Tek kayma levhalı birleşim tasarımında, kiriş enkesiti sadece I olmak zorunda mıdır?

Merhabalar...
Tek kayma levhalı birleşim hesaplarında kirişler neden I profil kullanılması gerekiyor... C ya da farklı neden kullanılamıyor...

asd.png
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tek kayma birleşimi için mevcut sürümde I kesitlerin tasarımı yapılmaktadır. U kesit durumu için bildiriminiz notlarımız arasındadır.
 
Son düzenleme:
eğer birleşimlerde kiriş kesiti için özel bir durum yoksa önce hesabı I kesit için yapıp gerekli tahkiklerden sağladıktan sonra yine aynı birleşimi kullanarak plaka boyutu ve bulon sayısı ve çapı değiştirmeden yani sadece kiriş kesiti C yapsak ya da U yapsak sorun olur acaba...
 
Birleşimler diye genellemek doğru değildir. Birleşimlerin alt tiplerinde moment aktaran veya kayma birleşimi olmasına öre yönetmeliklerin bir takım kısıtlamaları vardır. Örneğin moment aktaran birleşimlerden 4 bulonlu alın levhalı birleşim için TBDY 2018 EK 9B ye giderseniz enkesit kısıtlamasını görebilirsiniz.

Sizin yukarıda gönderdiğiniz Tek kayma levhalı birleşim için U kesit olması durumunda birleşim tasarımında uygulanan kontroller değişmeyecektir. Aynı kontrolleri programda yerine I kesit koyup o halde birleşim tasarlayabilirsiniz. Koyduğunuz I kesitin U kesitin eşleniği olması gerekir yalnız ona dikkat ediniz. Yani kesme alanı, enkesit yüksekliği, gövde enkesit kalınlığı aynı olmalıdır.
 
Geri
Üst