Merhaba . Yapı, Sivas Merkez de inşa edilecek. Meteoroloji sıcaklık haritasından kışın -25 derece yazın +30 derece en düşük ve en yüksek hava sıcaklıkları değerlerini tespit ettik. Yapı, modelden de görüleceği üzere 45 mt ye 40 mt ebatlarında ve diletasyonsuz olarak inşa edilecek. 12 katlı . Herhangi bir yalıtım yapılmadan , daha inşa (imalat) halinde iken bu sıcaklık değerlerine ( ve aradaki değerlere sırasıyla ) maruz kalacak. Sivas , ortalama 7 ay inşaat yapılan , böyle büyük inşaatlarda da genellikle kolonların , döşemelerin , kirişlerin vs .. kalıpta bırakılarak ilkbaharda yeniden bina inşaatının devam ettirildiği bir şehir. Doğu illerinin hepsi aşağı yukarı böyle.. Yaklaşık 2 sene içinde kaba inşaatın bitip yalıtımın da yapıldığını varsaysak bile bu sefer de şu soru akla geliyor : Dışarı -25 dereceyken ( ya da +30 ) kolon - kiriş yüzeylerinde 10 cm taş yünü ( sivas ta 10 cm isteniyor ) uygulandığında hissedilen sıcaklık ne olur ? Biz bu soruyu makine mühendislerine de sorduk yalıtım hesaplarında böyle bir hesap yapabilir misiniz diye , hesapla bir neticeye ulaşmanın zor olduğunu , yerinde kızılötesi kamera ile imalat sonrasında gerçek değerlerin ölçülerek tespitinin daha doğru sonuçlar vereceğini söylediler. TS500 ün dediği "yalıtılmış bina" hakkında da net bir bilgiye ulaşamadım fakat yalıtılmış bina ile ilgili bir belgesel izlemiştim , aynı şey mi bilmiyorum fakat aklıma bu geldi , ısıtılma ya da soğutulma bir kere yapıldıktan sonra , dışarıdan hiç bir müdahale olmadan 48 saat boyunca binanın ısısını korunduğu binaya ısıca yalıtılmış bina diyorlar ?
Yazdıklarım doğrultusunda tekrar yardımcı olabilirseniz sevinirim