Tek modlu itme analizinde kütle katılım oranı sağlanmıyor

celilyigit

Yeni Üye
Merhabalar,
Projemi doğrusal performans olarak analiz ettiğimde eko sağlamadığından nonlineer olarak analiz ediyorum.
Analiz sonrasında binam her ne kadar düzenli ve simetrik olsada Etkin Yönde Kütle Katılım Oranının %70 şartını sağlamadığı gözüküyor.
Bu durumda ne yapabilirim?
 

Ekli dosyalar

  • nalcekencblok.cde
    5.2 MB · Görüntüleme: 26
tek modlu itme analizinde yapının hakim modları diğer bir deyişle en yüksek kütle katılım oranını veren mod kullanılmaktadır. Bu mod şekli kullanılarak yapının itme analizine başlanır ve plastik mafsallar oluşturularak yapının itme eğrisi elde edilir. Burada kütle katılımı aslında mod şeklinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Bodrumlu yapılar için yapılan dinamik analizlerde, bodrum kat rijit bir yapıda olduğundan kütle katılımına etkisi düşük olmaktadır. Bu sebeple bazı durumlarda bodrum kattaki kütle katılımı ihmal edilebilir.

TBDY 5.6.2.2(b) maddesine göre bodrum katları hariç kütle katılımı 0,7 olması belirtilmiştir. Burada yalnızca bodrum katları için ağırlığı sıfır bir beton malzeme tanımlayıp bodrum kattaki elemanlara tanımlayabilirsiniz. Detaylı açıklayacak olursam, yapı ağacından özgül ağırlığı “sıfır” olan bir beton malzemesi tanımlayın. Bu sıfır ağırlıklı malzemeyi YALNIZCA BODRUM KAT 'ta bulunan elemanlara tanımlayabilirsiniz. Kütle katılımı yeterli yakınlıkta sağlanacaktır. Yalnız bu durum sadece tek modlu itme analizi için geçerlidir. Başka herhangi bir performans analizi için bu çözümü uygulamayınız.


1655715370761.png

Saygılarımla...
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Söylediğiniz şekilde işlem yaptığımda +X yönünde etkin kütle katılım oranı 71,3 ile sağladı fakat -Y yönünde 68,7 ile 70 şartını sağlamamaya devam etmektedir.
Bunun için ne yapabilirim?
 
Merhaba,

--performans analizi non-lineer olarak yapılmalıdır. Oğuzcan beye bu metodu ideCAD de gösterdiği için teşekkür ederim. ben de şu an öğrendim açıkçası ve bu modele uyguladım ve yarı rijit diyafram ile çözünce kütle katılımlar üst yapının sahip olduğu değerlere 70 ve üzerine döndü her iki yönde. Normalde etabs ve sap2000 de mass source da tüm yapıya ait yükleri girerek ve load pattern i işaretleyerek tüm kütleyi, üst yapı için ise üst yapıya ait yükleri girerek hem load pattern i hem de element self mass seçenekleri işaretlenerek yapılıyor ve bodrum katlardaki elemanların kütlelerini(mass) 0 yaparak kontrol yapılıyor her iki yapı için ayrı ayrı mass source seçilip analiz edilerek.

--Projede bodrum kat ve diğer katlarda 80x25 lik kolonlar bodrum katta süreksiz diğer katlarda aynı süreklilikte. Bodrum kattaki ilgili iki kolonu diğer katlara göre hizalayıp sürekli hale getirdim. Projenin orijinal halinde böyle bir hata olmayabilir bilmeyerek sizin modellemeniz sehven yapılmış olabilir. Döşeme kotlarını da hatalı veriyor ve konstrüktif eleman boyut kurallarını da onlara müdahale etmedim.

--Önceki yönetmeliğe göre yapıldığını düşündüğüm için ve mevcutta olan yapının performansına bakılacağını düşündüğüm için projede başka hiçbir spesifik değişiklik yapmadım.

--Fiktif Beton adında özgül ağırlığı 0 olan beton materyal tanımlayarak onu bodrum kattaki elemanlara tanımladım.

--Toprak perdelerini beton doğrusal malzeme modeli seçerek,8 yükleme adeti seçilerek ve p-delta etkilerini doğrusal alarak ve iterasyon düzeyini 4 seçerek analizi tamamlattım. Kontrollü Hasar performans düzeyini sağladı ve dosya boyutu büyük olduğu için size ekte analiz edilmiş halini paylaşamıyorum. analiz 1.5 saat civarı sürmekte ve siz dosyayı bilgisayarda analiz edip rapordan sonuçları görebilirsiniz.

-Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim. saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • Nalcekenblok çözüm.cde
    22.5 MB · Görüntüleme: 31
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
söylediğiniz şekilde işlem yaptığımda +x yönünde etkin kütle katılım oranı 71,3 ile sağladı fakat -y yönünde 68,7 ile 70 şartını sağlamamaya devam etmektedir.
bunun için ne yapabilirim?

Bodrum katta kütleye katkısı olan kirişlerin duvar yüklerini, döşeme yüklerini vb. yükleri kontrol etmeniz gerekebilir. Eğer bu yükler default bırakılmış yükler ise bu yükleri mevcut yapıda olduğu gibi değiştirmeniz gerekmektedir. Bunun yanında kütle katılımı doğrudan taşıyıcı sistem ile alakalıdır ki detaylı açıklamayı da aşağıda yapacağım.


Bunun yanında proje ile ilgili bazı tespitlerim var onları da söylemek isterim. Normal katlarda aşağıdaki planda işaretlediğim yerlerde kirişlerin olmaması süneklik açısından oldukça sakıncalı bir durumdur. Bildiğiniz üzere moment çevçevesi olarak kabul edilen süneklik düzeyi yüksek moment çerçevelerinde kolonlar kirişler ile bağlanmalı ve kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği, kiriş kesme güvenliği gibi sünekliği doğrudan ilgilendiren kontroller yapılmalıdır. Ancak bu gibi sistemlerde kirişlerin aktarması gereken yükleri kolonlar arası davranışı belirsiz döşemeler tarafından aktarılmaya çalışılacaktır. Bu bölgelerde herhangi bir kesme kuvveti kontrolü vs. yapılmadığından aslında binalar yanlış kabuller ile yapılmaktadır. Bu durum performans analizlerine yansımaz çünkü TBDY 'deki performans analizleri kolonların kirişler ile bağlandığı çerçevelerden oluşan sistemlere göre değerlendirme yapmaktadır. Bu kabulden ötürü de döşemelerin doğrusal davrandığı kabul edilir. TBDY5.4.4. 'te döşemelerin doğrusal modellenmesi hususu belirtilmiştir.

1655738184323.png

1655737851612.png
Projenizdeki Zemin katta yukarıda işaretlediğim bölümlerdeki kirişlerin çoğunluğu girilmiş durumda. Eğer mevcut yapıda bu kirişler var ise bunları modellemeniz analiz açısından doğru bir yaklaşım olacaktır. Aynıca bu durum yatay rijitliği artıracağından kütle katılımını da etkiler.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst