V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Temel donatısı, subasman döşemesi, saçak kalınlıkları

Merhaba,
1-60 cm subasman perdelerim var. Döşeme için uygulamada 15 cm hasır donatı ile çözüm yapsam, idecad'de sadece temele dolgu, beton, kaplama yükünü 1,4 tf/m2 versem olur mu? 2 boyutlu çizimde hasır donatı çizeceğim?
2-Çatıda sadece kiretim gelecek saçaklarım var. Bunlarda kalınlık ve sehim hataları alıyorum. Bunu nasıl çözebilirim?
3-L şeklinde çaplı bir merdivenim var? Bunu nasıl modelleyebilirim?

Genel olarak da dikkat et dediğiniz önerilerinize açığım, saygılarımla..

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
60cm subasman için 15cm betonarme hasır döşeme + 45cm toprak dolgu + döşeme üzerine yapılacak kaplamaların toplamı sabit yük olarak girilmelidir. Yaklaşık hesap şu şekilde olabilir. Mimari detaylarda malzeme farklılıkları var ise dikkate almanız gerekir.

Sabit yük için
15cm betonarme hasır döşeme = 0,15m x 2,5 t/m3 = 0,375 t/m2
45cm dolgu = 0,45 x 2 t/m3 = 0,900 t/m2
Döşeme üzerine yapılacak kaplama = 0,200 t/m2
Toplam = 1,475 t/m2
hesaplanabilir.

Hareketli yük kullanım amacına göre belirlenmelidir.
1781273470110.png

Döşemeyi proje içinde veya modele dahil etmek istemiyorsanız boş bir projede tanımlayıp hasır donatı seçimi yaparak çizim alabilirsiniz.

1781274888419.png

2m açıklığında konsol döşemeniz var. 17cm'in altında bir kalınlık kullanılamaz. Bunu raporlardan görebilirsiniz.
Sehim kontrolünü sağlamak için döşeme kalınlığını arttırmak ve/veya konsol yönünde donatı alanını arttırmak sorunu çözebilir.

1781274441522.png

Merdiven oluşturma ile ilgili forum sayfasında paylaşılan video ve yardım sayfalarını inceleyiniz.

Döşemeyi proje içinde veya modele dahil etmek istemiyorsanız boş bir projede tanımlayıp hasır donatı seçimi yaparak çizim alabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 62102

2m açıklığında konsol döşemeniz var. 17cm'in altında bir kalınlık kullanılamaz. Bunu raporlardan görebilirsiniz.
Sehim kontrolünü sağlamak için döşeme kalınlığını arttırmak ve/veya konsol yönünde donatı alanını arttırmak sorunu çözebilir.
Yasin Bey,
1- 60 cm subasmanı ayrı kat olarak girdim.Temele yükleri 1.74 G (15cm betonarme hasır döşeme + 45cm toprak dolgu + döşeme kaplama) olarak verdim. Hasır donatı hesabı yapmama gerek var mı? Yoksa sadece konstrüktif olarak çizim yapsam yeterli olur mu?Hangi hasır donatı tipini kullanmak gerekir?
2-Aksi taktirde 15 cm normal kat döşemesi yapacağım. Bu durumda da döşemeyi tamamen tek bir seferde tanımlamayıp, döşeme kenarı ile parçalra ayırsam uygun olur mu?

Son düzenleme:
Subasman dolgu üzerine yapılacak hasır donatılı beton, genel konstrüktiftir. Döşeme betonarme hesabı yapılmasına gerek yoktur. Bu durumda hasır donatılı beton, dolgu ve kaplama yükleri temel sistemine sabit yük olarak tanımlanabilir. Hasır donatı ise konstrüktif detay olarak 2B çizimlerle gösterilebilir. Kullanılacak hasır donatı tipi proje müellifi tarafından belirlenmelidir.

Ayrıca subasman kotunda diyafram olmayacağı için, subasman yüksekliğinin zemin kat yüksekliğine ilave edilerek modelleme seçeneği değerlendirilebilir.

İyi çalışmalar.

Geri