Temel Don Derinliği

Herkese merhaba iyi çalışmalar. Bugün belediyede geçen bir konu hakkında sizlere danışmak istedim. Yaşadığımız bölgede temel don derinliği -0.4m. Tabi zemini 0.00 kotu kabul edersek ve 50cm radye kabul edersek zemini 50cm kazıp temeli oturtuyorduk yani temel alt kotumuz -0.5m oluyordu. Şuan belediye temel üst kotunun -0.5m olması gerektiğiyle ilgili karar almayı düşünüyor yani alt kotumuz -1m olacak buda daha yüksek subasman perdeleri ve maliyet demek. Doğru olan nedir bu konu hakkında bilgi almak istiyorum teşekkürler ederim.
 
Yalnızca temel alt kotu için değil bazı yerlerde grobeton+stabilize malzeme ile de don derinliğine inilmesinin kabul edildiğini gördüm. Grobeton bence yeterli olabilir.
 
Don derinliği, betonarme sistem için temelin üst kotu için değil, temelin oturduğu zemin ile alakalı olup temel alt kotu ile ilgilidir. Zemin etütünde bu kısma değinilmesi gerekir.
Belediye İmar Planına Statik Notlar kısmına ekleyebilir, sizde itiraz edebilirsiniz. Anladığım kadarıyla yapının gömülme derinliğini arttırmak için dolaylı yoldan hareket etmişler.
 
Geri
Üst