V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Tek yukleme ve iki yükleme farkı

Güncelleme yapılırken şu konuya da bir bakarsanız çok memnun olurum, herhangi bir projede hiçbir şey değiştirmeden sadece; rijit bodrum tanımlayıp iki yüklemeli çözüm ile rijit bodrum işaretlemeden tek yüklemeli çözüm arasında inanılmaz temel gerilmesi farkı çıkmaktadır (radye temel raporu aldığınızda), biraz mantıksız gözükmektedir,
saygılarımla..

Bu durumun oluştuğu proje(ler) ekler misiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
BİRİNDE SUBASMAN KAT OLARAK TANIMLAYIP RİJİT BODRUM SEÇİLDİ, DİĞERİNDE SUBASMAN KATA GİRİLDİ (BURDA KALINLIK ŞARTI NEDENİYLE SUBASMAN 50 CM), İKİSİ ARASINDA TEMEL GERİLMESİ ÇOK FARKLI, DATALARDAKİ DİĞER HATALARA TAKILMAYALIM ONLARI ÇÖZERİM, ONLAR TEMEL GERİLMESİNİ DEĞİŞTİRMİYOR, MÜSAİT ZAMANINIZDA BAKARSANIZ MEMNUN OLURUM SELAMLAR..

Ekli dosyalar

• C-1.cde
    C-1.cde
    12.5 MB · Görüntüleme: 5
  • C-2.cde
    C-2.cde
    15.4 MB · Görüntüleme: 5
İRDELEMENİZ İÇİN ÇOK BASİT BİR K1 PROJESİ ATIYORUM, BURADA DA BODRUMU RİJİT YAPIP YAPMAMAK ARASINDAKİ TEMEL GERİLME FARKLARINA BAKABİLİRSİNİZ, BU KÜÇÜK PROJEDE DEĞİŞİM ÇOK DEĞİL ANCAK BÜYÜK PROJELERDE ÇOK FARK EDİYOR

Ekli dosyalar

Sorununuz incelenmek üzere notlarımıza alınmıştır.

Yasin bey, bu projede göreli kat ötelemesi sınırda kalıyor ve kurtarmıyor. Ancak hesap yöntemini "tek yükleme durumuna" göre yaptığım vakit göreli kat ötelemesi de kurtarmış oluyor. Aşağıdaki görselde bulunan @Levent Özpak beyin yorumunu dikkate alarak yapmış oldum. Yapıda bodrum kat yok, düzenli bir geometriye sahip diyebiliriz.

Ek olarak şunları da sormak isterim;

-- bu sistemde 1. modda burulmayı bir türlü aşamadım, yapıyı kısa yönde rijit hale getirmeye çalıştım ancak yine de 1. modda burulma görülmektedir.
-- duvar yüklerini girdikten sonra temelde donatı alanı hatası almaktaydım ve ilave donatılarım oldukça fazlaydı. Bunları gidermek için "sonlu eleman genişliği" değerini 50 cm'ye yükselttim ve hata giderildi. Bunun hakkında yorumunuz nedir?
-- özellikle asansör perdesine bağlı kirişlerde donatı hatası almaktaydım, ancak etriyelerin sıklaştırılmasıyla problem gideriliyor. Bunun dışında nasıl bir yaklaşım yapmalıyız?
-- kolon - kiriş birleşim kesme güvenliğinde, sürekli olmayan kirişlerde; "donatıları sağ uçta gönye yap" seçeneğini işaretleyince hata gideriliyor. Bunu program otomatik olarak gönye yapmıyor mu? Bu seçeneği işaretleyince hatanın giderilme sebebi nedir?

1772657748222.png

Ekli dosyalar

Yasin bey, bu projede göreli kat ötelemesi sınırda kalıyor ve kurtarmıyor. Ancak hesap yöntemini "tek yükleme durumuna" göre yaptığım vakit göreli kat ötelemesi de kurtarmış oluyor. Aşağıdaki görselde bulunan @Levent Özpak beyin yorumunu dikkate alarak yapmış oldum. Yapıda bodrum kat yok, düzenli bir geometriye sahip diyebiliriz.
Evet, Yapınızda bodrum kat olmadığı için tek yükleme durumlu hesap yöntemi kullanılabilir.

-- duvar yüklerini girdikten sonra temelde donatı alanı hatası almaktaydım ve ilave donatılarım oldukça fazlaydı. Bunları gidermek için "sonlu eleman genişliği" değerini 50 cm'ye yükselttim ve hata giderildi. Bunun hakkında yorumunuz nedir?
Sonlu eleman genişliklerinin düşük tutulması analiz hassasiyesi ve doğruluğu için önemlidir.
Sonlu eleman boyutlarında yapılan değişiklikler doğal olarak sonuçlarda farklılık yaratabilir.
Analiz bittikten sonra analiz diyaloğunda verilen uyarılar dikkate alınarak sonlu eleman boyutlarının düzenlenmesi ve tekrar analiz yapılması uygun olur.

1772714314554.png
-- özellikle asansör perdesine bağlı kirişlerde donatı hatası almaktaydım, ancak etriyelerin sıklaştırılmasıyla problem gideriliyor. Bunun dışında nasıl bir yaklaşım yapmalıyız?
Kısa kirişlerde bu durum oluşabilir. Yardım sayfasını inceleyiniz

-- kolon - kiriş birleşim kesme güvenliğinde, sürekli olmayan kirişlerde; "donatıları sağ uçta gönye yap" seçeneğini işaretleyince hata gideriliyor. Bunu program otomatik olarak gönye yapmıyor mu? Bu seçeneği işaretleyince hatanın giderilme sebebi nedir?
Aynı kolonda kısmi olarak birleşen fakat kaçıklıklarından dolayı kirişlerin sürekli olarak donatılandırılmasının uygun olmadığı düşünülen kirişlerde "gönye" opsiyonu kullanılabilir. Bu durumda kirişlerin süreklilikleri bozulur. Komşu kirişe donatı geçişleri yapılmaz.
Bu durumda kiriş mesnetlerindeki donatı alanları değişeceği için kolon kiriş birleşim kesme güvenliği kontrolü sonuçları değişebilir.
1772714812503.png
Hangi kirişte bu opsiyonu kullandığınızı yazarsanız durumu inceleriz.

@Yasin TEZEL hocam, mimari proje sebebiyle benim yapıyı burulmadan bir nebze kurtarmak istediğim için eklemiş olduğum perdeler, kolon yapıldı ve yönleri değiştirildi. Son projeyi sizinle paylaşıyorum.

-- Kiriş yönlerini düzenledim.
-- Temelde çok fazla ilave donatı alıyorum 5 cm ara ile. Sonlu eleman genişliği bir miktar arttırıldığı vakit gideriliyor. Default ayarı 25 cm idi sanırsam, 25 cm ile çözüldüğünde bu kadar fazla donatıyı azaltmak için nelere dikkat etmem gerek?
-- Kesitler yeterli duruma geldi, ancak kesitlerin yetersiz olduğu durumları görmek için, "deformasyon" sekmesinden "Modal E1 ve E2" kombinasyonunu inceleyerek kesit artırımına gitmek doğru bir yaklaşım mıdır? Siz hangi kombinasyonlara bakıyorsunuz? (bazı kirişler resmen dans ediyor sizce bunları arttırmalı mıyım?)
-- Asansör kuyusunu modellemiyoruz peki asansör kulesini modellemek ya da modellememek arasında ciddi bir fark görebilir miyiz? Hangi durumu önerirsiniz?
-- Su basman olduğundan dolayı, radye temel üzerinde dolgu olacak. Bu dolgunun ağırlığını temele nasıl etki ettirmeyi önerirsiniz? Bunun hesabını nasıl yapabiliriz?
-- Y yönü X yönüne nazaran çok rijit. Ancak yapıda Y yönünde 4/5R almamızı istiyor. Y yönündeki ilgili perdelerde boyut artırımına gidince bu uyarı muhtemelen giderilecektir. Anlamadığım şey şu: Y yönü bu kadar rijitken neden hala boyutları arttırmamız isteniyor, daha rijit almamız isteniyor?
-- Kirişleri, özellikle perdelerin ucuna mesnetlememiz gerekiyor. K06 ve K07 kirişlerine bakar mısınız, bunu bu şekilde mi yapalım yoksa ucuna mı mesnetleyeyim?
-- Bazı kolonlarda ciddi derecede donatı var. Pursantaj oranları yüksek, düşürmenin en doğru yolu nedir? Nereden hangi değerleri kontrol etmemiz gerek?
-- Göreli kat ötelemesi en büyük kabusum oldu. Yapıyı ilgili yönde rijit yapma dışında bir çarem yok gibi.
-- 2D çizimde sizde "düğüm noktaları" aktif/büyük, bunu nereden aktif/büyük ediyoruz?

Son olarak; ben işin şantiye kısmındaydım. Ancak dün idecad'in lisanslı sürümünü satın aldım. Artık hem proje çizen, hem de sahada uygulamasını yapan inşaat mühendisi olmak istiyorum. Yapıyı çözdük, yeşillendi mantığıyla hareket etmek istemiyorum. Bu sebeple, raporda mutlaka okumam gereken konu başlıklarını öğrenmek istiyorum. Biraz uzun ve yorucu olacak sizin için ama öğrenmeye aç bir insanım, yardımcı olursanız fazlasıyla sevinmiş olacağım.

Ekli dosyalar

Sorularınız ile ilgili eklediğim yardım sayfalarını inceleyiniz.

-- Temelde çok fazla ilave donatı alıyorum 5 cm ara ile. Sonlu eleman genişliği bir miktar arttırıldığı vakit gideriliyor. Default ayarı 25 cm idi sanırsam, 25 cm ile çözüldüğünde bu kadar fazla donatıyı azaltmak için nelere dikkat etmem gerek?
Daha önce yazdığım gibi sonlu eleman genişliklerinin düşük tutulması analiz hassasiyesi ve doğruluğu için önemlidir.
Sonlu eleman boyutlarında yapılan değişiklikler doğal olarak sonuçlarda farklılık yaratabilir.
Analiz bittikten sonra analiz diyaloğunda verilen uyarılar dikkate alınarak sonlu eleman boyutlarının düzenlenmesi ve tekrar analiz yapılması uygun olur.

-- Kesitler yeterli duruma geldi, ancak kesitlerin yetersiz olduğu durumları görmek için, "deformasyon" sekmesinden "Modal E1 ve E2" kombinasyonunu inceleyerek kesit artırımına gitmek doğru bir yaklaşım mıdır? Siz hangi kombinasyonlara bakıyorsunuz? (bazı kirişler resmen dans ediyor sizce bunları arttırmalı mıyım?)
Düşey yükler 1.4G + 1.6Q, Depremli durumlar altında deformasyonlar incelenebilir.
Bu deformasyonlar altında çok fazla öteleme yapan eleman/düğüm noktaları incelenmeli , bağlantı hataları buradan tespit edilebilir.
Hatalı mesnetlenme durumları da deformasyonlar incelenerek tespit edilebilir. Örneğin merdivenlere hatalı olarak sabit mesnet atanması
veya kolon perdelerin hatalı olarak kaydırılmasından dolayı ara katlarda mesnet oluşumu gibi durumlar tespit edilebilir.

-- Asansör kuyusunu modellemiyoruz peki asansör kulesini modellemek ya da modellememek arasında ciddi bir fark görebilir miyiz? Hangi durumu önerirsiniz?
Şuanki önerimi asansör kuyusunu modele dahil etmemeniz. Bu konu istek olarak notlarımızdadır.

-- Su basman olduğundan dolayı, radye temel üzerinde dolgu olacak. Bu dolgunun ağırlığını temele nasıl etki ettirmeyi önerirsiniz? Bunun hesabını nasıl yapabiliriz?
Temel üzerindeki toprak yüksekliği ve döşeme yükseklikleri için ayrı ayrı toplam sabit yük hesabı yapın.
Dolgu döşeme üzerindeki duvarlar için yaklaşık m2 yük belirleyin.
Bu yüklerin toplamını radye temele sabit yük olarak aktarın.
Dolgu döşeme üzerine gelecek hareketli yükü. Radye döşeme hareketli yükü olarak tanımlayın.

-- Y yönü X yönüne nazaran çok rijit. Ancak yapıda Y yönünde 4/5R almamızı istiyor. Y yönündeki ilgili perdelerde boyut artırımına gidince bu uyarı muhtemelen giderilecektir. Anlamadığım şey şu: Y yönü bu kadar rijitken neden hala boyutları arttırmamız isteniyor, daha rijit almamız isteniyor?
Konu ile ilgili Deprem yönetmeliği bölüm 4.3 ve yardım sayfalarını inceleyin.

-- Kirişleri, özellikle perdelerin ucuna mesnetlememiz gerekiyor. K06 ve K07 kirişlerine bakar mısınız, bunu bu şekilde mi yapalım yoksa ucuna mı mesnetleyeyim?
Bu kirişlerde bağlantılarınızda sorun görülmüyor.

-- Göreli kat ötelemesi en büyük kabusum oldu. Yapıyı ilgili yönde rijit yapma dışında bir çarem yok gibi.

-- 2D çizimde sizde "düğüm noktaları" aktif/büyük, bunu nereden aktif/büyük ediyoruz?
Kolon ve perdelerin kirişler ile bağlantılarını rahat kontrol edebilmek için düğüm noktalarını aktif ederek ve büyülterek kontrol ettim.
Perde aksındaki kirişleri perdenin yakın düğüm noktasına bağlamalısınız.
Kolonlarda ise kirişlerin düğüm noktaları kolon içinde kalacak şekilde çizilmeli veya kolon kenarlarına gelişmiş yakalama ile bağlanabilir.

Geri