V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ

Merhabalar .
14 katlı bir projem var.
Geoteknik raporda ana bina ve baza olarak iki farklı zemin taşıma gücü ve yatak katsayısı değerleri var.
Yatak katsayısı konusunu katsayı çarpanı ile çözdüm. Fakat zemin taşıama gücü konusunda büyük değeri girip baza altı temelin zemin gerilmesinin ona ait olan zemin gerilmesinin altında kalması doğru bir çözüm müdür?
Binaya düşük zemin taşıma gücü değerini verip kurtarma şansım yok.
Yada programda iki farklı zemin taşıma gücü verme şansım var mı?
Not: binada dilatasyon yok.

tabi teşekkür ederim.
Projenizi inceledim bina kısmını ve baza kısmını bu haliyle ayrı analiz dosyalarında modellerseniz yerinde birleşik şekilde yapılacağı için çalışma prensibi hesaplanandan farklı olacağından dolayı ayrı modelleyemezsiniz, dolayısıyla ayrı zemin taşıma gücü etkitemezsiniz. bu haliyle yapılan bir modellemede tek bir taşıma gücü değeri girmeniz gerekir. Yanlış bir çözüm olmaz sadece baza kısmındaki hesaplar bir miktar daha maliyetli olur. Önerim mimarınız ile görüşüp sadece baza kısmına yaklaşık 5 cm kadar dilatasyon yapmanız, bu haliyle iki ayrı bölümü ayrı analiz dosyalarında modelleyerek taşıma güçlerini de ayrı ayrı verebilirsiniz. Bu haliyle daha ekonomik olacaktır. Çizimlerde ikisini birleştirerek düzenlersiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar dilerim

Yatak katsayısı konusunu katsayı çarpanı ile çözdüm. Fakat zemin taşıama gücü konusunda büyük değeri girip baza altı temelin zemin gerilmesinin ona ait olan zemin gerilmesinin altında kalması doğru bir çözüm müdür?
Evet. Bu şekilde bir rapor kontrol yapabilirsiniz.
RD19 için oluşan gerilmeleri bu temele ait zemin taşıma gücü değerinin altında kaldığını kontrol edin.
1766576012514.png

Burada zemin parametreleri ve yapının kat sayılarında farklılık olduğu için oturmalar farklı olacaktır. yapıyı dilatasyon ile ayırmanız uygun olabilir.

Geri