V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Yay Kiriş Ve eğik döşeme

Cem evi Yapılmak isteniyor ve mimari bu şekilde tasarım istiyor x ve y yönü deprem devrilme momenti ve 1-2 döşeme kurtarmıyor 8 metre kat yüksekliği olacak ve perde beton isteniyor tünel kalıp mantığında kontrol edip yorum yapabilecek bir arkadaş var mı ?

Ekli dosyalar

Öncelikle geometrinizi düzgün kurun. Bazen önemsemediğiniz küçük noktalar size sıkıntı yaratabilir. Tam kare yapınız var ama akslar orta noktada kesişmiyor. Yaptığınız daire de bu sebeple tam merkeze oturmuyor. Bağlı kiriş ve elemanlar da bu sebeple düzensizlikler yaşayabilirsiniz. Akslarla karenizi tam oturtun. Sonra tam ortasına önce istediğiniz çapta yay bir aks çizin (sizde 110 cm)

1769167561461.png

Sonra diğer kirişlerin geçeceği noktaları da yine aksları kullanarak ve orta noktayı referans alarak 30'ar derece açılarla diğer aksları geçirin ki kirişler sistemde tam simetrik otursun. Kirişleri de ortadan tanımlı yapın.

Kirişlere bitişik döşeme kenarı kullanmayın. Eğik döşemeler kirişlere bağlı olsun. Onlarla birlikte eğilsin.

Kolon neden kullandınız anlamadım. Madem sistem bu şekilde kolon kullanmayın. Olduğu gibi perde geçin. Perdeleri bölmeyin.
Su basman içi dolgu olacak mı?. Su basman seviyesinde döşeme girmenizde fayda var. Kasnak kirişi bağlanan kiriş kadar bölün (zaten bölünür.)

Döşemeleri bu kadar kalın yapmaya gerek yok.

1769167978334.png

Ben sadece köşe noktalardan geçen aks üzerinde döşeme kenarı yaptım. Sonra döşemelere eğim verin ve sonrasında da kiriş kotlarını editleyerek oluşan kot hatalarını düzeltin.

Bu şekilde yaptığımda analiz gayet de güzel sonuç veriyor.

1769168274635.png

Bu tip yapılarda çizim esnasında elbette bir takım 2D müdahaleler gerekecektir. Bunları zaten yaparsınız. Tabi en önemli noktalardan birini en sona bıraktım. Perde içine açılacak bu kadar boşluğun yönetmeliğe uygunluğunu kontrol edin.
NYILMAZ

İlk öncelikle yanıtınız için teşekkürler söylediğiniz şekilde düzenlemeye çalışacağım yapabilirsem, ayrıca mimari açıdan ben bu boşlukları bir şekilde açmam lazım aslında kolon koyma sebebim ara kısımdaki perdelerin dolgu duvar niteliği gibi görmek çünkü mimar buranın tamamının betonarme dışının beton görüntüsü gözükmesini istiyor bununla ilgili fikriniz tavsiyeniz ne olur

eğer kolon koyup bu şekilde bölerseniz yönetmelikteki perde içi boşluk şartlarını hiç sağlayamazsınız. Perde boyutları küçülecek ve boşluklar da kenarlarda yada kenarlara yakın noktalarda kalacaktır.

Haklısınız ancak bu şekildede aslında yönetmeliğe uymuyor dediğiniz düzeltmeleri yaptım döşemelerin kalınlığını azalttım ancak sehim hatası alıyorum yaptığınız düzeltmeleri ayrıca kiriş ve döşemeleri kendim eğim vermeliyim değil mi yada döşeme parametlerinden otomatik eğim mi ?

Ben bütün kirişleri girdim. Ardından döşemeleri girip "döşemelere eğim ver" komutu ile eğim verdim. Bu işlemi her döşeme için tek tek yaptım ki hata olmasın. Sonra kiriş kotlarını 150 cm'e denk gelecek şekilde düzenledim. Perdelerin üst kotlarını sıfırladım. Kasnak kirişi de projenize uygun olarak 180 cm'e getirdim.

Duvarların beton görünümü için artık günümüzde bir çok yöntem var. Ekteki resim kendi ofisimizde dekorasyon amaçlı yaptığımız bir şeydi mesela. Ayrıca mimarınızın da azıcık yönetmelik bilgilerine hakim olması gerekiyor. Ona göre dizayn etmeli. Yoksa siz hokus pokus yapacak değilsiniz.

nnn.png

Teşekkür ederim yanıtlarınız ve tavsiyeleriniz için datayı paylaşma şansınız var mı şuan ben dediklerinizi uygulamama rağmen sehim ve donatı hatası vermekte

Geri