Yekpare kompozit dosemede kac mm duz sac kullanilmalidir

follower67

Yeni Üye
Yekpare doseme alti duz saclarla ilgili uretici firmalarin sac kalinlik ve mesnet acikliklarina gore tasima kapatilerini gosteren kataloglari bulunmamaktadir.
Bu durumda bu doseme tipi secildiginde sac kalinliklarini neye gore alacagiz
Ayrica bu tarz bir kompozit dosemeyle ilgili internette bilgi bulumadim.
 
Son düzenleme:
Bu tarz döşemeler komposit döşeme olarak dizayn edilmezler. Bu döşemelerde sac sadece beton kalıbı olarak işlev görürler. Bu durumda bu sacın kalınlığı kullanacağınız sacın tipine ve tali kiriş aralığınıza göre değişir. Örneğin eğer trapez sac kullanacaksanız bu sacın taşıyabileceği yük tabloları üretici sitesinde bulunur. Beton kalınlığınıza göre sac kalınlığına ve tali kiriş aralığına karar verirsiniz. Eğer baklavalı yahut düz sac kullanacaksanız bu sefer kabaca elle basit bir sehim hesabı yapmanız gerekir. Hesaplarda sadece döşeme ölü yükünü dikkate alırsınız çünkü beton prizini aldıktan sonra artık alttaki sacın bir işlevi kalmamıştır.
 
Eğer kayma kaması kullanarak tali kirişlerle birlikte beton da çalışacaksa bu kompozit döşeme olur. Ancak nacizane tavsiyem kompozit döşeme için yüksek hadveli ve kompozit döşemeye uygun dişli bir sac kullanmanız olacaktır.
 
Yekpare doseme alti duz saclarla ilgili uretici firmalarin sac kalinlik ve mesnet acikliklarina gore tasima kapatilerini gosteren kataloglari bulunmamaktadir.
Bu durumda bu doseme tipi secildiginde sac kalinliklarini neye gore alacagiz
Ayrica bu tarz bir kompozit dosemeyle ilgili internette bilgi bulumadim.

Trapez saç üreticileri kendi internet sitelerinde de trapez sacın formuna, kalınlığına ve açıklığına göre sacın taşıyabileceği yayılı yük değerleri vermektedir. Bu durumda trapez sacın taşıması gereken yük değeri betonun ağırlığından ötürü oluşan yayılı yük değeridir. Burada reklam olmaması açısından bir tablo paylaşmıyorum ancak "beton altı trapez levhaların taşıyabileceği yükler" şeklinde bir aratma yapıldığında istediğiniz değerleri bulabilirsiniz.

Düz sac (yekpare döşeme) levhaları ile ilgili şöyle bir ek bilgi söyleyebilirim. Bu levhalar büyük çoğunlukla çelik sistemlerde döşeme olarak pratikte kullanılmıyor. Ayrıca yönetmelikte de hesabı ile ilgili bir karşılık bulunmamaktadır. Bu sebeple döşemelerde genellikle trapez sac kullanılmaktadır. çünkü trapez sacın şeklinden ötürü üzerine ıslak beton geldiğinde az sehim yapacaktır. ayrıca (kayma çivisi uygulaması yapılırsa) kompozit döşemelerde ağırlığı azaltarak yapıya fazladan yük gelmesini engelleyecektir. Kesit ve dayanım hesabı açısından kompozit döşemenin hesabı ile ilgili kabulleri aşağıda şekille göstermeye çalıştım.

1654509154206.png

Eğer kayma kaması kullanarak tali kirişlerle birlikte beton da çalışacaksa bu kompozit döşeme olur. ancak nacizane tavsiyem kompozit döşeme için yüksek hadveli ve kompozit döşemeye uygun dişli bir sac kullanmanız olacaktır.

Burada ve önceki cevapta şuna açıklık getirmek isterim. kompozit döşeme kullanıcımızın da dediği gibi yalnıca kayma çivisi (kayma kaması) kullanıldığında söz konusudur. döşemenin trapez sac veya yekpare olması kompozitlik durumunu etkilemez. eğer bir döşemede kayma çivileri yeteri kadar kullanılmışsa o zaman döşemeye kompozit döşeme diyebiliriz.

Kompozit döşemeler ile ilgili,

tali çelik kiriş ile birlikte trapez saç+beton uygulamasının kompozit döşeme olarak hesaplanabilmesi için kayma çivileri (kayma kamaları) yerleştirilmesi zorunludur. Aksi halde burada kompozit bir çalışmadan söz edemeyiz. Aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlediğim seçenekler ile tali kirişler üzerine bir döşeme tanımlanırsa bu kompozit döşeme olarak dikkate alınır ve kayma çivileri yerleştirilmelidir.

1654503801697.png

Eğer kayma çivisi olmadan bir uygulama yapılacaksa o zaman bir kompozitlikten söz edemeyiz bu sebeple programda "beton döşeme" seçimi yapılmalıdır.

1654503957521.png

"Metal döşeme" komutu ise yalnızca saç olan ve üzerine beton dökülmeyen uygulamalar için geçerli bir seçenektir.

Bu konu ile alakalı detaylı bilgi için daha önce yaptığımız eğitim videosunu izleyebilirsiniz.


Saygılarımla...
 
Geri
Üst