır.

Bu yöntemler idecad sonlu elemeanlar analizi için kullanılıyormu ?

Saygılarımla
 
Sn civil1979, bahsettiğiniz toplam analiz süresi içinde toplam 4.5 dk sonlu eleman sistem çözümü için kullanılıyor. (2 dk modal analiz, 2.5 dk statik analiz şeklinde). Kalan süreler döşeme yüklerinin hesabı için her döşemenin sonlu elemanlar çözümü ve reaksiyonlarının hesaplanması, deprem yönetmeliği kontrolleri, döşeme analizi, temel analizi ve diğer ikincil hesaplamalar için geçiyor.

Dolayısıyla sistem analizi süresini mucizevi bir yöntem ile tamamen sıfıra indirsek bile şu haliyle 15 dk süren analiziniz en fazla 10 dk.ya inecek.
Bir çözüm olarak döşeme analizini sistemi tasarlarken her seferinde yaptırmayıp, en son yapabilirsiniz.

Sorularınızın cevabına gelirsek, matrisler band matrisi olarak kullanılıyor. Bahsettiğiniz substructing yöntemini kullanmıyoruz.
 
Merhaba;

Sayın civil1979, bahsettiğiniz diğer iki programı bizlerde kullanıyoruz ama analiz sürelerini kıyaslarken gözden kaçırdığınız birkaç nokta var, şöyleki:

- Bu programlardan biri yapı temel etkileşimli çözüm yaptığını söylerken (bu etkileşimli çözüme kazıklar dahil değildir) diğerinin böyle bir iddası bile yoktur.
- Bu programlar döşeme analizlerini halen daha kırılma çizgileri yöntemiyle yapıyor.
- Bu programlardan birinde plak radye modelini oluşturmak ve analiz yapmak sadece 10-15 dk sürmektedir ve zımbalama tahkikleride sizin performansınıza bağlı olarak 3-5dk alacaktır.
- Bu programların her ikiside analizi tek seferde yapmayıp parçalar halinde yapmakta (döşeme sürekliliklerinden turunda sünek yapı kontrollerine kadar) yani idestatikte olduğu gibi analiz+betonarme dediğinizde herşeyi yapmamaktadır.
- Yine bu programlardan birtanesi elemanlarda donatı seçimi bile yapmamaktadır...

bu maddeleri daha çok uzatmak mümkündür, kıyaslama yaparken bunlarıda dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca biliyorumki ide yetkilileri yapmış olduğunuz öneri ve eleştirileri mutlaka dikkate alacaklardır.

Saygılarımla.
 
arkadaşlar ben daha dün bodrum ve zemin katta 3 blok iki dilatasyonlu, diğer 16 normal katta ise iki kule şeklinde toplam 18 katlı projeyi analiz ettim. sadece 13 dk. sürdü. programa yapıcı eleştiride bulunalım, sanki biz diğer programlardan geride imiş gibi yetişmemiz lazım gibi değilde şunlarıda ekliyelim şeklinde olursa forum yararlı olur. teşekkürler.
 
Sn. Sarıdurmuş;
Yazdığım mesajı tekrardan okursanız, diğer programlardan gerideyiz yada ilerideyiz gibi bir konudan bahsetmiş değilim. Ayrıca yıkıcı eleştiri yapacak olsam programa eklenmesini önerdiğim methodu durup açıklamazdım.
Forum arama bölümünden daha önce göndermiş olduğum mesajlara da bakarsanız böyle bir niyetimin olmadığını görürsünüz.
Ama malesef herkes tarafında yıkıcı eleştiri yapıyor olarak algılandım. Farkında olmadan böyle bir izlenim yarattıysam dasizlerden özür diliyorum.
Teşekkürler;
 
Sayın Civil 1979,
ifadeniz biraz sert oluyor. Sanki dışarıdan bakınca idecad kullanıcısından daha ziyade başka bir program kullanıyorsunuz da ide ile kıyaslama yapıyor gibi anlaşılıyor. yoksa önerileriniz güzel ama forum daki arkadaşların her istegi olacak diye bir kanı taşıyorsunuz gibi geliyor bana yanlış anladımsa özür dilerim.
 
ideCAD destek forumuna kullanıcılarımız tarafından yazılan her mesaj, hem programlama ekibi, hem de ideYAPI yönetimi tarafından mutlaka okunmakta, yapılan istekler değerlendirilip öncelik ve önem sırasına göre belli bir planlama dahilinde programa eklenmektedir.
Forumu hayata geçirmemizin öncelikli amacı istek ve ihtiyaçlarınızı yakından takip ederek program gelişimine yön vermektir. Lütfen yapıcı eleştirileriniz paylaşmaya devam ediniz.
 
civil1979":get8pkao' Alıntı:
Sn. Sarıdurmuş;
Yazdığım mesajı tekrardan okursanız, diğer programlardan gerideyiz yada ilerideyiz gibi bir konudan bahsetmiş değilim. Ayrıca yıkıcı eleştiri yapacak olsam programa eklenmesini önerdiğim methodu durup açıklamazdım.
Forum arama bölümünden daha önce göndermiş olduğum mesajlara da bakarsanız böyle bir niyetimin olmadığını görürsünüz.
Ama malesef herkes tarafında yıkıcı eleştiri yapıyor olarak algılandım. Farkında olmadan böyle bir izlenim yarattıysam dasizlerden özür diliyorum.
Teşekkürler;
ben biraz daha detay bilgi vermenizi rica ediyorum. bir dönem ben de bu matrisler üzerine çalıştım. bildiğim kadarı ile ideYAPI da bu konuda bir çözüm kısaltma metodu kullanıyor. yani o dediğiniz sıfır elemanları çözümden çıkaran bir eleme yöntemi var. belki yetkili arkadaşlar buraya birşeyler yazar bu konuda. teknik altyapı, aslında son kullanıcı olan bizlerin çok değindiği bir konu değil. son tahlilde proğram ile neyi tasarlayabilme kabiliyetimiz var biz ona bakıyoruz. bu doğal. çünkü proğram satın alma amacımız belli. bundan dolayı da istekler/öneriler/eleştiriler daha çok sonuca dönük. ancak bizim gibi idenin ilk versiyonlarını görmüş kişiler, gelinen noktada gerçekten heyecan yaşıyor. teşekkürler.
 
Geri
Üst