Öncelikle geometrinizi düzgün kurun. Bazen önemsemediğiniz küçük noktalar size sıkıntı yaratabilir. Tam kare yapınız var ama akslar orta noktada kesişmiyor. Yaptığınız daire de bu sebeple tam merkeze oturmuyor. Bağlı kiriş ve elemanlar da bu sebeple düzensizlikler yaşayabilirsiniz. Akslarla karenizi tam oturtun. Sonra tam ortasına önce istediğiniz çapta yay bir aks çizin (sizde 110 cm)
Sonra diğer kirişlerin geçeceği noktaları da yine aksları kullanarak ve orta noktayı referans alarak 30'ar derece açılarla diğer aksları geçirin ki kirişler sistemde tam simetrik otursun. Kirişleri de ortadan tanımlı yapın.
Kirişlere bitişik döşeme kenarı kullanmayın. Eğik döşemeler kirişlere bağlı olsun. Onlarla birlikte eğilsin.
Kolon neden kullandınız anlamadım. Madem sistem bu şekilde kolon kullanmayın. Olduğu gibi perde geçin. Perdeleri bölmeyin.
Su basman içi dolgu olacak mı?. Su basman seviyesinde döşeme girmenizde fayda var. Kasnak kirişi bağlanan kiriş kadar bölün (zaten bölünür.)
Döşemeleri bu kadar kalın yapmaya gerek yok.
Ben sadece köşe noktalardan geçen aks üzerinde döşeme kenarı yaptım. Sonra döşemelere eğim verin ve sonrasında da kiriş kotlarını editleyerek oluşan kot hatalarını düzeltin.
Bu şekilde yaptığımda analiz gayet de güzel sonuç veriyor.
Bu tip yapılarda çizim esnasında elbette bir takım 2D müdahaleler gerekecektir. Bunları zaten yaparsınız. Tabi en önemli noktalardan birini en sona bıraktım. Perde içine açılacak bu kadar boşluğun yönetmeliğe uygunluğunu kontrol edin.
NYILMAZ