Zemin hakim periyodu ?

cakilomer

Tanınmış Üye
Merhabalar iyi çalışmalar , Zemin hakim periyodu değerini sisteme Analiz ayarları/TDY seçeneklerinden girdiğimde analiz sonuçlarında bir değişiklik olmuyor.( 3 projede denedim). Zemin hakim periyodu Z3 zemini için konuşuyorum 0.15-0.6 arasında bir değer olduğu için yönetmelikte yapı periyodu da bu aralıkta ise direkt olarak zaten S(T)=2.5 aldığı için mi analiz sonuçları etkilenmiyor?.veya zemin hakim periyodu değerini başka bir yoldan mı sisteme girmeliyim? Umarım anlatabilmişimdir.

iyi çalışmalar
saygılarımla
 
İsmail bey cevabınız için teşekkür ederim.Kafama takılan bir husus var müsadenizle sormak istiyorum., 2.8.5 madde modal analizdeki deprem yükünü eşdeğer deprem yüküne yakınsama işleminden zemin hakim periyoduna geçişi nasıl oluyor bunu açıklayabilir misiniz?Dediğiniz gibi aslında bu değerin bi önemi yok çünkü zaten rezonans etkisine önlemi yönetmelik alıyor ama anlamadığım husus zemin hakim periyodunun 2.8.5 ile ilgisi.Dinamik analizden gelen en büyük periyodu (yapının) zemin hakim periyodu olarak mı kullanıyoruz ?

saygılarımla
 
Eğer 1997 ve sonrası yönetmeliğe göre "dinamik hesap" yapıyorsanız, yapı periyotları eigenvalue ile belirlendikten sonra zemin koşulları da dikkate alınarak son derece karmaşık bir algoritma ile "Response Spektrum" dediğimiz yöntemle her mod için uç kuvvetleri ve deplasmanlar hesaplanır ve bu tesirler birleştirilir. Deprem Yönetmeliğinin 2.4 ve 2.5 maddeleri tam olarak eksiksiz şekilde uygulanır. Dinamik analiz yapıyorsanız hesaplanan tüm modlar dikkate alınır.

Eğer 1997 sonrası yönetmeliğe göre "Eşdeğer deprem yükü" metodu ile hesap yapıyorsanız. Yapı periyodu yaklaşık olarak hesaplanmak yerine eigenvalue yapılır ve X ve Y yönü için "Yapı Periyodu" hesaplanır ve yine usulune uygun Kat F leri bulunur.
 
Geri
Üst