Yarı rijit ve tam rijit çözme ile ilgili bir soru

ebasakin

Etkin Üye
İyi günler arkadaşlar,

Tam rijit olarak yapıyı çözdüğümüz zaman bina analizinde döşemeler dikkata alınmıyor ve yük aktarımları direk kolonlara yapılıyor, yarı rijit çözümde ise döşemeler hesaba dahil ediliyor ve bir miktar kuvveti karşılıyor.

Aslına bakılırsa döşemelerinde hesaba dahil edilmesi daha uygun fakat ülkemizde döşeme kesme çok yaygın. Yeni eski bina fark etmeksizin döşemede merdiven boşluğu gibi boşluklar oluşturuluyor. Bu sebebten dolayı binayı her zaman tam rijit olarak çözmek daha akılcı bir yol olmaz mı ?

Yarı rijit çözdüğümüz zaman döşeme yük aldığı için herhangi bir döşeme kesme durumunda binanın yük aktarımında bozulma oluşur. Tam rijit çözdüğümüzde bu sorunu baştan bertaraf etmiş oluruz.

Sizin bu konuda düşünceleriniz nedir ?
 
Çok vaktim olmadığı için kısaca cevap yazıyorum.
Yazdıklarınız dediğiniz gibi değil. Her halükarda döşemeler yük alıyor. Tam rijit diyafram bir kabuldür. Basit bir deyişle tam rijit diyaframda döşemeler eğilmeden bükülmeden sisteme dahil olurlar. Oysa yarı rijit diyaframda döşemeler gerçeğe yakın bir şekilde kendi düzlemlerinin haricinde davranış gösterirler. Bu da çerçeve sistemin daha doğru bir davranış göstermesine sebebp olur. Sonuçta bina bütün analiz edilmektedir. Tam rijit diyafram kabulünde kirişlerde eksenel kuvvet hesaplanamaz. Döşeme düzlemindeki deformasyonlar ihmal edilir. Özellikle sistemde nervürlü döşemeleriniz varsa yapı beklediğiniz gibi iki yönde birden rijit davranış gösteremeyecektir.

Yarı Rijit diyafram kabulünde yapıda döşemeler kabuk elemanlara bölünerek oluşturulan sonlu elemanlar modeli, kirişler, kolonlar, nervürler, perdeler, temel kirişleri ve radye temeller ile birlikte birlikte yapı global rijitlik matrisi içine dahil edilerek statik ve dinamik analizinin yapılmasıdır. Modelde kat kütleleri döşeme boyunca yayılı kütleler olarak dikkate alınırlar. A2 ve A3 düzensizliği bulunan binalarda döşeme düzlemi içinde eğilme ve normal kuvvet etkilerini göz önüne alabilmek için yarı rijit diyaframla çözüm yapmak gerekir.

Kısaca bir şeyler söylemeye çalıştım iyi akşamlar. Gerekirse yarın ekleme yapabiliriz.
 
Geri
Üst