@Yasin TEZEL hocam, mimari proje sebebiyle benim yapıyı burulmadan bir nebze kurtarmak istediğim için eklemiş olduğum perdeler, kolon yapıldı ve yönleri değiştirildi. Son projeyi sizinle paylaşıyorum.
-- Kiriş yönlerini düzenledim.
-- Temelde çok fazla ilave donatı alıyorum 5 cm ara ile. Sonlu eleman genişliği bir miktar arttırıldığı vakit gideriliyor. Default ayarı 25 cm idi sanırsam, 25 cm ile çözüldüğünde bu kadar fazla donatıyı azaltmak için nelere dikkat etmem gerek?
-- Kesitler yeterli duruma geldi, ancak kesitlerin yetersiz olduğu durumları görmek için, "deformasyon" sekmesinden "Modal E1 ve E2" kombinasyonunu inceleyerek kesit artırımına gitmek doğru bir yaklaşım mıdır? Siz hangi kombinasyonlara bakıyorsunuz? (bazı kirişler resmen dans ediyor sizce bunları arttırmalı mıyım?)
-- Asansör kuyusunu modellemiyoruz peki asansör kulesini modellemek ya da modellememek arasında ciddi bir fark görebilir miyiz? Hangi durumu önerirsiniz?
-- Su basman olduğundan dolayı, radye temel üzerinde dolgu olacak. Bu dolgunun ağırlığını temele nasıl etki ettirmeyi önerirsiniz? Bunun hesabını nasıl yapabiliriz?
-- Y yönü X yönüne nazaran çok rijit. Ancak yapıda Y yönünde 4/5R almamızı istiyor. Y yönündeki ilgili perdelerde boyut artırımına gidince bu uyarı muhtemelen giderilecektir. Anlamadığım şey şu: Y yönü bu kadar rijitken neden hala boyutları arttırmamız isteniyor, daha rijit almamız isteniyor?
-- Kirişleri, özellikle perdelerin ucuna mesnetlememiz gerekiyor. K06 ve K07 kirişlerine bakar mısınız, bunu bu şekilde mi yapalım yoksa ucuna mı mesnetleyeyim?
-- Bazı kolonlarda ciddi derecede donatı var. Pursantaj oranları yüksek, düşürmenin en doğru yolu nedir? Nereden hangi değerleri kontrol etmemiz gerek?
-- Göreli kat ötelemesi en büyük kabusum oldu. Yapıyı ilgili yönde rijit yapma dışında bir çarem yok gibi.
-- 2D çizimde sizde "düğüm noktaları" aktif/büyük, bunu nereden aktif/büyük ediyoruz?
Son olarak; ben işin şantiye kısmındaydım. Ancak dün idecad'in lisanslı sürümünü satın aldım. Artık hem proje çizen, hem de sahada uygulamasını yapan inşaat mühendisi olmak istiyorum. Yapıyı çözdük, yeşillendi mantığıyla hareket etmek istemiyorum. Bu sebeple, raporda mutlaka okumam gereken konu başlıklarını öğrenmek istiyorum. Biraz uzun ve yorucu olacak sizin için ama öğrenmeye aç bir insanım, yardımcı olursanız fazlasıyla sevinmiş olacağım.