V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞ KATSAYISI

Olcay AYDIN

Kıdemli Üye
EKLİ PROJE DÜŞEY TAŞIYICILARIN TAMAMI Y YÖNÜNDE OLMAK ÜZERE PERDE OLARAK TASARLANMIŞTIR. X YÖNÜNDE TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞ KATSAYISI NE OLMALIDIR ? ( PROGRAM A15 SEÇENİĞİNİ KABUL ETMİYOR. BENDE AYNI GÖRÜŞTEYİM. ANCAK YAPI DENETİM A15 OLMASINI TALEP EDİYOR. YAPI DENETİM MENSUBU ARKADAŞLAR VE İDEYÖNETİM CEVAPLAR İSE MEMNUN OLURUM )

Ekli dosyalar

yapı denetimler bu konularda iyice saçmalamaya başladı. böyle bir isteğin karşısında dayanağı olan bir gerekçe istenebilir.

yapı denetimler bu konularda iyice saçmalamaya başladı. böyle bir isteğin karşısında dayanağı olan bir gerekçe istenebilir.
yapı denetimlere haksızlıkta etmek istemiyorum. gerekceleri bu. " A15. Deprem etkilerinin moment aktaran süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler ile süneklik düzeyi yüksek boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar (Bkz.4.3.4.5) " . benim katılmadığım nokta x yönunde perdenin tamamı zayıf yönde. bu yüzden a11 olması gerekir diyorum. program açısından sorun şu. ben a11 seçimi yapıp r katsayısını 7 alırsam sorun yok. a15 seçip r katsayısı 7 olunca uyarı veriyor. yapı denetimleri denetleyenler dört başı mahmur gibi hareket etmeseler çözüm var. ama kimse burnundan kıl aldırmıyor. ( konu ile ilgili değil ama yapı denetimler için yapılan bakanlık denetimine gelen bakanlık müfettişleri filiz boyu projeden farklı olarak yerinde 10 cm daha uzun diye projeye aykırılıktan tutanak tuttular. hadi buyrun abdestsiz cenaze namazına. bu yüzden kimseye de haksızlık etmek istemiyorum )

yapı denetimlere haksızlıkta etmek istemiyorum. gerekceleri bu. " A15. Deprem etkilerinin moment aktaran süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler ile süneklik düzeyi yüksek boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar (Bkz.4.3.4.5) " . benim katılmadığım nokta x yönunde perdenin tamamı zayıf yönde. bu yüzden a11 olması gerekir diyorum. program açısından sorun şu. ben a11 seçimi yapıp r katsayısını 7 alırsam sorun yok. a15 seçip r katsayısı 7 olunca uyarı veriyor. yapı denetimleri denetleyenler dört başı mahmur gibi hareket etmeseler çözüm var. ama kimse burnundan kıl aldırmıyor. ( konu ile ilgili değil ama yapı denetimler için yapılan bakanlık denetimine gelen bakanlık müfettişleri filiz boyu projeden farklı olarak yerinde 10 cm daha uzun diye projeye aykırılıktan tutanak tuttular. hadi buyrun abdestsiz cenaze namazına. bu yüzden kimseye de haksızlık etmek istemiyorum )
bu projede x yönünde perde yok. düşey taşıyıcı elemanların tamamı x yönünde kolon olarak davranış gösteriyorlar. yani x yönünde deprem etkileri hem perde hem çerçeve değil sadece çerçeveler ile karşılanıyor.

anlattığınız örnek olaya bakınca trajikomik bir olay ortaya çıkmış. filiz boyunun kısa olmasının sorun teşkil ettiğini hepimiz biliyoruz.
uzun (10cm kadar) olmasının ne gibi bir olumsuz etkisi olduğunu söyleyipte tutanak tuttular merak ediyorum.

EKLİ PROJE DÜŞEY TAŞIYICILARIN TAMAMI Y YÖNÜNDE OLMAK ÜZERE PERDE OLARAK TASARLANMIŞTIR. X YÖNÜNDE TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞ KATSAYISI NE OLMALIDIR ? ( PROGRAM A15 SEÇENİĞİNİ KABUL ETMİYOR. BENDE AYNI GÖRÜŞTEYİM. ANCAK YAPI DENETİM A15 OLMASINI TALEP EDİYOR. YAPI DENETİM MENSUBU ARKADAŞLAR VE İDEYÖNETİM CEVAPLAR İSE MEMNUN OLURUM )
bina modellemesi illa bu şekilde mi olması gerekiyor?
işi sürüncemede bırakmadan çözüm üretmek gerekir.
benim çözüm önerim;
--kırmızı ile işaretlediğim perdeleri 25/150 cm yapın,
--yeşil ile işaretlediğim 1. perdelerinin arasına perde koyarak gurup yapın, kurtarmazsa 2. perdelerin arasına perde koyarak grup yapın
derdim.
1781812818114.png

Eklediğiniz modelde X yönünde perde olmadığı için programda taşıyıcı sistem tipinin X yönünde A15 seçilmesine izin verilmiyor. TBDY 2018' de her iki yönde farklı R ve D katsayıları kullanılmasına izin veriliyor. Ancak öneri niteliğindeki Bilgilendirme Eki 3A' da Taşıyıcı sistemin her iki yönde birbirine yakın ve yeterli dayanıma olması isteniyor. Burada asıl istenen yapıya daha fazl deprem kuvveti etkitilmesi ise, analiz ayarlarında taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) değiştirilebilir.
1781853388592.png

bina modellemesi illa bu şekilde mi olması gerekiyor?
işi sürüncemede bırakmadan çözüm üretmek gerekir.
benim çözüm önerim;
--kırmızı ile işaretlediğim perdeleri 25/150 cm yapın,
--yeşil ile işaretlediğim 1. perdelerinin arasına perde koyarak gurup yapın, kurtarmazsa 2. perdelerin arasına perde koyarak grup yapın
derdim.
Ekli dosyayı görüntüle 62245
merhabalar...
kırmızı ile işaretli alanlar da perdeleri 200 cm yapmamın nedeni kurtarmaması değil açıklığı 6 metre ile sınırlamak. ( hangi çağda yaşıyorsak fazla açıklık göze batıyor )
Yeşil ile olan alanda ise grup perde yaparak konuyu çözmek için bu forum da konu açmaya gerek yok. kaldı ki öyle yapmak veya x yönüne bir perde ilave etmek gereksiz bir şekilde yapının rijitlik merkezi ile oynamak anlamı taşıyor bana göre.

mesele işi sürüncemede bırakmak değil . doğru çözüm yapabilmek. bunun da kişilerin keyfine bağlı olmadığını, ve taşıyıcı sistemin son derece düzgün olduğunu düşünüyorum. Bazılarına göre her iki yönde de A13 alınması gerektiğini bile söyleyen var.
kimseyi de rencide etmek istemiyorum. kiriş tabanının ne olduğunu bilmeyen, araştırma gereği duymayan yeni bir zihniyet yüzünden bir tartışma yaşıyoruz.
Her iki yönde birbirine yakın kavramı da kafa karışıklığından öte bir şey değil. kare bir tasarımdan uzak örnekteki gibi bir proje için her iki yönde birbirine yakın kavramını iyi okumak gerektiğini düşünüyorum.

iyi çalışmalar.

Eklediğiniz modelde X yönünde perde olmadığı için programda taşıyıcı sistem tipinin X yönünde A15 seçilmesine izin verilmiyor. TBDY 2018' de her iki yönde farklı R ve D katsayıları kullanılmasına izin veriliyor. Ancak öneri niteliğindeki Bilgilendirme Eki 3A' da Taşıyıcı sistemin her iki yönde birbirine yakın ve yeterli dayanıma olması isteniyor. Burada asıl istenen yapıya daha fazl deprem kuvveti etkitilmesi ise, analiz ayarlarında taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) değiştirilebilir.
Ekli dosyayı görüntüle 62255
bu konuda şüphe yok. Yine proje üzerinde hareket edersek aslında yapı denetim A15 yap derken bana diyor ki dolaylı yönden ( farkında olmadan ) R katsayısı 7 al. A11 ve A15 için temel fark bu.
Kötü olan şu . ben A15 seçimi yaptıktan sonra R katsayısını manuel 8 girip buna göre çözüp yapsam şimdi bunları konuşmamış olacağız. Çünkü onların mantığı R nin kaç olduğu değil seçimin A15 olup olmadığı . durum bu kadar kötü maalesef.

Geri