V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Y yönünde deprem devrilme momenti ve yüksek göreli kat ötelenmesi sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mirach61
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mirach61

Yeni Üye
Merhabalar.

Yapısal çelik bir hangarım ve buna bağlı bir ofis bölümüm var. Hangarın içerisinde tek rayda yürüyen iki tane tavan vincim var (30+50t) . Modellemeyi yapıp analiz kısmına geçtiğimde "y yönünde deprem devrilme momenti kontrolü koşulu sağlanamadı" hatası alıyorum. Ayrıca yapının zayıf yönü olan x doğrultusunda da göreli kat ötelenmesi koşulunu sağlayamıyorum. Bu ötelenmeyi zayıf doğrultudaki kolonların kesitlerini veya makas kolon birleşimlerini moment aktaracak şekilde güçlendirerek de aşamıyorum. Yapının ön kısmı çok fazla öteleniyor. En son ön kısma x yönünü güçlendirme maksatlı bir sıra kolon daha koyduğumda da sonuç değişmedi. Son olarak kütle ve rijitlik merkezlerim de olması gereken yerin çok dışında kalıyor. Nerede hata yapıyorum?

Sizlerin bu konuda değerli görüşleri benim için çok önemli.

Ekli dosyalar

1752575024159.png1752575032236.png1752575045966.png
Görüldüğü üzere yapının rijitlik ve kütle merkezini sadece döşeme attığım çerçevelere göre hesaplamış. Bu durumda devrilme moment kontrolünden de geçemiyorum. Bu sistemi mantıklı bir şekilde oluşturma konusunda ne yapabilirim. Normalde sap2000 de çözümleme yaparken daha rahat olabiliyorum. Sistemi burada tek seferede oluşturup imalat çizimlerine geçmek istiyorum fakat ilk mesajda anlattığım durumları aşamıyorum. Bu konuda yardıma ihtiyacım var.

Merhaba modelinize hızlı bir göz atma şansım oldu kısaca size yapa bileceğim öneriler şunlardır;
1- dilatasyon yapmayı deneye bilirsiniz.
2- temelleride yapıyla beraber modelleyerek analiz yapmaya çalışın katkısı olacaktır.
3-Yapıda beton döşemeler diyafram davranışı gösterecektir yarı rijit analiz yapılması daha uygun olacaktır.
4-çaprazlama biçimini değiştirebilirsiniz. her katta merkezi çapraz yapmak daha çok katkı sağlaya bilir diye düşünüyorum 1752577500480.png
umarım faydalı olmuştur sizlere de iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba modelinize hızlı bir göz atma şansım oldu kısaca size yapa bileceğim öneriler şunlardır;
1- dilatasyon yapmayı deneye bilirsiniz.
2- temelleride yapıyla beraber modelleyerek analiz yapmaya çalışın katkısı olacaktır.
3-Yapıda beton döşemeler diyafram davranışı gösterecektir yarı rijit analiz yapılması daha uygun olacaktır.
4-çaprazlama biçimini değiştirebilirsiniz. her katta merkezi çapraz yapmak daha çok katkı sağlaya bilir diye düşünüyorum Ekli dosyayı görüntüle 53080
umarım faydalı olmuştur sizlere de iyi çalışmalar dilerim.

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Döşeme tipi olarak yarı rijit diyafram kullanıyorum. Yapıyı dilatasyonla ayırma düşüncesi çok mantıklı. Açıkçası tüm durumları değerlendirdikten sonra en son çare olarak iki yapıyı ayıracağım.

Çaprazlarla ilgili katlarda bazı minha sınırlamalarım var ne yazık ki. Ayrı çözüldüğünde düzelmiyorsa mecbur mimari revizyona gideceğiz.
Göreli kat ötelenmesi ve devrilme momenti kontolü için temelle birlikte modelleme kısmını hemen deniyorum. Son durumu yine buradan paylaşacağım.

Geri