Yeni yapılacak yapılarda gevrek eleman kontrolü

insan

Etkin Üye
Herkese merhaba. Projesini bitirmiş olduğum bir yapıda performans hedefi kontrollü hasar performans seviyesi. Bütün elemanlar kesit ve kapasite olarak yeterlidir. Performans analizinde de bir sorun gözükmemekte. Rijit bodrum perdeleriyle çevrili yapının bodrum katındaki bazı kolon ve perdelerde gevrek olduğu gözüküyor. Bu bir sorun mudur? Projeyi teslim ettim maalesef yapabileceğim bir şey bulunmamakta. Sonuçta yeni tasarlanan yapılarda performans analizi yapılmamakta ama yapı sağlığı açısından merak ediyorum.
 
Hocam bodrumda olduğundan ve kapasitelerinin çok az olduğundan ben teslim ettim projeyi ama sonradan dikkatimi çekti. Ayrıca performans analizinde hasar gözükmüyor.
 

Ekli dosyalar

  • CDE.cde
    15.7 MB · Görüntüleme: 11
Hocam bodrumda olduğundan ve kapasitelerinin çok az olduğundan ben teslim ettim projeyi ama sonradan dikkatimi çekti. Ayrıca performans analizinde hasar gözükmüyor.
Doğrusal performans analizi aslında adı doğrusal olmasına karşın doğrusal olmayan şekildeğiştirmeleri bulmak için kullanılan bir yöntemdir. Doğrusal olmayan şekildeğiştirmeleri, doğrusal bir yöntem ile bulunmasını sağlar. Bunu yaparken de aşağıda gösterdiğim yerdeğiştirmiş eksen dönmesi diye bir kavram kullanır. Bu kavram elemanın göreli ötelemesinden ötürü o noktada oluşan dönmenin elastik+plastik dönme olduğu kabulü üstündedir. durum bu şekilde olduğundan oldukça güvenli tarafta kalan uygulamaları vardır. Özellikle bodrum perdeleri ve kolonlarında R=1 alındığından kesme kuvveti beklenmedik şekilde yüksek çıkmaktadır.

Bu durumu aşmak için itme analizi yöntemi kullanabilirsiniz.

Saygılarımla...
 
Hocam ilginiz için teşekkürler. Bu yapı sağlıklıdır diyebiliriz değil mi. Sıfırdan yapılacak bir bina için bir kusur olmadığını söyleyebilir miyiz?
 
Hocam ben nonlineer itme analizi de yaptım. Nonlineer itme analiz raporunda yalnızca bir tane gevrek eleman gözükmekte. Fakat rapora baktığımda hangi kolon olduğunu göremedim bütün kolonlar kontrollere uyuyor gibi gördüm. Atladığım bir durum var yada başka bir işleyiş var bodrum katlarla ilgili, bu konuda bir bilginiz var mı?
 
Nonlineer itme analizinde süneklik kontrolü yalnızca raporlardan görülmektedir. Bu sebeple nonlineer itme analizi sonucunda aldığınız nonlineer itme raporunun süneklik kontrolleri bölümlerinde gevrek eleman bulunmuyor ise gevrek eleman yoktur.

Ben projenizi tekrar incelediğimde nonlineer itme analizi yapıp rapor aldığımda gevrek eleman gözükmüyor. nonlineer itme analizi ayarlarını ve hangi durumda gevrek çıktığını ekran görüntüsü ile atabilirseniz daha iyi yardımcı olabilirim.

Projenizde Bodrum katlar ile ilgili yukarıda anlattığım durum dışında herhangi bir durum bulunmamaktadır.


Saygılarımla...
 
Hocam merhaba. İtme analizimin parametreleri bunlar. Süneklik tablolarında baktığımda gevrek eleman görememe rağmen raporda bir tane gevrek eleman gözüküyor. Ayrıca genel parametrelerde bir sorun görüyor musunuz, tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. İyi çalışmalar.

1681727647741.png1681728385182.png1681728460629.png
 
Hocam projemde değişiklik olmadı. Aynı CDE dosyasını inceleyebilirsiniz, saygılarımla. Bundan sonraki projelerimde ve bilgi adına önerilerinizi ve düşüncelerinizi merak etmekteyim.
 
tek modlu itme analizi yapılırken iterasyon düzeyini 3 yaptığınızda sorun çözülüyor. Bu durum ile ilgili gerekli inceleme yapılacaktır. Bu noktada ek olarak, tek modlu itme analizi için burulma düzensizliği katsayısı TBDY 'nin belirlediği sınırların üzerinde kaldığından itme analizi yaparken çok modlu itme analizi yani ARSA yöntemini kullanmanız uygun olabilir.

Saygılarımla...
 
Hocam ben iterasyon düzeyini 1 yaparak tek modlu denediğimde tabloda gevrek eleman gözükmekte ama tek tek baktığımda gevrek eleman göremedim. Ben yapının performans açısından bir sorunu olduğunu düşünmüyorum. Sizin düşünceniz nedir bu konuda?
 
Geri
Üst