Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

VERSİYON 6.5000

mhanifiata":8e07451y' Alıntı:
bazı projelerde özellikle 1. kat duvar alanı proğram tarafından sıfır alınıyor. dolayısı ile sistem rijitliğini artırın mesajı veriyor. bu problemle benim dışımda karşılaşan oldu mu merak ettim
mhanifiata":8e07451y' Alıntı:
dosya ektedir. ben sorunumu kat parametrelerinde manuel duvar alanı tanımlayarak çözdüm... bu olay sanıyorum 6.2007 versiyona geçişten sonra oldu

Merhaba,

Program projenizde TDY Madde 2.3.2.3 başlangıç cümlesindeki hükmü uyguluyor:

"B1türü düzensizliğin bulunduğu binalarda, gözönüne alınan i'inci kattaki dolgu duvarı alanlarının toplamı bir üst kattakine göre fazla ise, nci'nin hesabında dolgu duvarları gözönüne alınmayacaktır."

Bu nedenle x yönü 1. ve 3. kat Ak değerleri sıfır alınıyor ve 6.2007'de sıfır basılıyor.

Not: Yeni versiyonda bu koşula giren Ak değerlerini "sıfır" basmıyoruz, hesaplanan değerleri basılıyoruz ancak yine gözönene almıyoruz. Size gönderdiğim beta versiyonunda (6.405) son durumu kontrol edebilirsiniz...

İyi çalışmalar...
 
hakan bey selamlar.
yazdığınız durumu inceliyorum. bu yeni versiyonda mantar döşeme sistemleri ile ilgili bir çalışma olmadı. önümüzdeki günlerde böyle bir çalışma proğramı var mı. benim özetle istediğim birkaç konu var

-mantar döşemeler karışık sistemlerde kullanıldığında zımbalama hesabı ancak kolon başlığı tanımı ile yapılıyor. bu kolaylaştırılabilir mi... mesela dış cepheleri kirişli, içerde asansör, merdiven kovası vs. olan binalar gibi...
-kirişsiz döşemelerde deprem hesabı için döşeme kalınlığında kiriş(aslında kiriş değil) tanımlıyoruz. bu ise iki ayrı sistem oluşturmak demek. bunu birleştirmek gerekiyor. bir kolaylık bekliyoruz.
-mesnet bantlarının otomatik oluşturulması veya mesnet bantı için yeni bir eleman tanımı getirilmesi gerekiyor.
teşekkür ediyorum...
 
selamlar...
kirişsiz döşemelerde zımbalama dayanımını artırmak için bazı hazır aparatlar var. bunlarla ilgili bir görüşü olan var mı.
 
Merhaba..
U tipi poligon kolonların (asansör kovaları için) arasına kiriş tanımlama imkanı getirilirse iyi olur.
 
Zeki Bey merhaba,

zeki78":2dp365v9' Alıntı:
Merhaba..
U tipi poligon kolonların (asansör kovaları için) arasına kiriş tanımlama imkanı getirilirse iyi olur.

Bu olanak programda bulunmaktadır.

Asansör tarzı poligon kolonlarda, elemanın tamamını panel olarak girmeniz ve kabuk olarak modelleniniz tanım için yeterlidir.

Kolon olarak girilen poligon kolonlar, kiriş düzleminde tek düğüm noktasına sahiptir. Bu elemana kiriş bağlamak istediğimizde ise iki düğüm noktalı kiriş elemanını tek düğüm noktalı bir elemana bağlamak istiyor olacağız. Bu data girişi işin doğasına uygun olmayacaktır.



Kısacası U tipi poligon kolonları 3 ayrı kollu kabuk perde elemanı ile tanımlamanız ve kabuk olarak modellemeniz daha sağlıklı bir yaklaşım olur.

Ayrıca kabuk olarak modellenen poligon kolonların kolon aplikasyon çizimleri de program eksiksiz olarak yapılmaktadır. (Kolon aplikasyonda ister yerinde açın isterseniz dışarıda detaylandırın)


İyi çalışmalar...
 
Merhaba Hakan bey
Asansör kovası elemanlarını sizin dediğiniz şekilde perde eleman kullanark yapıyorum, ancak bu durumda içime sinmeyen 2 durum var.
1)Asansör kovası kenarları çok büyük olmadığından kullandığımız perdenin ebatları 1/7 kuralına uymuyor.
2)Perdelerde kolon kiriş birleşim kesme güvenliği kontrolü gibi bir kontrol yapılmıyor.
Bu nedenlerden dolayı asansör kovasını poligon kolon olarak tanımlamak istiyorum.
Kolay gelsin.
 
Sayın Zeki78 ,

Hiçbir uluslararası programda bu olanak olamaz. Çunku sonlu eleman mantığına aykırı bu durum. Poligon kolon girip kat hizasında kiriş tanımlayamazsınız. Sap2000 etaps gibi programlar da ide gibi bilgi girişine musade ederler.

Saygılarımla
 
zeki78":2kgoim34' Alıntı:
1)Asansör kovası kenarları çok büyük olmadığından kullandığımız perdenin ebatları 1/7 kuralına uymuyor.

Asansör kovasını, uzun bir elemanın, ortası boş bir kütle şeklinde kıvrılmış hali gibi düşünebiliriz. Bence 1/7 orasına uymasından ziyade sonlu elemanlara bölerek, sistemle birlikte bir bütün olarak çalıştırabilmek önemli...

zeki78":2kgoim34' Alıntı:
Perdelerde kolon kiriş birleşim kesme güvenliği kontrolü gibi bir kontrol yapılmıyor.
Yine aynı nedenle bu elemanlar bence bu kontrolden muaf tutulması gerekir. Ancak yine de muaf tutmak istemezseniz , kol uzunluklarına göre elemanı kolon-perde-kolon şeklinde tanımlayarak, çubuk/kabuk karma olarak modelleyebilirsiniz. Örneğin kollardan birini kolon, diğer elemanları sonlu eleman şeklinde panel objesi olarak tanımlarsınız. Sonlu elemanlar, kolonu da tam bölecek ve sistem davranışı böylelikle en doğru şekilde idelize edilmiş olacaktır. Kolon olarak tanımladığınız eleman için kolon-kiriş birleşim kontrolü yapılır.

Ortadan kiriş bağlanan bir poligon kolonun en az bir kolu illa ki1/7 oranını sağlıyordur diye düşünüyorum. 1/7 oranını sağlayan kolları panel, sağlamayan kolları kolon olarak girebilirsiniz.

İyi çalışmalar...
 
Re: VERSİYON 6.5000 - perde boyutları

Alttaki resimde bir perdenin planı görülmektedir. Perdenin plandaki boyutu ölçüden de anlaşıldığı gibi 20/140 cm şeklindedir. Fakat perdenin isimlendirilmesinde
kullanılan perde uzunluğu 165 cm olarak yazılmaktadır. İkinci resimde görüldüğü üzere, hesaplarda da 165 cm olarak dikkate alındığı görülmektedir.
Ayrıca, aynı perde için geometri kontrolünde 1/7 uyarısı da verilmiştir.

Mesela, bir proje içinde, aynı boyuttaki 3 perdenin (20/140 cm) birisinde 165cm, birisinde 200 cm birisinde de 140 cm olarak 3 farklı isimlendirme ve hesap söz konusu olmaktadır.
Esasen perdelerin üzerindeki boyut yazılarında bir karışıklık olduğu görülmektedir.(bunun yanında, data girişinde bir yanlışlık da bulunmamaktadır, kontroller normal görünmektedir.)

Söz konusu farklılık, Hw/Lw hesaplarını, perde uç bölgesi şartlarını değiştirdiğinden, aynı özellikteki bazı perdelerde uç bölgesi oluşturulurken, bazılarında oluşturulmamaktadır.

Bunun sebebi ne olabilir?
 
Merhaba,
Eklediğiniz çizimde, perde birleşimleri sebebiyle BP17 perdesinin boyu, diğer perdelerle kesiştiği noktaya kadar, kolon yokmuş gibi dikkate alınmaktadır. Durumu inceleyip Ar-ge ekibine ileteceğiz.

İyi çalışmalar
 
dabanlio":1gpzfqda' Alıntı:
Bunun sebebi ne olabilir?

Merhaba,

BP17 paneli, BP14 paneli ile üstten gelen diğer panelle birleşiyor ve dolayısıyla BP17 panelinin uzunluğu diğer panellerin bitim noktasına kadar alınıyor. Kısacası program farklı panel-kolon birleşimlerine göre, bazı ayarlamalar yapabiliyor.

Mesajınızı okuduktan sonra bazı denemeler yaptım. Ekran görüntüsünü ekliyorum. Panel boylarının programca kabul edilemesi sırasında, hesap ve çizim arasında kabul edilebilir bir uyumun uygulandığını görebiliriz.





Ancak yine de projenizi mesaja eklerseniz bahsettiğiniz duruma daha yakından bakabiliriz. (Proje ekleyemeyecek kadar büyükse, [email protected] adresine gönderebilirsiniz.)

Kolay gelsin, iyi çalışmalar
 
Merhaba
Eklediğiniz çizimde, perde birleşimleri sebebiyle BP17 perdesinin boyu, diğer perdelerle kesiştiği noktaya kadar, kolon yokmuş gibi dikkate alınmaktadır.
Levent beyin bu açıklaması ve hakan beyin ayrıntılı bilgilendirmesi durumu izah ediyor.

Önceki mesajda, farklı perde uzunluklarından bahsetmiştim.
Burada, yapılan izahtan anlıyorum ki, o uzunluklar, birleşen perdelerin boyutuyla alakalı olarak değişiyor. Dolayısıyla
aslında programda, farklı boyutlar vermesi açısından herhangi bir tutarsızlık yok, yanlış anlamaları önlemek açısından bunu ifade etmek istiyorum.

Bu durumda, perde/perde ve kolon/perde birleşimlerinde, birleşen elemanların ortak etki alanında kalan birleşim bölgeleri söz konusu oluyor.

teşekkürler.
 
selamlar...
ekteki çizim problemini daha önce de bildirmiştim. yani derin kiriş-sığ kiriş kesişimleri, derin kiriş asmolen kirişi kesişimleri...
 
eğimli kiriş çizimleri hatasız oluşuyor. yeni eğim tanımlaması çok isabetli. yalnız kiriş mesnet detayı alınca oradaki çizimin eğim ile uymadığını gördüm. çok kullandığım bir çizim değil. yine de belirtmek istedim. yeni kalıp planı çizimi-kesit çizimi de güzel... pdf aktarma işi çok harika... tebrikler... ide bu forum sayesinde müşterileri ile çok üst düzey bir iletişim kurdu. betonarme yapılar konusunda çok güçlü bir iletişim ağı oluştu. bence bir de ide müşterilerini kendi ofisine davet ederek ekip ile bütünleştirmeli... ya da iller bazında sohbet toplantıları düzenlemeli... manevi birliktelik atmosferi oluşmalı... yalnıııız; birkaç konu var ki üvey evlat muamelesi görüyor(gibi). 1-mevcut yapı analizi ve güçlendirme detay desteği 2-çelik yapı analiz/çizimi 3-kirişsiz döşemeli sistemler 4-tünel kalıp türü binalar... bu arada basit çelik yapıların hesabı-çizimi için yazılım satın aldım. ideyapı, çelik ile ilgili bir çalışma yürütüyor mu bunu bilmek isterim. çünkü genel yapı analizi ile ilgili bir yazılım almak için çalışma başlattım. inceleme yapıyorum. bu yazılımın ide olmasını çooook isterim. saygılarımla...
 
eğik döşeme tanımı , perdelerde(panel) hataya sebep oluyor... iki ucu farklı kotta panel tanımı yapılamadığı için eğime paralel yöndeki paneller ayarlanamıyor...
 
tabii olarak bu durumda döşeme analizi de hatalı oluyor. yani mesnetlenme şekli, ekteki resimde olduğu gibi oluyor...
 
Bahsettiğiniz durumda, panellerin üstlerini eğimli yapma olanağı olmasa da döşeme analizinde mesnetlenme açısından bir sorun olmamaktadır. Deformasyonları açıp mesnetlenme durumunu döşemenin deformasyon şeklinden kontrol edebilirsiniz.
 
Sayın İde yapı yetkilileri ve foruma katılan arkadaşlar:
Ekte gönderdiğim projeyi bir incelerseniz kiriş çizimlerinin sürekli
olarak pftasında çizilmediğini göreceksiniz araştırdım fakat sebebini
birtürlü bulamadım ben mi acaba bir yerde yanlış bilgi giriyorum
cevaplarsanız çok sevinirim
hepinize selemlar.
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst