V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Su Basman Perdesi Dilatasyon Derzi Olmalı Mı?

1serdarorman

Etkin Üye
Merhaba,

-- Su basman perdesi olarak çözülen projelerde, kolonlar ile bağlantısında dilatasyon derzi bırakmalı mıyız?

Sahada su basman seviyesine kadar olan kolonları ve su basman perdeleri beraberinde döküyorlar. Sonra dolgu yapılıyor. Blokaj betonu dökülüyor. Ardından ise kalan kat yüksekliği kadar kolon betonunu döküyorlar. Böylelikle zemin katta kolonlarda soğuk derz oluşmakta. Ben bunu tavsiye etmiyorum!

Ben ilk etapta kolonların ayrı bir şekilde dökülmesi tarafındayım, daha sonra 5 cm derz bırakarak ise su basman betonunu ayrı bir şekilde dökerim. Şantiyemden örneklerle ve olması gerektiği projeyi ekliyorum. Değerli meslektaşlarımın bu konu hakkında düşüncelerini merak ediyorum.

Ekli dosyalar

İlgili idare proje tasarımlarını mutlaka bitişik şekilde çözümlenmesi gerektiğini söylemekte. Bu konu hakkında değerli tecrübeli meslektaşlarım yorumlarını paylaşabilirse memnun olurum.

İlgili idare proje tasarımlarını mutlaka bitişik şekilde çözümlenmesi gerektiğini söylemekte. Bu konu hakkında değerli tecrübeli meslektaşlarım yorumlarını paylaşabilirse memnun olurum.
uygulamada yaptırabiliyorsanız doğru olan tartışmasız sizin çözümünüz. bu çözüm hem soğuk derz hem de var ise kısa kolon oluşma durumunu ortadan kesin kaldırır ve kat yüksekliği boyunca devam etmeyen su basman perdelerinin imalatının bu şekilde yapılması en doğrusudur. hatta bazı idare ve yapı denetimler ayrı dökülmesini isterler kısa kolon oluşmasın diye. ( (aslında en önemli sorun soğuk derz oluşmasıdır ) bu kısa kolon konusunu da hiç düşünmezler neden oluşur diye. örneğin kat yüksekliğinin 1/3 yüksekliğinde ki perdeler kısa kolon etkisi yapabilir , ancak 1/4 ü geçmeyen yükseklikteki ki su basman perdelerin de bu ihmal edilebilir.
idarenin de sizin çözümünüzle alakalı ilgilendiren hiç bir konu olamaz net bir şekilde. dese ki yok kardeşim döşeme ile birlikte tulum döküm yapacaksınız ne güzel . siz uygulamadaki zorluğu göze alarak su basman perdelerinde bu şekilde bir imalat yaptırıyorsanız sizi tebrik bile etmeleri gerekirken idareye bunun nedenini sormaya kalksanız doğru iki cümle bile edemezler üst üste.

İlginiz için teşekkürler Olcay bey, ne yazık ki idareler statik projelerin bu şekilde çözümlenmesini istiyorlar. Ancak sahada, yapı denetim ile kavga ederek, "su basman perdesi ve kolonları" beraber dökmüyorum. Çünkü projede, hem müteahhit hem de şantiye şefi olarak imzam bulunmakta. Kafamda soru işareti kalmaması adına da burada değerli meslektaşlarımın yorumlarını merak etmiştim. Tekrardan teşekkürler.

Geri