Uzun Konsol kirişler

gurkanaydınn

Yeni Üye
Altta gözüken çizimdeki gibi yaklaşık 5 metre civarı konsollar için alınması gereken özel önlemler nelerdir? Guse kullanımı vs. sadece bu konsol kısımın öngermeli betonarme ile yapılması veya bunun gibi çeşitli özel önlemler nelerdir bu konuda fikir ve görüşleriniz nelerdir ? (Not: şekildeki kolon kiriş döşeme ebatları hesap yapılmış proje değildir soruyu şekil üzerinden anlatabilmek için çizilmiştir.)
1679319449388.png
 
Merhaba,
Aşağıdaki kontrolleri yerine getirdiğiniz sürece konsollar için mesafe ile alakalı aklıma gelen herhangi bir sınırlama yok.. (farklı bilgisi olan arkadaşlar ekleme yaparlar)

1. TS500'de verilen sehim sınırlarının içinde kaldığınızı göstermelisiniz..
2. yataydaki izdüşümü 5 m ve daha fazla olan konsollarda düşey deprem etkilerini göz önüne almalısınız... (son depremden sonra bu madde ile ilgili sınırlayıcı bir ifade gelmesini bekliyorum)

Önerilerim;
Kullanılabilirlik sınır durumu kontrollerinizde şaşırtılmış yükler altında deplasman yapabileceğini unutmayınız.. deplasman kapasitelerinin yeterliliğine karar verirken bonkör davranmanızı önermem...
uygulamada kalıp alma süreleri konusunda çok daha hassas davranmalı özel olarak bu elemanlara odaklanılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.. aksi halde piyasa koşullarında bu konsolların kalıplarını diğer elemanlarda olduğu gibi kısa sürede sökmeye kalkarlar!!... (gerçi diğer normal elemanlarda da kalıp alma sürelerine pek uyulduğunu henüz görebilmiş değilim)... ters sehim vererek imalat çizimlerini hazırlamanız uygun olacaktır..
öngerme/ardgerme yöntemleriyle de konsollarınızı tasarlayabilirsiniz, özel uzmanlık gerektirebilir, danışmanlık hizmeti almanızı öneririm... sadece konsollar için değil bir bütün olarak döşeme sisteminizi öngerme ile yapabilirsiniz...

iyi çalışmalar, saygılar...
 
Geri
Üst