ts 500 sehim sınırı hk.

oyuxel

Üye
Merhaba, TS 500 Şubat 2000 Çizelge 13.3(Sayfa:62) de sehim sınırları hakkında çizelge bulunmaktadır.
Sürekli yüklerden oluşan toplam sehim ile hareketli yüklerin geri kalan bölümünden oluşan ani sehim toplamı
-Bölme duvarlı(*) çatı ve normal kat elemanları l n / 480 (*)Bölme duvar bulunan veya büyük sehimden etkilenebilecek elemanlar taşıyan
-Bölme duvarlı çatı ve normal kat elemanları l n / 240
burda tam anlaşılamayan çizelgeye göre konutlarda sehim sınırı olarak ln/240 kullanıyoruz.programda da default olarak buna göre tahkik yapmaktadır. Fakat ilgili idare denetçisi ln/480 e göre kontrol yapmamı istedi.
Ekte projeyi de ekliyorum.
Bölgede 7m cepheli parsellerde cepheye köşelere kolon koyarak ve şayet çıkma varsa kolonlar arasındaki basit mesnetli kirişleri de yatık yaparak çözüme gidiyorduk. malum ln/480 e göre
tahkik yapılması durumunda bu köşelerde kolonlu tasarımdan vazgeçmemiz ve sürekli kirişli tasarım yapmamız gerekecek.
ts500 deki büyük sehimden etkilenebilecek elemanlardan kastın ne olduğuyla ilgili de açık olmayan bir durum var. belediyedeki denetçi arkadaş doğramalar olduğunu söylüyor. bence de ameliyathane imalathane gibi hassas bölümlerin bulunduğu mekan elemanları olarak düşünmekteyim.
Şayet doğramalar olursa dolgu duvarlı doğramasız bitişik nizam olan cepheler hariç tüm kirişlerde ln/480 e göre tahkik yapılması gerekir ve ln/240 tahkiki yapacak yer kalmaz.
bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • sehim siniri.cde
    700.9 KB · Görüntüleme: 560
İnternette L/240 ve L/480 hangi durumları kapsıyor diye baktım ama bir bilgiye ulaşamadım. Benim aklıma başka bir soru geldi. Bu kısım Amerikan Betonarme standardı ACI318'de biraz daha ayrıntılı anlatılmış. L/240 ve L480'i ( benim anladığım kadarı ile ) inşaat bittikten sonra kullanmadan kaynaklanan sehim ile kıyasla diyor. Kirişin kendi ağırlığından oluşan sehimi katma diyor. Mantıklı olan da o zaten. İdestatik bütün yüklerden kaynaklanan sehimin toplamını mı almaktadır? Meslektaşlarımın fikir nedir? Burda TS-500'de bir eksiklik yok mu?
 
Sehim hesabında edindiğim bilgilere göre yüke dayanıksız malzeme görsellik açısından sehim verdiği zaman sıkıntı oluşturcak elemanlar için ln/480 değeri kullanılır.TS500 büyük sehimden etkilenebilecek elemanlar taşıyan' dan kastı doğrama dayanıksız malzeme diye düşünyorum.
Ancak sizin;
"tahkik yapılması durumunda bu köşelerde kolonlu tasarımdan vazgeçmemiz ve sürekli kirişli tasarım yapmamız gerekecek. " deyiminizden kastınızı anlayamadım.7 m cephede köşe kolon yapıp kiriş yüksekliğini biraz arttığınızda sorun çözülecektir diye düşünüyorum.
 
Geri
Üst