V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

TBDY 7.11.5 Aktarma ve Bağlantı Donatıları hk.

burakakcam14

Tanınmış Üye
Merhabalar sayın sevgili forumcular, A3 tipi düzensizliğim var çok sınırdan ama tabi zaten tam-rijit çözmek de istemiyordum iyi oldu neyse yarı-rijit çözüm yaptım ve takdir edersiniz ki Sds yüksek olduğundan perdemde yük aktarım problemi çıktı. Ben de buna binaen aktarma donatısı ve bağlantı donatıları dizayn ettim. Kiriş bağlanan katlarımda zaten kiriş çiziminde bu aktarma donatılarının çizildiğini varsaydım kontrol etmedim ancak bağlantı donatılarını döşemeye manuel hesap aksı tanımlayarak alt-üst donatı verdim. E haliyle kalıp plan çizimlerinde bu donatıları aldım ve çizimde paftaya koydum. Ancak belediyedeki arkadaşlar bu maddeyi yazarak aktarma donatılarının mevcut olmadığını iddia etmişler. Konutu BKS-1 ile çözen bana yöneltilmiş bu iddia :) Kirişte bu donatılar elle mi ilave edilmelidir yoksa zaten kiriş çizimi alındığında var olan donatının Asa*fyd hesabı mı dikkate alınmıştır raporda? Özellikle yöneticilerimizin görüşlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür eder, iyi bayramlar dilerim.1748959857414.png

bence bu örnek çözümde hata var gibi
tam olarak şu ifade :
" PZ21 perdesine kuvvetli ve zayıf eksenden bağlanan ve bindirme boyu koşulunu sağlayan döşeme donatıları Φ8/18 lik donatıların perdenin kuvvetli ekseninden saplandığı düşünülebilir. Bu durumda 1 m de yaklaşık 6 adet Φ8 donatısı olacaktır. Bu donatılardan alt ve üst tarafta olduğu için de 1 m lik uzunluklukta toplamda 12 adet donatı olacaktır. Bu durumda 1m uzunluk için elde edilen donatı alanı; "
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
tüm döşeme x-y 8/18 ancak perdenin içine girebilen 2 donatı var hatta yırtık donatısı olarak 2fi12 atılmış görünüyor

Merhabalar sayın sevgili forumcular, A3 tipi düzensizliğim var çok sınırdan ama tabi zaten tam-rijit çözmek de istemiyordum iyi oldu neyse yarı-rijit çözüm yaptım ve takdir edersiniz ki Sds yüksek olduğundan perdemde yük aktarım problemi çıktı. Ben de buna binaen aktarma donatısı ve bağlantı donatıları dizayn ettim. Kiriş bağlanan katlarımda zaten kiriş çiziminde bu aktarma donatılarının çizildiğini varsaydım kontrol etmedim ancak bağlantı donatılarını döşemeye manuel hesap aksı tanımlayarak alt-üst donatı verdim. E haliyle kalıp plan çizimlerinde bu donatıları aldım ve çizimde paftaya koydum. Ancak belediyedeki arkadaşlar bu maddeyi yazarak aktarma donatılarının mevcut olmadığını iddia etmişler. Konutu BKS-1 ile çözen bana yöneltilmiş bu iddia :) Kirişte bu donatılar elle mi ilave edilmelidir yoksa zaten kiriş çizimi alındığında var olan donatının Asa*fyd hesabı mı dikkate alınmıştır raporda? Özellikle yöneticilerimizin görüşlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür eder, iyi bayramlar dilerim.

Aktarma donatısı, döşeme plakası içindeki mevcut eğilme donatısından arta kalan ve deprem yüklerini doğrudan perdeye iletmek amacıyla perde yüzeyine parelel şekilde tanımlanan donatı grubudur.
Bağlantı donatısı ise döşeme–perde birleşim hattında, perde düzlemine dik olarak yerleştirilmiş mevcut döşeme donatılarından oluşur; bu çubukların net kesit alanı, döşeme için gerekli eğilme donatısı alanından arındırılmış miktar olarak tanımlanır, TS 500’e göre sağlanması gereken kenetlenme, örtü ve minimum adet şartlarına uygun düzenlenir ve kesme sürtünmesi yoluyla aktarılacak kuvveti güvenle karşılayacak kapasitede olmalıdır.

Bağlantı Donatısının Özellikleri​

• Tanım: Döşeme ile perde arasındaki birleşimde, kayma (kesme) etkisini sürtünme ve kenetlenme yoluyla aktaran donatı grubu.
  • Alan Hesabı:
    1. Döşeme–perde birleşim hattındaki toplam mevcut donatı kesit alanı (mm²/m) bulunur.

2. Bu alandan, birleşimde eğilme için gerekli olan donatı alanı düşülür.

3. Elde edilen fark, metre başına net bağlantı donatısı alanıdır:
      Asb,net=Amevcut − Agerekli
Hesaplanan net donatı alanlarına dayalı taşıma kapasitesi, döşemeden perdelere aktarılan artan kesme kuvvetine (DVₙₑₜ) denk düşmelidir:

2 Asa,net fyd  +  μ Asb,net fyd  ≥  DVnet
  • f_{yd}: Donatının tasarım akma dayanımı
  • μ: Sürtünme katsayısı (TS 500’e göre, en çok 1.0)
  • 2×Aₛₐₙₑₜ·f_{yd}: Perdeye saplanan donatının iki yöndeki toplam eksenel kapasitesi
  • μ·Aₛᵦₙₑₜ·f_{yd}: Birleşim hattındaki donatının sürtünme yoluyla verebildiği kesme dayanımı .

Eğer bu eşitsizlik sağlanıyorsa, mevcut döşeme donatısı hem aktarma hem de bağlantı işlevini yerine getirecek yeterli kapasiteye sahiptir. Aksi durumda, eksik kalan kısmın donatı ilavesi veya çap/aralık değişikliğiyle donatı eklemesi yapmak gerekir.

Kirişte bu donatılar elle mi ilave edilmelidir yoksa zaten kiriş çizimi alındığında var olan donatının Asa*fyd hesabı mı dikkate alınmıştır raporda? Özellikle yöneticilerimizin görüşlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür eder, iyi bayramlar dilerim.

Kirişte ve döşemede var olan donatılar bu durumda gözönüne alınmıştır. Asa ve Asb hesabı yukarıda da belirttiğim üzere elemanın eğilme dayanımı için gerekli olandan arta kalan donatıdır.

Burada donatı eklemesi yapabilirsiniz. Donatı eklemesi yaptığınızda Asa ve Asb değeri otomatik olarak hesaplanıp değerler artacaktır ancak bu yine eğilme dayanımı için gerekli olan donatıdan arta kalan donatı olacaktır.
Örneğin herhangi bir donatı değişikliği yapmayıp, döşeme yükünü arttırdığınızda eğilme dayanımı için gerekli olan donatı alanı artacağından, Asa ve Asb miktarı da otomatik olarak azalacaktır. Program bu hesabı otomatik yapar.

Bu noktada bağımsız bir kaynaktan kontrol yapmak isteyen olursa TBDY İMO eğitim el kitabını inceleyebilirler.

bence bu örnek çözümde hata var gibi
tam olarak şu ifade :
tüm döşeme x-y 8/18 ancak perdenin içine girebilen 2 donatı var hatta yırtık donatısı olarak 2fi12 atılmış görünüyor

Buradaki örnekte bağlantı donatısında herhangi bir hata görmedim. Aktarma donatısında ise bir yanlış anlaşılma olabilir. Açıklamak isterim.

Aktarma donatısı hesabında önce donatı aralığını ve donatı çapına göre 1m 'lik uzunluğa düşen donatı alanını hesaplıyorum. Daha sonra bunu 0.25 yani perdenin kalınlığı ile çarparak 1m 'lik uzunluktaki alanı 0.25m lik uzunluğa düşüyorum.

Aktarma donatısında toplamda 12 adet donatı hesaplamışım. bu değeri 0.25 ile çarptığımda 3 gibi bir değer elde ediyorum ki bu güvenli tarafta kaldığım bir değer. Çünkü burada uygulama açısından sizin de dediğiniz gibi alt ve üst toplamda 2+2=4 adet donatı olur.

Hesabı bu şekilde yapmamın temel sebebi eğilme dayanımı için gerekli olan donatı alanını mevcut donatı alanından çıkartabilmek. Bu hesapta döşemenin perde ile birleştiği bölümdeki eğilme dayanımı için gerekli donatı alanı değerini sonlu eleman sonuçlarından alıyorum. Sonlu eleman sonuçları da bana birim uzunluktaki donatı alanı değerini vermektedir. Dolayısıyla burada aynı birimde işlem yapabilmek adına bu şekilde bir yol tercih etmişim. Daha sonrasında Asa perde kalınlığı olan 0.25 ile çarparak donatı alanını bulmuşum.

1749732935616.png

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...

Aktarma donatısı hesabında önce donatı aralığını ve donatı çapına göre 1m 'lik uzunluğa düşen donatı alanını hesaplıyorum. Daha sonra bunu 0.25 yani perdenin kalınlığı ile çarparak 1m 'lik uzunluktaki alanı 0.25m lik uzunluğa düşüyorum.

Aktarma donatısında toplamda 12 adet donatı hesaplamışım. bu değeri 0.25 ile çarptığımda 3 gibi bir değer elde ediyorum ki bu güvenli tarafta kaldığım bir değer. Çünkü burada uygulama açısından sizin de dediğiniz gibi alt ve üst toplamda 2+2=4 adet donatı olur.
tamamdır oğuzcan bey teşekkürler şimdi oldu ben 12 tane 1m donatı gibi anlamıştım. evet sizin yaptığınız aslında daha emniyetli kalmış. 2fi12 üzerinden değil de fi8/18 üzerinden hesap yapılması garip gelmişti ama eğilmeye çalışmıyor sonuçta onlar. 0.25'i de şimdi kavradım.
Kirişte ve döşemede var olan donatılar bu durumda gözönüne alınmıştır
bu da önemli bir bilgiydi. raporda yazıyor ama anlayamıyor sanırım arkadaşlar :))

Bağlantı Donatısının
Oğuzcan bey merhaba, ben bu bağlantı donatısını hesap ettiğimde biraz fazla buluyorum. mevcutta q8/20 donatım var ben bunun arasına girecek q()/20 ara tutturmak istiyorum. hesabı yaptım ve q23/20 gibi bir değer çıktı. benim de aklıma donatı demeti geldi (kenetlenme koşulunu sağlayarak kancalı yaklaşık 50cm). 3xq12/20 güzel uyum sağlıyor hem şantiye hem hesap açısından.
fakat bilemediğim bir nokta var: perdeye her iki yönden bağlanan bağlantı donatıları varsa acaba "µAsbfyd" Asb değeri 2 katı mı alınmalı yoksa 1 doğrultu olduğu için tek mi alınmalı?
1751550114029.png

fakat bilemediğim bir nokta var: perdeye her iki yönden bağlanan bağlantı donatıları varsa acaba "µAsbfyd" Asb değeri 2 katı mı alınmalı yoksa 1 doğrultu olduğu için tek mi alınmalı?

İki yönden bağlanan donatılar ayrı ayrı gözönüne alınmaktadır. İkinci yönden bağladığınız donatılarla donatı alanını artırmış olursunuz.

Saygılarımla...

İki yönden bağlanan donatılar ayrı ayrı gözönüne alınmaktadır. İkinci yönden bağladığınız donatılarla donatı alanını artırmış olursunuz.
çok teşekkür ediyorum. iyi günler dilerim.

Geri