V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

zımbalama hatası kat döşemeleri

merdiven döşemesini eklediğimde bu hatayı alıyorum 11.49 lara çıkıyor. sildiğimde sorun çözüşüyor bir de merdiven ve radye temelde yetersiz donatı hatası alıyorum ancak ilavelerde gerekli donatılarda çok uçuk değerler çıkıyor.

Ekli dosyalar

rapordan döşeme zımbalama seçerseniz p15'in diğer katlarda makul ama bodrum katta astronomik olduğunu görürsünüz. kat genel ayarlarında bodrum kat rijit. yani kesme ve eğilme ihtiyaçlarına da bakınca zemin kattan %50 fazla. zaten genelde böyle olur. rijit kat titreşmez ve yükü olduğu gibi alır gibi düşünebilirsiniz.
gelelim bu problemi nasıl aşacağımıza. eğer tasarım işiyse asansör arkasındaki kirişi perdeye çevirin bence pek problem kalmaz. ışık görsün isteniyorsa da perde ucuna kiriş bağlayın böylelikle zımbalama çevresi genişler hatta kiriş bağlı olan düşey taşıyıcılarda zımbalama tahkiki yapılmaya gerek yoktur diye hatırlıyorum. ancak perdeye dik değil de paralel bir kiriş olmalı.

cevabınız için teşekkürler dediğiniz gibi yaptığımda sorun çözülüyor ancak asansör temiz açıklığı yetersiz kalıyor farklı önerileriniz var mıdır acaba ve radye temelle merdivenlerde oluşan as yetersizliği de bana garip geldi radye temel tasarımında hata olabilir mi program iki farklı temel tasarlanmış gibi görüyor olabilir ancak ekteki mimari çizim gibi tasarlamaya çalıştım çizim hatası yaptığım yerler olabilir mi veya kiriş tasarımı değiştirilse sorun çözülür mü

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-07-17 133945.png
    Ekran görüntüsü 2025-07-17 133945.png
    115.9 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
bodrum tavanına kirişler ekleyerek sorunu çözdüm ancak en az 12 cm döşeme kalınlığı yeterli oldu sadece bu kat için 12 cm döşeme ve bodrum kat olduğundan 50cmlik kiriş sistemi uygulayıp bu şekilde çözüm sizce mantıklı mı uygulamada sorun olur mu son olarak radyeyi bütün olarak tanımlayınca donatı yetersizliği hatası gidiyor ancak mimarideki gibi olmuyor merdiven ve radyede donatı alanı yetersizliği devam etmekte yardımcı olursanız sevinirim

Ekli dosyalar

cevabınız için teşekkürler
rica ederim emrecan bey ne demek.
dediğiniz gibi yaptığımda sorun çözülüyor ancak asansör temiz açıklığı yetersiz kalıyor
-anladığım kadarıyla perdeyi u yaptınız işe yaradı ama mimari mekanik kaygılardan ötürü vazgeçtiniz.
merdivenlerde oluşan as yetersizliği de bana garip geldi
-merdiven açıklık alt donatı ihtiyacı inf infinite yani sonsuz gözüküyor geometri hatalarınız da bol bence evvela geometri hatalarını giderin sonra temiz bir model üzerinden konuşalım bu konuları. bir de sanırım bu 1-ALAN 1 tüm katlarda sorun çıkartmış. merdiven nasıl modellenmeli onu iyice bir öğrenin bence programı konuşturabilmek önemli. ben de başta bayağı zorlanmıştım. alanları birbirine bağlarken süreklilik oluşturmak gibi bir pratik vardı. bir bakın isterseniz.1752768493031.png
radye temel tasarımında hata olabilir mi program iki farklı temel tasarlanmış gibi görüyor olabilir
-radye temellere gelirsek donatı seçiminde sadece ana 16 ek 12 açılmış gibi gördüm ben. düzeltince ilaveler işe yaradı biraz ama asıl sorun farklı kalınlıkta iki temel demek kesitin düştüğü süreksizlik hattında gerilme yığılmaları demek. matematiksel modeli düşeyde ortasından geçecek şekilde bir diyafram oluşturuyor ve 0-30 temeli -15te 0-60 temeli -30da modelliyor ve 15cm oynamış oluyor arada.
1752767959898.png
ancak ekteki mimari çizim gibi tasarlamaya çalıştım
-bence çok gerekli bir mesele değilse yekpare kesit kullanın bu konuyu mimarınızla istişare edin.
veya kiriş tasarımı değiştirilse sorun çözülür mü
-kiriş tasarımı değiştirilse hangi sorun çözülür mü? anlayamadım.
bodrum tavanına kirişler ekleyerek sorunu çözdüm
-ne güzel bence de o perdeyi karşıdaki kirişe bağlamak konu başlığındaki hatayı çözmek için güzel bir yöntem.
ancak en az 12 cm döşeme kalınlığı yeterli oldu
-ben rapora baktığımda bodrum kat için 10.8 yani 11cm görüyorum.
bu şekilde çözüm sizce mantıklı mı
-yani aslında mantıklı görünüyor fakat hem kirişli plak hem çift yönlü dişli döşeme tipi kullanmışsınız. bence r kat sayınızı bir düşünün sizce bu yapı 7 kadar sünek mi? imza atacaksanız bir derin araştırma yapın derim ya da hangisi ufaksa onu alıp olumlu tarafta kalmayı tercih de edebilirsiniz.
-bir de farklı tipte döşemeler olduğundan yarı-rijit analiz edip döşeme gerilmelerini ve iç kuvvetlerini dengede tutmaya çalışın derim. standart bir tasarımda belki ihtiyaç olmuyordur diye yöneticiler opsiyonel tuşlar koymuş olabilir fakat sizinki gibi bir mimari tasarımda bu bir ihtiyaç olabilir. şahsen ben yükün güvenle aktarılmasının kontrol edilmesini yeğlerim.
uygulamada sorun olur mu
-uygulamayı pek bilmiyorum ama 12cm döşeme 50cm kiriş niye sorun olsun ki? kalıbı kurar demiri bağlar betonu döker geçerler bence ya.
radyeyi bütün olarak tanımlayınca donatı yetersizliği hatası gidiyor
-bu bahsettiğim gibi makul olan bir tasarım olur ancak farklı kotta kalınlıkta olunca bunun perde veya bağkirişi gibi yöntemlerle çözümü oluyor mu bilemiyorum ama neden olmasın diye düşündürttü bi isterseniz forumda böyle bir konu araştırın veya siz açın.
donatı alanı yetersizliği
-bunun için daima donatı seçimi menüsünü çapları kontrol etmekte fayda var.
kolaylıklar diliyorum. iyi günler.

Geri