02/03/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Yatık Kiriş

ArdaAltnz

Etkin Üye
Merhabalar yatık kiriş yapmak istediğim bir projem var ancak kiriş yüksekliği döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz problemine takılıyorum. Döşeme kalınlığımı daha az yapamam kirişi yüksekliğini de arttırdığım takdirde aşağısı çok basık kalacak. Bant kiriş opsiyonu mu kullanmalıyım bu durumda veya nasıl çözebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

Projemi ekledim. Yapıyı dilatasyonlu olarak ayrı ayrı çözüyorum. Bodrum katın üst kotuna havuz yapılacak altı da otopark olarak kullanılacak. Perdeleri alt ucu ankastre mesnet işaretlemesini kaldırarak modelledim. Döşemede sehim sorunu olmaması adına altlarına kolon yerleştirdim ve zımbalama olmaması için de yatık kiriş tanımladım ancak kiriş yüksekliği döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz engeline takılıyorum. Döşeme kalınlığını 30 cm yaptım daha azı üstünde su yükleri olacağı için güvenli gelmedi açıkçası. Kiriş yüksekliğini arttırdığım takdirde alt kat aşırı basık kalıcak. Bir de modellemeyi bu şekilde yaparak attım ama havuzu tamamen dilatasyon ile otoparktan ayırıp ayrı modellemek daha mantıklı olabilir diye düşünüyorum. Çünkü bu haliyle modellediğimde farklı kotlarda bağlanan kirişler kısa kolon oluşturabilir gibi geldi. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Yatık kirişlerin genişliklerini arttırmanız uygun olur. Bu alan için döşeme sistemi kaset tercih edilebilir.
Döşeme ve kirişlere
Modellemeyi tamamlamadığım için henüz etkitmemiştim o kısımdaki kirişler için nasıl bir yol izleyeceğime karar verdikten sonra yapacaktım yine de uyarınız için çok teşekkür ederim Yasin Bey. Normalde yapılarda farklı tipte döşeme yapılamıyor bildiğim kadarıyla. Örneğin plak kullandıysak hepsi plak olmalı ancak dilatasyon ile ayırdığımızda farklı bir yapı olacağı için havuzu tamamen dilatasyon ile ayırıp kaset döşeme kullanmam uygun olur değil mi?

Bant kirişler döşeme boşluğu kenarlarına, kirişsiz döşemelerde gerekli görülen bölgelere ve kapalı etriye şeritleri zımbalama donatısı çizimlerinin oluşturulması gibi durumlar için kullanılabilir.
Analiz modeline etkisi olmadan konstrüktif amaçla çizim alınabilmesi için gereklidir.
Bant kiriş tanımlanması analiz sonuçlarını olumlu yönde etkilemediği için suistimal amacı ile nasıl kullanılıyor anlamadım. Örnek verirseniz durumları inceleriz ve gerekli tedbirleri alabiliriz.

Modellemeyi tamamlamadığım için henüz etkitmemiştim o kısımdaki kirişler için nasıl bir yol izleyeceğime karar verdikten sonra yapacaktım yine de uyarınız için çok teşekkür ederim Yasin Bey. Normalde yapılarda farklı tipte döşeme yapılamıyor bildiğim kadarıyla. Örneğin plak kullandıysak hepsi plak olmalı ancak dilatasyon ile ayırdığımızda farklı bir yapı olacağı için havuzu tamamen dilatasyon ile ayırıp kaset döşeme kullanmam uygun olur değil mi?
yapılarda farklı tipte döşeme kullanılamıyor diye bir madde yok herhangi bir yerde. Bu tür durumlarda tartışma konusu genelde şöyle oluyor; örneğin bir yapıda bir katı asmolen diğerlerini plak yaparsanız yapınızın sistemi hangisi olur?

yapılarda farklı tipte döşeme kullanılamıyor diye bir madde yok herhangi bir yerde. Bu tür durumlarda tartışma konusu genelde şöyle oluyor; örneğin bir yapıda bir katı asmolen diğerlerini plak yaparsanız yapınızın sistemi hangisi olur?
Tek bir katta dahi kullansanız asmolen döşeme için gerekli şartları sağlamanız lazım yani perdelerin %75 taban kesme moment alma şartını veya kirişsiz döşeme kullandınız yine gerekli şartları kirişsiz döşeme için sağlamanız lazım

Bant kirişler döşeme boşluğu kenarlarına, kirişsiz döşemelerde gerekli görülen bölgelere ve kapalı etriye şeritleri zımbalama donatısı çizimlerinin oluşturulması gibi durumlar için kullanılabilir.
Analiz modeline etkisi olmadan konstrüktif amaçla çizim alınabilmesi için gereklidir.
Bant kiriş tanımlanması analiz sonuçlarını olumlu yönde etkilemediği için suistimal amacı ile nasıl kullanılıyor anlamadım. Örnek verirseniz durumları inceleriz ve gerekli tedbirleri alabiliriz.
Bazı kullanıcıların band geçirdikleri bölgede bir kiriş yaptıklarını sandıklarına tanık oluyoruz.
Olduğunu siz söylüyorsunuz. Ama ben algının öyle olmadığını düşünüyorum.

Tabi bu benim hissettiğim ve tespitim.

Geri