Merhaba,
--performans analizi non-lineer olarak yapılmalıdır. Oğuzcan beye bu metodu ideCAD de gösterdiği için teşekkür ederim. ben de şu an öğrendim açıkçası ve bu modele uyguladım ve yarı rijit diyafram ile çözünce kütle katılımlar üst yapının sahip olduğu değerlere 70 ve üzerine döndü her iki yönde. Normalde etabs ve sap2000 de mass source da tüm yapıya ait yükleri girerek ve load pattern i işaretleyerek tüm kütleyi, üst yapı için ise üst yapıya ait yükleri girerek hem load pattern i hem de element self mass seçenekleri işaretlenerek yapılıyor ve bodrum katlardaki elemanların kütlelerini(mass) 0 yaparak kontrol yapılıyor her iki yapı için ayrı ayrı mass source seçilip analiz edilerek.
--Projede bodrum kat ve diğer katlarda 80x25 lik kolonlar bodrum katta süreksiz diğer katlarda aynı süreklilikte. Bodrum kattaki ilgili iki kolonu diğer katlara göre hizalayıp sürekli hale getirdim. Projenin orijinal halinde böyle bir hata olmayabilir bilmeyerek sizin modellemeniz sehven yapılmış olabilir. Döşeme kotlarını da hatalı veriyor ve konstrüktif eleman boyut kurallarını da onlara müdahale etmedim.
--Önceki yönetmeliğe göre yapıldığını düşündüğüm için ve mevcutta olan yapının performansına bakılacağını düşündüğüm için projede başka hiçbir spesifik değişiklik yapmadım.
--Fiktif Beton adında özgül ağırlığı 0 olan beton materyal tanımlayarak onu bodrum kattaki elemanlara tanımladım.
--Toprak perdelerini beton doğrusal malzeme modeli seçerek,8 yükleme adeti seçilerek ve p-delta etkilerini doğrusal alarak ve iterasyon düzeyini 4 seçerek analizi tamamlattım. Kontrollü Hasar performans düzeyini sağladı ve dosya boyutu büyük olduğu için size ekte analiz edilmiş halini paylaşamıyorum. analiz 1.5 saat civarı sürmekte ve siz dosyayı bilgisayarda analiz edip rapordan sonuçları görebilirsiniz.
-Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim. saygılarımla.