V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

V11 mimaride neler yeni ?

Ukalalık hat safa, v2 den v 10.94 e kadar idecad kullanıcısıyım, kendi işimi kendim yaparım idecad in geliştirilmesinde yüzlerce geri dönüş sağlayarak elimden geleni yaptım. Bu sözlerim puncover adlı kullanıcıya.
Ayrıca belirtmeliyim ki yapılan değişiklikler yeni bir versiyon değil versiyonda ki eksikliklerin giderilmesine yönelik programda mimari yazılımla ilgili tek bir gelişme söz konusu değil. Render kalitesinde gelişme var mı ? Görünüşlerine gölgelendirme seceneği var mı ? Vaziyet planı olusturmada kolaylık getirilmiş mi? Yazılımı pazarlayan idecad in sayfasında v11 de neler yapılabilir yerine neler düzeltilmiş onu arayarak buluyoruz .
Üstüne Ukalanın biri çıkıp okuyun bari falan yazıyor.

Ukalalık hat safa, v2 den v 10.94 e kadar idecad kullanıcısıyım, kendi işimi kendim yaparım idecad in geliştirilmesinde yüzlerce geri dönüş sağlayarak elimden geleni yaptım. Bu sözlerim puncover adlı kullanıcıya.
Ayrıca belirtmeliyim ki yapılan değişiklikler yeni bir versiyon değil versiyonda ki eksikliklerin giderilmesine yönelik programda mimari yazılımla ilgili tek bir gelişme söz konusu değil. Render kalitesinde gelişme var mı ? Görünüşlerine gölgelendirme seceneği var mı ? Vaziyet planı olusturmada kolaylık getirilmiş mi? Yazılımı pazarlayan idecad in sayfasında v11 de neler yapılabilir yerine neler düzeltilmiş onu arayarak buluyoruz .
Üstüne Ukalanın biri çıkıp okuyun bari falan yazıyor.
Tavrım için üzgünüm, ancak forumda çok fazla küçük bir arama yapmadan bile sizin gibi " tek kelime açıklama yok" gibi cümleler görmekteyiz - görmekteyim. Bu kadar emek verilmiş bir program ve forum sitesi varken bu tarz cümleler ne kadar doğru?

ÜSTAT ,yazmadım mı sanıyorsunuz , normelde program tanıtımını geçtim yeni güncelleme geldiğinde dahi ana sayfada yer alırdı bu tür değişiklikler ,kaldıki 25 yıllık mimarlık hayatımda pek çok program kullanmama rağmen idecad den vazgeçmedim . ancak şimdi linkden okuduğum şeyler programın geliştirilmesi üzerine değil yazılımın düzeltilmesi üzerine . dolayısyla bunun yeni bir versiyon olarak sunulmasına da ayrıca tepki veriyorum . teşekkürler .

ÜSTAT ,yazmadım mı sanıyorsunuz , normelde program tanıtımını geçtim yeni güncelleme geldiğinde dahi ana sayfada yer alırdı bu tür değişiklikler ,kaldıki 25 yıllık mimarlık hayatımda pek çok program kullanmama rağmen idecad den vazgeçmedim . ancak şimdi linkden okuduğum şeyler programın geliştirilmesi üzerine değil yazılımın düzeltilmesi üzerine . dolayısyla bunun yeni bir versiyon olarak sunulmasına da ayrıca tepki veriyorum . teşekkürler .
Bu konuda biraz size katılmıyor değilim. Statik programın değişme zorunlulukları mimariyi biraz sürüklüyor. Ama mimarların beklediği anlamda değişiklik getirmeyebiliyor. Statik programa uyumluluk nedeniyle mimari de aynı versiyon ismiyle anılmak zorunda kalıyor. Ben mimar değilim. Bir mühendis olarak etrafımdaki mimar arkadaşların değerlendirmesi ve kendi gözlemlerim üzerine konuşuyorum.

Programcılığın çok ilerlediği günümüzde mimarların beklentileri elbette artıyor. İdeMimarın diğer programlara göre kullanım kolaylığı hala kullanılmasında etken ama beklentiler karşılanmakta gecikiyor diye düşünüyor. Örneğin:
* Kapı pencere konusunun hala ilk halinde kalıp ne gelişme nede bir ekleme olmaması,
* Merdiven çizimlerinin hala aynı kalıp tatmin edici değişiklikler olmaması,
* Kütüphanelerin her geçen gün artmasına rağmen dağınık olması, nerede neyin, nasıl bulunacağının kolay olmaması,
* kütüphanelerde ve kapı pencerelerde belki de sürükle bıraka geçilmesi yada daha pratik yazılım yöntemlerinin geliştirilmesi,
* Üç boyut penceresinde çok etkin ve daha fazla müdahale; düzenleme, obje ekleme, çizme vs olması.
* Proje dosya boyutlarının büyük olması sorunu,
* yukarıda da belirtildiği gibi vaziyet planı çalışmasının kolaylaştırılması sadeleştirilmesi.
Vaziyet planında üç boyut plan penceresinden nelerin alınması gerektiği sorulabilir, diğerleri silinerek onlardan blok oluşturulabilir, vaziyet planına yerleştirilecek kesitler "vaziyet planı için al" gibi bir konutla sadeleştirilip kot ve ölçü ebatları okunacak şekilde otomatik düzenlenebilir. yata kesit çizgilerinden vaziyet planı için ayrı basit kesit otomatik oluşturulabilir (bu daha kolay ve mantıklı) Ölçek otomatik ayarlanarak kat planlarıyla yan yana getirme kolaylığı sağlanabilir. Vaziyet planı için genelde mimarlar kat oluşturmaktadır. Bunu engellemek için programda kesite vs girmeyen otomatik vaziyet planı katı hazır verilebilir. Tüm bunlar işlem kolaylığı sağlayacağı gibi dosya boyutunda da ciddi düşüşleri sağlayacaktır.

Komut vs anlamında belki detaylı bir çok şey daha yazılabilir. Programcılar belki de tüm bunları göz önünde bulundurarak mimari geçişi "diğerlerine göre" ucuz tutmuş olabilir. Fiyatları bilmiyorum ama mimari alt versiyonlardan (7x den 11.x'e) geçiş bir kereye mahsus çok çok sembolik rakamlara yapılabilir.

Ayrıca gerek mimari ve gerekse statik için "bir ofiste ikinci program konusunda farklı çözümler getirilmeli, gerekirse ana kilite bağlı (izinli filan, yada wifi ile uzaklaşma durumunda çalışma imkanı olmayan, evde çalışma için ana kilitten özel izine tabi olan) çözümler ile daha uygun fiyatlı ikinci kilitlerin verilmesi sağlanmalıdır. Bu programın yayılmasını artıracağı gibi büyük ofislerde (özellikle mimari ofislerinde Autocad'e yaygınlığı olan) kullanımını ve tercihini artıracaktır.

Bir düşüncemi de ifade etmeden geçemeyeceğim. Gözlemlediğim kadarıyla (yanlışım olabilir) daha çok iyileştirme, düzeltme ve yeni şeylerin eklenmesi çelik modülde gerçekleşmiş. O halde burada çeliğe yükseltmenin bedeli betonarmeye yükseltmeden daha fazla olması gerekmez miydi? Betonarmecilerden çelikteki çalışmanın bedeli talep ediliyor gibi bir görüntü var. Naçizane bu düşüncemi de eklemek isterim. Fiyatların azlığın yada çokluğu göreceli bir konudur. Herkes yaptığı işin kıymetini, ederini, yaşadığı zorlukları kendi bilir. Ortaya bir şey koymak zordur. Var olanı eleştirmek ise kolaydır. Bizler kolay olanı yapıyoruz.

Ama kimsenin kimseyi kırmadan, itham etmeden, emeğe saygı da göstererek, insanların beklentilerini de dikkate alarak "Türkiye şartlarında mühendislerin durumunu da gözeterek" daha birbirimizi anlayan çözümler bulunabilir.

Not: Artık gecikmeden gelecek bir sonraki "versiyonda" yapay zekanın ön planda olduğu yazılımların ilk atağını ideYAPI'dan bekliyoruz.

NYILMAZ

Geri