Yerel Döşeme Boşlukları - A2 Döşeme Süreksizlikleri

insan

Etkin Üye
Herkese merhabalar. TBDY 2018 Tablo 3.6'da bulunan A2- Döşeme Süreksizlikleri kapsamında belirtilen yerel döşeme boşlukları malumunuz birçok projede mimari ve mekanik gerekçelerle bulunmaktadır. Sormak istediğim husus şu, ideCAD'de yarı rijit diyafram çözümü bu kontrollerin yapılmasını sağlamakta mıdır? TBDY 2018 Madde 4.5.6.2'de belirtilen döşemelerin iki boyutlu sonlu eleman olarak modellenmesi gerektiği belirtilmektedir. A2 ve A3 düzensizliklerini yarı rijit diyafram çözümüyle ele almış olup yeterli bir iş yapmış olur muyuz? Bazı döşeme boşlukları kolon,perdelerin çok yakınında olup yük aktarımı konusunda şüphe uyandırdığı için bu soruları sormak istedim.
Bununla birlikte geçiş katlarının döşemeleri de ( rijit bodrum vs) bu soruya dahil edilebilir. Yarı rijit diyafram çözümü geçiş katlarındaki bu durumu dikkate almış olmakta mıdır?
 
yarı rijit diyafram çözümü yaptığınızda 4.5.6.2 sağlanmış olur. ideCAD ile yarı-rijit diyafram çözümü yapıldığında döşemler iki boyutlu sonlu elemanlarla modellenir.
TBDY Tablo 3.6 'da A2 ve A3 düzensizliklerinde 3.6.2.2 maddesine atıfta bulunarak A2 ve A3 düzensizliği olan binalarda döşemelerin iki boyutlu sonlu elemanlarla modellenmesi gerektiği belirtilmiştir.
İlgili maddeleri ve tablo 3.6 'yı aşağıda gösterdim.

1689670171225.png

1689670212167.png1689670325620.png

A2-A3 düzensizliklerini tanımlamak için programda ribbon menüde "analiz ve tasarım" sekmesinde bulunan "kat parametreleri" penceresini açıp A2 A3 seçeneklerini işaretli hale getirmeniz gerekir.

1689670822016.png

bazı döşeme boşlukları kolon,perdelerin çok yakınında olup yük aktarımı konusunda şüphe uyandırdığı için bu soruları sormak istedim.
TBDY bu noktada 7.11.3 'te belirtilen döşeme gerilme kontrollerini zorunlu kılmıştır. yukarıda gösterdiğim A2 A3 düzensizliklerini işaretleyerek ve yarı rijit diyafram çözümü yaparak bu kontrolleri de yapabilirsiniz.

Bu konular ile ilgili detaylı bir eğitim vermiştik. Linki aşağıda gönderiyorum.




Ayrıca ideCAD bilgi bankasında da bu konu ile ilgili faydalı olabilecek bağlantıları aşağıda gönderiyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Oğuzcan bey bu lokal döşeme boşlukları biraz TBDY 2018'de yoruma bırakılmış diye düşünüyorum. Burada kararı neye göre vermemiz gerekir. Uygun döşeme kalınlıkları seçilerek yapılmış bir yapıda özellikle kontroller sağlamaya gerek var mı sizce. Net bir ölçüsü yok çünkü yük aktarımının güçleştirdiği durumlar olarak geçiyor.
 
Geri
Üst