zf zemin değeri veri girişi

merhaba zemin sınıfı zf olan projemde değerleri girdim ve yükledim rica etsem bakabilirmisiniz doğru girmişmiyim spektrumları ve lamda katsayısını ve ayrıca çok hata çıkıyor sebebi nedir1.png2.png3.png4.png
 

Ekli dosyalar

  • 271-parsel analizli.cde
    24.5 MB · Görüntüleme: 38
ZF tipi zemin için yapılması gerekenleri aşağıdaki pdf ile gönderiyorum. Bu belgeyi incelemenizde fayda var.
Eklediğiniz excell görselinde ölçekleme işlemi yapılmamş görünüyor, fakat ideCAD proje dosyasında ölçekleme işlemi yapılmış spektrum eğrisi tanımlı görünüyor. Projede zemin sınıfının ZF olması elemanlara gelen tesirlerin artmasına ve olumsuzlukların artmasına neden oluyor. Sistem rijitliğini genel anlamda arttıracak önlemler almak için her iki yönde perdeler/perde grupları ekleyebilir, saplama kiriş oluşmayacak şekilde tasarım değişikliğine gidebilirsiniz.
Bunun yanında tanımladığınız spektrum eğrisi içerisinde R,D,I katsayı ile işlenmiş değerler olmalıdır ki spektrum eğrinizi bu şekilde tanımlamışsınız. Yalnızca şöyle bir ekleme yapabilirim. periyot değerlerinin tamamını aynı hassasiyet ile girmeniz daha uygun olabilir. Örneğin Ta değerinden önce periyotlar 0.01 ile artarken sonraki değerlerin 0.1 ve başka değerler ile artması grafiğin hassasiyetini değiştirmiş. Bu yüzden aynı hassasiyet ile periyotların artması Hesaplarda ciddi değişikliklere sebep olmamakla beraber grafiğin daha hassas oluşmasını sağlar.

saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • ZF için ideCAD ile yapılması gerekenler.pdf
    219.5 KB · Görüntüleme: 151
oğuzcan bey zemincinin gönderdiği değerler bunlardı bende aynısını girdim ancak projede kat ötelemelerini bir türlü gidremedim ayrıca lamda katsayısına bakabildinizmi doğrumu çünkü onunlada alakalı olabilir. birde yatay elastik tasarım spekturumu eğrisi yok buda R =7 iki yönde olduğu içinmi yoksa başka bir ayarlama yapmam gerekiyormu
 
lambda katsayısının tanımı TBDY 4.9.1.4 'te belirtilmiştir. Bu durumda DD-3 deprem yer hareketine göre hakim titreşim periyodu için spektral ivme değeri ile hesaplanmalıdır. zemin tipinin zf olması r,d,ı açısından veya tasarı açısından bir değişikliğe sebep olmuyor. Yalnızca spektrum eğrisi çizilirken önceki cevabımda gönderdiğim pdf 'e göre çizilmesi gerekiyor. Burada R,d,ı katsayılarını içeren yatay elastik tasarım spektrumunu programa tanımlamak ve aynı katsayıları analiz ayarlarında uygun oldukları yerlere tanımlamak gerekiyor. Bunların dışında herhangi başka bir ayar yok. pdf 'teki adımları takip etmeniz yeterli.

1682342065051.png

Örnek bir detaylı lambda katsayısı hesabı için aşağıdaki ideCAD bilgi bankası bağlantılarını inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst