Tekkatlı Yapıda Subasman Kat Kolon filizi sorunu

Tek katlı bir yapı modellerken subasman katı tanımlamadan modellediğimde kolon filizleri 3m'yi geçiyor ve etriyeler de komple sıklaştırma oluyor. Eğer subasman kat tanımlarsam kolon etriyeleri subasman perdelerinden sonra sıklaştırma yapmıyor ve perde içine de farklı aralıklar ile etriye veriyor. İki durumda da kolon filiz ve etriyeleri hatalı oluyor. Ekte iki durmunda olduğu Kolon düşey açılımı olan AutoCAD verisi ile Subasman kat tanımlanmamış (perde yükseklikleri üst kotundan ayarlanmış ve üst kata devam etmeyen subasman perdeleri olarak tanımlanmış) İdeCAD verisi bulunmaktadır.
Kolon Açılımındaki bu hataları nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilirmisiniz ?
 
Merhaba,

TBDY 2018 e göre kolonların boyuna donatıları kolonun orta üçte birlik bölgesinde bindirmeli ek yapılmaktadır. Kat yüksekliği 5 metre olduğu için kolon filizleri de buna göre çizilmektedir. Opsiyonel değildir.

1627393473013.png
Eklediğiniz tek katlı projede kolonlara subasman perdesi bağlandığı için TBDY 2018 Sekil 7.3' te belirtilen sıklaştırma bölgesi uzunluğu subasman perdesinin bittiği noktadan itibaren uygulanmaktadır. Kolon orta bölgesi oluşmadığı için tüm kolonda etriye sıklaştırması yapılmaktadır. Sıklaştırma bölgesi uzunluğunun temel üst kotundan başlamasını istiyorsanız, İlgili kolonları özelliklerinden sarılma bölgesi uzunluğunu "kullanıcı tanımlı" seçeneğini işaretleyerek değiştirebilirsiniz.


1627394489818.png

Yaptığınız düzenleme sonucunda TBDY 2018 de belirtilen sarılma bölgesi koşullarının sağlayıp, sağlamadığını kontrol etmeniz gerekir.
 
Alt uç sarılma bölgesi uzunluğunu tanımlayarak sorun çözüldü.
Levent bey İlginiz için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
 
Geri
Üst