Ze sınıfı zeminde radye temel zımbalama güvenliği ve zemin emniyeti yetersiz. Nasıl çözerim

Merhaba,
12 katlı bir avm veya okul gibi bir proje üstünde çalışıyorum. Ekte paylaştığım resimde de görüldüğü hataları alıyorum. Daha fazla hata almıştım fakat temel kalınlığını arttırma, zımbalama donatısı ekleme, beton sınıfını arttırma gibi hamleler yaparak en aza indirdim fakat bu 6 hatayı bir türlü çözemedim. Diğer hatalarım da benzer hatalardı fakat bir çoğu çözüldü. Zemin sınıfını yaşadığım bölgeye göre ZE aldığımdan kaynaklı olabilir mi acaba ? Gerçek bir uygulamada bu sorun fore kazık çakılarak giderilebilir peki bu programda ne yapılması gerekir ?

Ekran görüntüsü 2022-06-11 180931.png
 
Bu bir proje ödevi dersi veren öğretim üyesinin özgün projesi olduğu için paylaşamıyorum. Genel anlamda zemin sınıfı en kötü seçilen zeminlerde radye temel uygulamasında ne gibi önlemler alınabilir. Bunun genel bir yorumu var mıdır?
 
Zımbalama için temel kalınlığını arttırmak, kolon boyutlarını büyültmek, zımbalama donatısı kullanmak yada eğer imkan varsa taşıyıcı sistemi değiştirip daha homojen bir yük akışı elde edilebilir.

Zemin emniyeti olumsuz ise taşıyıcı sistemi değiştirip daha homojen bir yük akışı elde edilebilir eğer çözüm olmuyorsa zemin iyileştirme yapılmalıdır. Tabi bu aşamalara geçmeden önce yapıda aldığınız bütün yüklerin ve modellemenin doğru olduğunu kabul ediyorum.

Özetle genel bir yorum olarak en sağlıklısı taşıyıcı sistemin zemine mümkün olduğunca düzgün ve homojen yük aktaracak şekilde kurmak olabilir.

Bunlar haricinde hareketli yük imkan varsa azaltılabilir. Döşeme yükleri gözden geçirilebilir.
 
Geri
Üst