02/03/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Tek tarafa çalışan bazı döşemeler hakkında

Hasan Baki

Etkin Üye
Merhaba, görsellerini bıraktığım döşemenin x yönünde ki donatının çalışma prensibi bakımından konsol donatı olması mı daha doğru yoksa alt üst donatı olması mı?

Ekli dosyalar

• 1.png
    1.png
    57.8 KB · Görüntüleme: 26
  • 2.png
    2.png
    64.2 KB · Görüntüleme: 27
mxm grafiğine bakarsak alt kısma donatı koyulması gerekiyor ve pozitif moment direkt mesnetten başlıyor. şahsi görüşüm firketenin alt donatısı kirişe ankrajlanmadığı için uygun olarak görmüyorum. alt üst donatı olarak tasarlanması uygun olur.
Ekran görüntüsü 2026-02-14 195110.png

Programda böyle döşemeleri otomatik pilyeli atıyor. fakat küçük olduğundan pilye imalatı çok sağlıklı olmuyor. Genelde el ile müdahale edip alt hesap akslarını editliyorum. bu gibi döşemelerde y yönünü alt-üst e çeviriyorum fakat x yönünde bi kararsızlık yaşıyorum. konsol mu, alt üst mü, sadece üst mü ya da diğerlerini mi seçmek daha doğru ? yanlış inceliyor olabilirim belki ama kabuk eleman sonuçlarında ki farkı yakalayamadım @İsmail Hakkı BESLER

Projenizde kabuk sonuçlarını incelemeden önce yarı riit diyafram opsiyonu ile analiz yapınız.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
D06 ve D08 döşemelerinin x yönündeki hesap aksı numaraları "1"
bu aksların moment diyagramları döşeme betonarme diyaloğundan incelenebilir.
1771228438545.png

D06 döşemesinde "1" nolu aks satırını seçin.
1771228915096.png

Momentler-Donatı alanları sekmesine geçin.
1.4G + 1.6Q için moment diyagramını inceleyebilirsiniz.
1771228884918.png

Gerekli olan donatı alanları Analiz modeli kabuk sonuçları sekmesinde incelenebilir.
Kabuk sonuçlarında görülen donatı alanları minimum donatı altında kalabilir. Bu durumda minimum donatı alanları kullanılmalıdır.
Döşeme sonuçları seçeneğini seçin.
"Local akslar" aktif yapılarak incelenen donatı yönünü 3b ekranda görebilirsiniz.
As1 ve As2 yön seçimi yapılabilir. Bu yönlerde "alt donatı" ve "üst donatı" ayrı ayrı incelenebilir.
1771230406544.png

1771230311779.png

2 yönünde üst tafarta donatı ihtiyacı aşağıdaki gibi incelenebilir.
Öncelikli olarak 1.4G + 1.6Q incelenebilir , depremli kombinasyonlar incelenmek istenirse kombinasyon seçimi yapılabilir.
1771230984964.png

Mevcut donatı alanı seçimi ile kullanıcı tanımlı olarak girilen donatının yeterli olup olmadığı kontrol edilebilir.
Yeterli olmayan kısımlarda görülen donatı alanları ilave donatı alanı ihtiyacını gösterir.
1771231334478.png

1 nolu hesap aksı için "altta ve üstte" donatı seçimi yapılabilir. Gerekli donatı alanları karşılanacak şekilde donatı seçimi otomatik yapılır.

Hesap aksı seçimi kalınlık ve sehim kontrollerini etkiler.

Kabuk elaman sonuçlarının incelenmesi ile ilgili detaylı yardım sayfasını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Geri