V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Zımbalama sekmesindeki Vd değeri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan snaer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

snaer

Üye
merhabalar. projemde betonarme eğik çatı döşemesi mevcut bu döşemeyi taşıyan bazı kolonlarımda zımbalama sekmesindeki Vd değerleri sıfır görünüyor nedeni nedir.

Ekli dosyalar

Döşeme kenarının üstünden geçtiği kolonlarda bağlantı problemleri var. Deformasyonları incelerseniz kolonlar ile döşeme sonlu elemanlarının bağlı olmadığı görülebilir. Bu kolonlar döşemeye bağlanmadığı için zımbalama kontrolü yapılmamıştır.
Döşeme kenarlarını, kolonların dışından geçirebilirsiniz. kenar kolonlarda 0,5cm kadar döşeme kenarını kaydırmanız yeterli.
Döşeme kırımının olduğu 4 ve 7 akslarında döşeme kenarını kolonun sağ veya soluna taşıyın.
Bu durumları notlarımıza alıyorum
Zımbalama yönünden kritik olan yerlerde, kenar ve döşeme kırım noktalarında kiriş kullanmanız uygun olabilir.
1684851701458.png

Betonarme tasarım sekmesinde Zımbalama kontrolü(kat döşemeleri) seçeğinde
Gri olarak gösterilen kolonlarda zımbalama kontrolü yapılmamıştır bu kolonlar ve mavi olarak gösterilip zımbalama oranı 0,00 olan durumları yukarıdaki anlattığım yöntem ile düzeltiniz.
1684852835812.png

Sürekli temellerde yanlış bölünmeler var. Sürekli temelleri kolondan kolona tanımlayınız.
Sürekli temel düğüm noktaları kolon kenarında veya içinde kalmalı. Bazı sürekli temellerin düğüm noktaları kolon dışında kalmış resimde işaretledim

1684853226778.png

Sürekli temel / kolon bağlantısı sorunlu olan elemanlarda deformasyonlarda görülebilmektedir.
1684853314797.png

Sürekli temel bilgileri ve statik sonuçları raporlarında parantez içinde sürekli temelin bağlı olduğu kolon/perdenin ismi yazmaktadır.
İşaretlediğim temellerde bağlantı sağlanmamış. Bu temeller konsol değil ise her iki ucundan da bir elemana bağlı olması gerekir.
1684853443084.png
Model düzenlendikten sonra deformasyonlar ve zımbalama kontrolü 3B den ve raporlardan incelenmelidir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Yasin Bey s305 kolonunda hem zımbalama başlığı tanımlamıştım yüksekliği 0 dı. hem de zımbalama donatısı olarak yayılı çiroz tanımlamıştım ona rağmen bahsettiğim kolonda zımbalama tahkiki yapılmamış. Diğer kolonlar içinde söyledğiniz gibi döşeme kenarlarını kaydırdım. bahsettiğim kolondan başlığı kaldırdım. Yinede 7 aksındaki kolonlarda hala tahkik yapılmıyor görünüyor döşemeyi bağlı görüyorum ve mavi olan kolonlar hala. kiriş geçirdiğimde döşemeleri plak gibi düşünüp kalınlığını ona göre mi revize etmeliyim

Ekli dosyalar

Ekteki projeyi inceleyin. Döşeme kenarı düğüm noktaları ve döşeme eğimleri tekrar düzenlendiğinde tüm kolonlarda zımbalama kontrolü yapılıyor.
Zımbalama kontrolü yapılması için kolon başlığı tanımı yapılması gerekmiyor
1684921986223.png

Sürekli temeldeki bağlantı sorunu devam ediyor.

kiriş geçirdiğimde döşemeleri plak gibi düşünüp kalınlığını ona göre mi revize etmeliyim
Hayır. Kritik kenarlardan kiriş tanımlandığınızda ortadaki kolonlara kiriş bağlanmayacağı için yine kirişsiz döşeme gibi düşünülmelidir.

Ekli dosyalar

Yardımınız için teşekkür ederim. Temelde sadece bağlantıları açıklıkta olanları düzeltmiştim diğerlerini de düzenlicem sağolun.

Geri