Merhabalar. Projemde 'zemin taşıma gücü yetersiz' hatası almaktayım. Negatif gerilme kontrolü tikini kaldırınca gidiyor, bu ihmal edilebilir mi ya da proje ile ilgili çözüme dair fikirlerinizi paylaşabilir misiniz ? iyi çalışmalar..
Selamlar şimdi görüştüm yatak katsayısı konusunda sıkıntı olmuş, 10 000 t/m3 müş. Doğru değerlerin girildiği dosyayı ekliyorum.Önemli bir sorun görünmüyor gibi. Ancak bu yine de proje müellifinin insiyatifinde olan bir durum. Bu konuda aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Ancak zemin sınıfına göre zemin taşıma gücü değeri ve buna bağlı olarak ta yatak katsayısı değeriniz uyumsuz görünüyor. Bu parametreleri zemin ve geoteknik uzmanınızla gözden geçirmenizi öneririm.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
özür dileyerek şunu belirtmek istiyorum. haddimi de aşmak istemem...Selamlar şimdi görüştüm yatak katsayısı konusunda sıkıntı olmuş, 10 .000 t/m3 müş. Doğru değerlerin girildiği dosyayı ekliyorum.
Olcay bey düşey yatak katsayısının 10.000 t/m3 olması için taşıma gücünün 178 t/m2 olmasına gerek yok çoğu jeoloji mühendisi sizin yöntemle taşıma gücüyle çarparak veriyor bu yatak katsayısını ama gerçekte olan bu değil. Mesela geçenlerde yapmış olduğum bir projede yatak sayısı 14000 t/m3 taşıma gücü 70.8 t/m2 idi jeoloji mühendisiyle irtibata geçtim ve zeminin ZC olduğunu içerisinde kayaçların bulunduğu hatta düşey yatak katsayısının 50000 t/m3 civarında olduğunu lakin güvenli tarafta kalmak adına 14000 t7m3 olarak verdiğini söyledi normalde diğerlerinin taşıma gücü ile 80 olması lazım tam hatırlamıyorum bu değerleri çarpıp verdiklerini söyledi. Yani yapılan sondajlar ve zemin araştırmaları bence yeteri kadar takip edilmeksizin işçilere bırakılıyor ve bu değerler belli başlı kabullere göre veriliyor bize. O yüzden konunun takipçisi olmak lazım zannımca. İyi çalışmalar dilerim.özür dileyerek şunu belirtmek istiyorum. haddimi de aşmak istemem...
eğer zemin gerçekten zc ise taşıma gücünüz olan 2 kg/cm² değeri bu sınıfa göre düşük. muhtemelen binada oluşan gerilmelerinize göre 2 kg/cm² verilmiş gibi. eğer 2 kg/cm² değeri doğru ise yatak katsayınızın 1.100 t/m³ civarında olması lazım.
eğer yatak katsayınız 10.000 t/m³ doğru ise (ki bence birimi t/m³ değil 10.000 kn/m³) emniyetli taşıma gücü değerinin 17,8 kg /cm² civarında olur ki bu da çok fazla.
Ben ilk projenizdeki 2400 t/m³ olan yatak katsayınızın zc grubu için normal , emniyetli taşıma gücünüzün de bu parametre ışığında 4 kg/cm² olarak makul olduğunu düşünüyorum.
uygulamada yine yaygın olarak yapılan bir hata siz zemin uzmanlarınıza jeoteknik ön tasarım raporunu önceden vermiş iseniz oradaki zemin taban basıncını (sizin projenizde 2 kg/cm² civarında) zemin taşıma gücü olarak veriyorlar.
işini hakkıyla yapan tüm teknik elemanları tenzih ederek zemin parametrelerinizin tekrar gözden geçirilmesi kanaatindeyim.
çok uzatmak istemiyorsanız zemin sınıfı da zc ise eğer negatif değerlere takılmayın.
iyi çalışmalar.
Dediğinize katılmakla birlikte, yatak katsayısı 10.000 t/m³ olan zc sınıfı bir zeminde taşıma gücü 20 t/m² olmaz diyorum.Olcay bey düşey yatak katsayısının 10.000 t/m3 olması için taşıma gücünün 178 t/m2 olmasına gerek yok çoğu jeoloji mühendisi sizin yöntemle taşıma gücüyle çarparak veriyor bu yatak katsayısını ama gerçekte olan bu değil. Mesela geçenlerde yapmış olduğum bir projede yatak sayısı 14000 t/m3 taşıma gücü 70.8 t/m2 idi jeoloji mühendisiyle irtibata geçtim ve zeminin ZC olduğunu içerisinde kayaçların bulunduğu hatta düşey yatak katsayısının 50000 t/m3 civarında olduğunu lakin güvenli tarafta kalmak adına 14000 t7m3 olarak verdiğini söyledi normalde diğerlerinin taşıma gücü ile 80 olması lazım tam hatırlamıyorum bu değerleri çarpıp verdiklerini söyledi. Yani yapılan sondajlar ve zemin araştırmaları bence yeteri kadar takip edilmeksizin işçilere bırakılıyor ve bu değerler belli başlı kabullere göre veriliyor bize. O yüzden konunun takipçisi olmak lazım zannımca. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba.Dediğinizde çok haklısınız.Bulunduğum bölgede geoteknik raporları da jeoloji mühendisleri hazırlıyorlar ve neredeyse her parselde bariz bir kaya olmadıkça anlaşmış gibi aynı değerleri veriyorlar.Tbdy 2018 çözümlü örnekleri incelendiğinde ve bölüm 16 daki formüle göre hesaplandığında taşıma gücünün yüksek çıkacağını görürüz.En basitinden kazı derinliğinin taşıma gücünü azımsanmayacak şekilde etkilediğini düşünürsek(resimlerle farkı paylaşıyorum) sondaja başladığı kottan ve temelin oturacağı kottan habersiz şekilde bunun hesaba katılmadığı raporlarla da karşılaşıyoruz.Dolayısıyla temelin oturacağı zeminden değilde kazılacak zeminden taşıma gücü hesabı yapıldığı da oluyor.İşini düzgün yapanlara,yapmaya çalışanlara saygı duyuyorum fakat genel olarak güven veren çalışmalar olmuyorYani yapılan sondajlar ve zemin araştırmaları bence yeteri kadar takip edilmeksizin işçilere bırakılıyor ve bu değerler belli başlı kabullere göre veriliyor bize. O yüzden konunun takipçisi olmak lazım zannımca. İyi çalışmalar dilerim.
180 m boyunda binanız var. dilatasyonla dörde bölerek çözüm yaparsanız uygun olur.Zemin taşıma gücü yetersiz hatası alıyorum. Yatak katsayısına müdahale ettiğimde negatif gerilme alanları azalıyor .
teşekkür ederim Ünver Bey dediğiniz gibi dilatasyonla dörde böldüm ancak yine aynı hatayı aldım yatak katsayısını azalttığımda hata gideriliyor. ne yapmam gerekir.180 m boyunda binanız var. dilatasyonla dörde bölerek çözüm yaparsanız uygun olur.
eklediğiniz projede hesap yaptırınca herhangi bir hata vermiyor.teşekkür ederim Ünver Bey dediğiniz gibi dilatasyonla dörde böldüm ancak yine aynı hatayı aldım yatak katsayısını azalttığımda hata gideriliyor. ne yapmam gerekir.
Merhaba.Nasıl bir zeminde çalıştığınızı bilmemekle birlikte 110 Kpa değeri 3-4 katlı binalarda kolaylıkla aşılabileceğini söyleyebilirim(Yük-kolon açıklıkları-temel boyutlarına göre değişsede).Geoteknik raporunuzu hazırlayan jeoloji mühendisiniz üstyapı bilgilerinden haberi varmı(temel boyutlarınız,df=gömülme derinliği,taban basınçlarınız).Açıkça söylemek gerekirse geoteknik raporunuzu hazırlayan mühendis(bir türlü kimin hazırlayacağı netleşmedi) üstyapıcı yani sizinle etkileşimli olarak mı bu değerlere karar veriyor yoksa yapıdan bağımsız şekilde bu zemin katiyen 15 t/m2 yi geçmez diyenlerden mi yada taşıma gücü yüksek çıkıyor ama oturmayı sınırlandırmak için mi size 11 t/m2 yi geçme diyor bunları kurcalamanız gerekiyor.(Taşıma gücünden çok oturmaları sınırlandırmak daha önemlidir).Yapılan deneyler sonucu zemin etüd raporunda temelin oturacağı zemin için C(kohezyon),Q(içsel sürtünme açısı) veya Cu(drenajsız kayma mukavemeti) değerleriye Tbdy2018 Bölüm 16 daki taşıma gücü formülünü kullanarak kolaylıkla sizde taşıma gücü bulabilirsiniz.Tbdy 2018 çözümlü el kitabında da taşıma gücü ve oturma hesapları için örnekler bulunmakta.tüm meslektaşlarıma iyi günler dilerim. zemin taşıma gücü yetersiz uyarısı aldığım bir projem hakkında yardımınıza ihtiyacıma var. Jeoloji mühendisimden aldığım taşıma gücü 110kPa, yatak katsayısı 600 olan değerlerimi projeme işledikten sonra sadece bu hatayla karşılaştım çözüme kavuşturmak istiyorum şimdiden teşekkür ederim.(dosya büyük olduğu için ekleme yapamıyorum )
çok teşekkür ederimPROJENİZİ AŞAĞIDA ANLATILDIĞI ŞEKİLDE EKLEYEBİLİRİSİNİZ.
ANCAK BEN 110 KPA TAŞIMA GÜCÜ VE 600 T/M³ YATAK KATSAYISI DEĞERİNİ ANLAMLI BULMUYORUM. VE ZEMİN SINIFINIZI ÇOK MERAK EDİYORUM. BU VERİLERLE ZEMİNDE İYİLEŞTİRME GEREKLİ GİBİ. ÜSTTE BAHSEDİLDİĞİ GİBİ KURTABİLİRSİNİZ ( ANALİZ SONUCU KURTARSA BİLE ) KISMINA NET OLARAK KATILMAMAKLA BERABER DİĞER KISIMLARINA AYNEN KATILIYORUM. GEOTEKNİK VE ZEMİN ÇALIŞMALARINA YAPAN TEKNİK ELEMANLA BU KONUYU İYİ İRDELEMELİSİNİZ. EĞER ZEMİN DEĞERLERİ DOĞRU İSE BÖYLE BİR ZEMİNDE CİDDİ SORUN VAR DEMEKTİR.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
ben binanın nasıl oturacağını ölçüleriyle beraber verip kaç metre gömdüğümü ve binanın kaç katlı olduğunu söylüyorum, bana ona göre değer veriyor yani bana etkileşimli olarak bu değerleri veriyorMerhaba.Nasıl bir zeminde çalıştığınızı bilmemekle birlikte 110 Kpa değeri 3-4 katlı binalarda kolaylıkla aşılabileceğini söyleyebilirim(Yük-kolon açıklıkları-temel boyutlarına göre değişsede).Geoteknik raporunuzu hazırlayan jeoloji mühendisiniz üstyapı bilgilerinden haberi varmı(temel boyutlarınız,df=gömülme derinliği,taban basınçlarınız).Açıkça söylemek gerekirse geoteknik raporunuzu hazırlayan mühendis(bir türlü kimin hazırlayacağı netleşmedi) üstyapıcı yani sizinle etkileşimli olarak mı bu değerlere karar veriyor yoksa yapıdan bağımsız şekilde bu zemin katiyen 15 t/m2 yi geçmez diyenlerden mi yada taşıma gücü yüksek çıkıyor ama oturmayı sınırlandırmak için mi size 11 t/m2 yi geçme diyor bunları kurcalamanız gerekiyor.(Taşıma gücünden çok oturmaları sınırlandırmak daha önemlidir).Yapılan deneyler sonucu zemin etüd raporunda temelin oturacağı zemin için C(kohezyon),Q(içsel sürtünme açısı) veya Cu(drenajsız kayma mukavemeti) değerleriye Tbdy2018 Bölüm 16 daki taşıma gücü formülünü kullanarak kolaylıkla sizde taşıma gücü bulabilirsiniz.Tbdy 2018 çözümlü el kitabında da taşıma gücü ve oturma hesapları için örnekler bulunmakta.