kolon kiriş kesme güvenliği kontrolünde konsol kirişler niçin işin içine sokulmuyor?

@saridurmus

Merhaba,

konsol kirisin neden cerceveyi tamamlamasi gerektigini düsünüyorsunuz?

Bana göre cercevenin birlesimine yük aktarmasi gözönüne almak icin yeterli bir sebep. Cercevenin davranisina bir etkisi olmasi gerekmiyor.
 
Benim yorumum ortalama binalardaki ortalama konsol kirişlerin donatılarının yukarıda sözü edilen akma durumuna kolay kolay sadece düşey yükler ya da düşey deprem etkileri altında ulaşmayacağı yönünde.

Ancak şu şekilde çerçeveye 2 yönden bağlı bir kiriş bu akma durumuna çok daha kolay ulaşabilir, bu tip çerçeve kirişlerinde bu senaryoya göre tasarım yapmak mantıklı.
Ancak atıyorum 1-2 metrelik yükü az bir balkon konsolunda (pratikte rastlanan konsollar çoğu zaman bu şekilde) bu donatının akıp birleşim bölgesine maksimum kesme kuvveti aktardığı senaryosuna göre tasarım yapmak overdesign olabilir. Gerçekte o kesme kuvvetini orada oluşturabilecek bir mekanizma var mı bakmak lazım.


1672644673914.png

Ancak ezbere tüm konsollarda gözardı edilmemeli tabi. Zaten istisnalar olabilir yazmıştım. Program da seçenek sunuyor, zorlamıyor, yapıya göre mühendis karar vermeli buna.
 
Benim yorumum ortalama binalardaki ortalama konsol kirişlerin donatılarının yukarıda sözü edilen akma durumuna kolay kolay sadece düşey yükler ya da düşey deprem etkileri altında ulaşmayacağı yönünde.

Ancak şu şekilde çerçeveye 2 yönden bağlı bir kiriş bu akma durumuna çok daha kolay ulaşabilir, bu tip çerçeve kirişlerinde bu senaryoya göre tasarım yapmak mantıklı.
Ancak atıyorum 1-2 metrelik yükü az bir balkon konsolunda (pratikte rastlanan konsollar çoğu zaman bu şekilde) bu donatının akıp birleşim bölgesine maksimum kesme kuvveti aktardığı senaryosuna göre tasarım yapmak overdesign olabilir. Gerçekte o kesme kuvvetini orada oluşturabilecek bir mekanizma var mı bakmak lazım.


Ekli dosyayı görüntüle 30343

Ancak ezbere tüm konsollarda gözardı edilmemeli tabi. Zaten istisnalar olabilir yazmıştım. Program da seçenek sunuyor, zorlamıyor, yapıya göre mühendis karar vermeli buna.

Bahsettiginiz bazi kisimlar (overdesign gibi) kapasite tasarim ilkesine pek uymuyor. Kapasite tasarim ilkesine göre benim bu birlesimleri diger elemanlarin maksimum kapasitelerine göre tasarlamam gerekiyor. Burada konsol kirisin bu akma durumuna ulasip ulasamadigini bir kenara birakiyorum. Ulassa da ulasmasa da kapasite tasarimi ilkesi geregi mühendisin o kapasiteyi ulasilabilir olarak kabul edip, diger elemanlari öyle tasarlamasi gerekiyor.

Overdesign kismina gelecek olursak da yapimizda tasarim depreminden daha büyük bir depremin yasanmasi olasiliklar dahilinde. Hatta yönetmelikteki hatalar nedeniyle de spektral ivme degerlerinde oldukca büyük sapmalar mevcut gercek depremde yasanan ile yönetmelikte spektrum arasinda. Bu tarz noktalari da düsündügümüz vakit bizim yapimizin sünek davranmasini garanti etmemiz gerekiyor. Ancak konsol kirislerden gelecek ve hesaba katilmayan yükler bizim birlesim bölgemizin dayanimini asabilir ve o cerceve göcebilir. Bu da sünek tasarim ilkesi geregi istenmeyen bir göcme sekli. sünek tasarimin calismasini garanti altina almak icin yukarida dedigim adimlari yapmamiz sart, aksi halde artik sünek davranisini garanti edemeyiz o cercevenin.
 
@saridurmus

sorunuza zaten cevap vermistim: "bana göre cercevenin birlesimine yük aktarmasi gözönüne almak icin yeterli bir sebep. cercevenin davranisina bir etkisi olmasi gerekmiyor."

daha acik bir cevap istiyorsaniz da tam olarak "tamamlamadan" kasitin ne oldugunu daha iyi aciklamaniz gerekiyor.

tamamlamadan kastiniz;

- cercevenin yanal deplasman yapmasina karsi koymasina yardim eder mi demek?
- konsol kiris olmasa da cerceve yine cerceve davranisini sergileyebilir mi demek?
 
Tüm konu ve verilen cevapları gözönüne alarak özet bir yazı paylaşmaya çalışacağım.

Birleşim bölgeleri kontrolünün temel amacı, deprem etkisinden kaynaklanan plastik şekildeğiştirmelerin birleşim bölgelerinde değil, birleşen elemanlarda oluşmasıdır. Deprem etkisi altında birleşim bölgelerinin elastik kalması amaçlandığından, bu bölgede oluşabilecek plastik şekildeğiştirmeler önlenmiş olur. Bunu yapabilmek için yönetmelikler belirli bir bağıntı ile hesap yapıyor. Örneğin TBDY şekil 7.10 'a bakıldığında oluşturulan denge denkleminin kirişlerin plastikleşmesi üzerine olduğu anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle kirişlerde plastik mafsallar oluştuğu durumda birleşim bölgesinin elastik kalması gerektiği ve bu yüzden oluşan kesme kuvvetinin birleşim bölgesi tarafından karşılanması gerektiği anlaşılmaktadır.

1672649177304.png
donatilarin akma durumuna ulastigi senaryoda bu kadar kuvvet uygulayabilir demek o madde. ve o yatay kuvvetten dolayi olmasi gerekmiyor. donatilar gayet de düsey yükler altinda akma durumuna gelebilir ve o birlesime kuvvet uygulayabilir. tbdy 2018'de de sadece yatay kuvvetler sonucu olusan kuvvetleri gözönüne alin diye bir madde hatirlamiyorum, varsa ve söylerseniz okurum.

Kolona bağlanan kirişler konsol olduğunda bu plastikleşmenin oluşmadığı varsayımı yapılabilir. Çünkü hem konsol elemanlar süneklik düzeyi yüksek çerçeve elemanı olarak sayılmamalıdır hem de plastikleşmesine izin verilmemelidir. Çünkü konsol elemanın plastikleşmesi herhangi bir enerji sönümlenmesi sağlamadığı gibi kısmi göçmelere de sebep olabilir. Bu sebeple kesinlikle konsolların plastikleşmesine izin verilmemelidir. Cevaplarınızdan bir tanesinde konsol donatılarının akma durumuna gelebileceğini belirtmişsiniz. Bu kesinlikle depreme dayanıklı yapı tasarımına uygun bir durum değildir. Konsollar plastikleşmemeli eğer plastikleşiyorsa gerekli önlem de alınmalıdır. Eğer konsol elemanlar düşey yüklerde plastikleşme durumuna geliyorsa zaten yetersiz anlamına gelmektedir. TBDY Bölüm 6 'da konsol elemanları yapısal olmayan bina elemanı olarak tanımlamıştır. Bu durumda süneklik düzeyi yüksek çerçeve sistemi içerisinde düşünülemez.

1672649989548.png

acı 318-19 commentary kismindan (r15.2) alinti:

"tests of joints with extensions of beams with lengths at least equal to their depths have indicated similar joint shear strengths to those of joints with continuous beams. these findings suggest that extensions of beams and columns, when properly dimensioned and reinforced with longitudinal and transverse bars, provide effective confinement to the joint faces (meinheit and jirsa 1981)."
acı'yi argümanima kaynak olmasi acisindan gösterdim, daha hizli erisebilecegim bir kaynak bulamadim burada paylasma adina.

Burada ACI 'dan bir bölüm göndermişsiniz. Buna şu eklemeyi yapmak isterim. TBDY içerisinde anlatılan kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği süneklik düzeyi yüksek ve deprem bölgelerindeki sistemler için anlatılmıştır. Bu durumda ACI 'ın deprem etkileri altındaki betonarme elemanların koşullarının anlatıldığı Chapter 18 'e de bakılması gerekir. Chapter 18.8 Commentary R18.8.2 'yi aşağıda gönderdim. Burada görülmektedir ki plastik dönmelerin birleşim bölgesinin yüzeyinde olması gerektiği ve bu durumdan kaynaklanan gerilmelerin karşılanması gerektiği belirtilmektedir.

1672650259369.png

bahsettiginiz bazi kisimlar (overdesign gibi) kapasite tasarim ilkesine pek uymuyor. kapasite tasarim ilkesine göre benim bu birlesimleri diger elemanlarin maksimum kapasitelerine göre tasarlamam gerekiyor. burada konsol kirisin bu akma durumuna ulasip ulasamadigini bir kenara birakiyorum. ulassa da ulasmasa da kapasite tasarimi ilkesi geregi mühendisin o kapasiteyi ulasilabilir olarak kabul edip, diger elemanlari öyle tasarlamasi gerekiyor.

Kapasite tasarımı ilkesi tamamen elemanların plastikşip plastikleşmemesi üzerine oluşan bir tasarım ilkesidir. Burada plastikleşmesi mümkün olmayan elemanlarda plastik tasarım yapmak bir miktar overdesign 'a girebilir. Sonuç olarak Kontrollü Hasar dediğiniz performans düzeyinde elemanların belirli bölgelerinde plastikleşmelerin olmasını öngörüyoruz ve konsollar bu öngörüde yer almıyor. Ayrıca konsol elemanlar (istisnai durumlar dışında) da deprem yükü aktarmamaktadır. Bu elemanların yatay yük taşıyıcı sistemin bir parçası olarak görülmemesi deprem dayanıklı yapı tasarımı içerisinde beklenen bir durumdur.
Bu durum için başka bir örnek de vermek gerekirse, TBDY ve deprem mühendisliği literatüründe döşemelerin plastikleşmesi ile ilgili herhangi bir durum kontrolü bulunmamaktadır. Ancak istenirse döşemelerin tamamının plastikleştiği bir hesap da gözönüne alınabilir. Ancak yapılmıyor çünkü bu durumda hem hesap çok zor olacak hem de çok büyük kuvvetler oluşacaktır. bu nedenle döşemelerin plastikleştiği bir durum dikkate alınmıyor. Bu durumda kapasite tasarımı ilkesine aykırı bir iş yapmış olmuyoruz. Yalnızca plastikleşecek elemanların hangileri olduğuna karar veriyoruz.
Benzer bir durum çelik yapılarda da bulunmaktadır. Örneğin çelik yapılarda merkezi çaprazlı sistemlerde plastikleşen elemanların çaprazlar olduğu varsayılır ve boyutlandırma merkezi çaprazların plastikleşmesi durumuna göre yapılır. Bunun yanında bu çerçeve içerisindeki deprem yükü almadığını bildiğimiz iki ucu mafsallı kirişlerin kapasitesi dikkate alınmaz çünkü bu elemanların plastikleşmediği kesindir. Bunun gibi birçok örnek verilebilir.

Özetleyecek olursam, TBDY 'de anlatılan kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği, plastik şekildeğiştirmelerin kirişlerde ve kolonlarda olduğu varsayımı ile düğüm noktasında oluşan kayma gerilmelerinin taşınması için yapılan bir kontroldür. Eğer kolona konsol kiriş bağlanmış ise bu kiriş plastikleşemediğinden ötürü bu kontrol yapılmayabilir. TBDY içerisinde "konsol kirişleri kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliğinde dikkate alın/almayın" gibi bir cümle olmadığından bu şekilde tartışma ortaya çıkıyor ancak dolaylı yönden konsol kirişlerin dikkate alınmaması sonucunu çıkartabiliriz.

Olabildiğinde basit, kısa ve önceki cevapları tekrarlamadan açıklamaya çalıştım. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Açıklama için kullandığım kaynakları da belirteyim.
TBDY 2018, İMO-TBDY Eğitim El kitabı, ACI 318-19, Depreme dayanıklı betonarme binaların tasarımına giriş-kutlu darılmaz, Betonarme(2022)-Kutlu darılmaz, Betonarme yapılar-Zekai celep, Deprem Mühendisliğine giriş-Zekai Celep

Saygılarımla...
 
@Oğuzcan HADİM

merhaba,

"kolona bağlanan kirişler konsol olduğunda bu plastikleşmenin oluşmadığı varsayımı yapılabilir. çünkü hem konsol elemanlar süneklik düzeyi yüksek çerçeve elemanı olarak sayılmamalıdır hem de plastikleşmesine izin verilmemelidir. çünkü konsol elemanın plastikleşmesi herhangi bir enerji sönümlenmesi sağlamadığı gibi kısmi göçmelere de sebep olabilir. bu sebeple kesinlikle konsolların plastikleşmesine izin verilmemelidir. cevaplarınızdan bir tanesinde konsol donatılarının akma durumuna gelebileceğini belirtmişsiniz."

demissiniz ancak ben konsol kirislerin donatilarinin akma durumuna gelebilecegini belirttigim bir mesaj göremedim. alintilarsaniz tekrar okurum. büyük ihtimal ile goose rumuzlu üyeye verdigim cevabi kastediyorsunuz ancak orada ben 2 sey söyledim.

1) tbdy 2018'de kapasite tasarimi ilkesine göre tasarim yapiyoruz. Yani tasarladigimiz birlesime baglanan bütün kirisler akma durumuna ulassin veya ulasmasin, onlarin kapasitelerine göre bu birlesimleri tasarlamamiz gerekiyor.

2) 1. maddeyi uygulamadigimizda ve bizim tasarim depremimizden daha büyük bir deprem meydana geldiginde bu birlesimin ve cercevenin istendigi sekilde calisacaginin garantisi olmadigini söyledim. yönetmelikteki spektrumlarin her zaman dogru degeri vermedigi durumlari da isin icine katarsak, tasarim depreminden (bizim tasarimimizdan) daha büyük kuvvetler olusmasi mümkün bu konsollarda. Bu nedenlerden dolayi da yeni yönetmelikler kapasite tasarimi ilkesini benimsiyor. cünkü deprem ne kadar büyük olursa olsun bu birlesime gelebilecek kuvvetler ona yük aktaran elemanlarin kapasiteleri ile sinirli. her sartta güvenli tarafta kalmis oluyoruz.

"bu kesinlikle depreme dayanıklı yapı tasarımına uygun bir durum değildir. konsollar plastikleşmemeli eğer plastikleşiyorsa gerekli önlem de alınmalıdır. eğer konsol elemanlar düşey yüklerde plastikleşme durumuna geliyorsa zaten yetersiz anlamına gelmektedir."

diger yazdiginiz konsollarin enerji sönümlemesi, plastiklesmeye izin verilmemesi vs'nin konuyla alakasi yok. burada konsol kirislerin tasarimini tartismiyoruz. bu hesabi yaparken zaten kirislerin kapasitesini belirlemis olmamiz gerekiyor. o kapasiteler üzerinden bu hesap yapilmali.

"tbdy bölüm 6 'da konsol elemanları yapısal olmayan bina elemanı olarak tanımlamıştır. bu durumda süneklik düzeyi yüksek çerçeve sistemi içerisinde düşünülemez."

ben konsollarin süneklik düzeyi yüksek verceve sistemine dahil oldugunu iddia ettigimi hatirlamiyorum.

"6.1.1 – Depremde hasar görmesi durumunda insanlara veya binanın yapısal sistemine zarar verebilecek veya binanın kullanımına engel olabilecek, taşıyıcı sisteme bağlı fakat bağımsız çalışan her türlü çıkıntılar (balkon, parapet, baca, konsol gibi), cephe ve ara bölme panoları, mimari elemanlar ile mekanik ve elektrik donanımlar ve bunların yapıya bağlantıları için bu Bölüm’de verilen kurallara göre deprem hesabı yapılması zorunludur."

Bu maddeye zaten karsi degilim. Maddenin de dedigi gibi bu konsollar tasiyici sisteme bagli fakat bagimsiz calisiyor ve binanin yapisal sistemine zarar verebilir. benim savundugum da zaten bu. benim dediklerime karsi argüman olarak bu maddeyi nasil cikardiniz, anlamadim acikcasi.

"burada acı 'dan bir bölüm göndermişsiniz. buna şu eklemeyi yapmak isterim. tbdy içerisinde anlatılan kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği süneklik düzeyi yüksek ve deprem bölgelerindeki sistemler için anlatılmıştır. bu durumda acı 'ın deprem etkileri altındaki betonarme elemanların koşullarının anlatıldığı chapter 18 'e de bakılması gerekir. chapter 18.8 commentary r18.8.2 'yi aşağıda gönderdim. burada görülmektedir ki plastik dönmelerin birleşim bölgesinin yüzeyinde olması gerektiği ve bu durumdan kaynaklanan gerilmelerin karşılanması gerektiği belirtilmektedir."

Kalin olarak isaretledigim cümlenin aksini iddia ettigim bir yazim/cümlem var mi? ekleme yapmanizin nedenini anlayamadim.

"kapasite tasarımı ilkesi tamamen elemanların plastikşip plastikleşmemesi üzerine oluşan bir tasarım ilkesidir. burada plastikleşmesi mümkün olmayan elemanlarda plastik tasarım yapmak bir miktar overdesign 'a girebilir. sonuç olarak kontrollü hasar dediğiniz performans düzeyinde elemanların belirli bölgelerinde plastikleşmelerin olmasını öngörüyoruz ve konsollar bu öngörüde yer almıyor."

kapasite tasarim ilkesi ile alakasi olmayan seyler yazmissiniz.

"Diğer modern deprem yönetmeliklerinde olduğu gibi, 2007 Türk Deprem Yönetmeliği’nde de kapasite tasarımı ilkesi ve uygulamaları geniş olarak yer almaktadır. Kapasite tasarımı, şiddetli bir deprem hareketi altında sistemde meydana gelmesi öngörülen doğrusal-elastik sınır ötesi davranış mekanizmasının seçilmesi ve sistemin bu mekanizma durumuna uygun olarak davranmasını sağlayacak tasarım önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda, kapasite tasarımına yönelik uygulamaların başlıcaları, daha güçlü kolon tasarımı ile yapısal sünekliğin arttırılması ve kat mekanizmalarının oluşumunun önlenmesi, betonarme elemanlarda ve birleşim bölgelerinde kesme kırılmalarının meydana gelmemesinin sağlanması, "

kaynak:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Yani, kapasite tasarimi ilkesi geregince cerceve birlesimine bir eleman bagliyorsaniz, bu elemanin kapasitesine göre o birlesimi tasarlamaniz gerekiyor. Aksi taktirde kesme kirilmasinin meydana gelmemesinin bir garantisi bulunmuyor. bunu bu baslik altinda 1-2 defa daha dile getirdim.

"ayrıca konsol elemanlar (istisnai durumlar dışında) da deprem yükü aktarmamaktadır. bu elemanların yatay yük taşıyıcı sistemin bir parçası olarak görülmemesi deprem dayanıklı yapı tasarımı içerisinde beklenen bir durumdur."


konsollarin yatay tasiyici sisteme dahil oldugunu yazmadim ancak israrla yazmadigim ve iddia etmedigim seyleri yaziyorsunuz. konsollarin deprem yükü (düsey deprem yükleri) aktarmadigini iddia eden bana bir makale, döküman vs atarsaniz sevinirim. düzgün donatilandirilmis ve ankraji saglanmis konsollar depremin düsey bileseni sonucu deprem yükleri aktarir. sadece yatay deprem yükleri altinda tasarlanmali bu birlesimler diye bir madde mi var yönetmelikte?

"bu durum için başka bir örnek de vermek gerekirse, tbdy ve deprem mühendisliği literatüründe döşemelerin plastikleşmesi ile ilgili herhangi bir durum kontrolü bulunmamaktadır. ancak istenirse döşemelerin tamamının plastikleştiği bir hesap da gözönüne alınabilir. ancak yapılmıyor çünkü bu durumda hem hesap çok zor olacak hem de çok büyük kuvvetler oluşacaktır. bu nedenle döşemelerin plastikleştiği bir durum dikkate alınmıyor. bu durumda kapasite tasarımı ilkesine aykırı bir iş yapmış olmuyoruz. yalnızca plastikleşecek elemanların hangileri olduğuna karar veriyoruz."

yukarida kapasite tasarim ilkesinin ne oldugunu alintiladim. yazdiklarinizin alakasi yok onunla.

"benzer bir durum çelik yapılarda da bulunmaktadır. örneğin çelik yapılarda merkezi çaprazlı sistemlerde plastikleşen elemanların çaprazlar olduğu varsayılır ve boyutlandırma merkezi çaprazların plastikleşmesi durumuna göre yapılır. bunun yanında bu çerçeve içerisindeki deprem yükü almadığını bildiğimiz iki ucu mafsallı kirişlerin kapasitesi dikkate alınmaz çünkü bu elemanların plastikleşmediği kesindir. bunun gibi birçok örnek verilebilir."

yine alakasi olmayan bir örnek. kapasite tasarimi ilkesi icin x elemaninin y elemanina yük aktarmasi gerekir. eger teknik olarak x elemani y elemanina yük aktar(a)miyorsa, neden bu elemanin kapasitesini diger elemana yük olarak aktarayim ki? dediginiz örnegin rijit baglantili versiyonunda yine o elemanin kapasitesine göre tasarlanmasi gerektigini söylüyor tbdy 2018.

konsol kirisler konusunda da bu örnegi verdiyseniz, konsol kirislerin baglandigi birlesimlere teknik olarak moment aktaramadigini iddia etmeniz gerekiyor. yok bunu iddia etmiyorsaniz, verdiginiz örnegin alakasi yok konuyla.

"özetleyecek olursam, tbdy 'de anlatılan kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği, plastik şekildeğiştirmelerin kirişlerde ve kolonlarda olduğu varsayımı ile düğüm noktasında oluşan kayma gerilmelerinin taşınması için yapılan bir kontroldür. eğer kolona konsol kiriş bağlanmış ise bu kiriş plastikleşemediğinden ötürü bu kontrol yapılmayabilir. tbdy içerisinde "konsol kirişleri kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliğinde dikkate alın/almayın" gibi bir cümle olmadığından bu şekilde tartışma ortaya çıkıyor ancak dolaylı yönden konsol kirişlerin dikkate alınmaması sonucunu çıkartabiliriz."

zaman ayirdiginiz ve verdiginiz cevap icin tesekkür ederim ancak dedikleriniz neden gözönüne almamaliyiza bir cevap olusturmuyor. sizin iddia ettiginize göre konsol kirislerde yük olusmuyor ve birlesime de aktarmiyor. böyle bir sey yok. diger yazdiginiz hatali kisimlara tek tek detayli cevabi da verdim. yine de tekrardan tesekkür ederim. size verdigim cevaplarda yanlis oldugunu düsündügünüz bir kisim varsa ve isterseniz onlara da cevap yazabilirsiniz. severek okur ve yanitlarim.
 
ben konsollarin süneklik düzeyi yüksek verceve sistemine dahil oldugunu iddia ettigimi hatirlamiyorum.
Burada kendiniz buldunuz yanıtı. Tebrikler.
Kolon-kiriş kesme güvenliği süneklilik düzeyi yüksek çerçeveler için zorunludur. Süneklik düzeyi yüksek olmayan(sınırlı) birleşim bölgelerinde muaf tutulmuştur.
1672658977437.png

Süneklik düzeyi yüksek olmayan(burada konsollardan bahsediyouz) kolon-kiriş birleşimlerinde de bunu kontrol ederim diyorsanız buyrun kontrol edin. Programda bu nedenle seçeneklidir.
 
Burada kendiniz buldunuz yanıtı. Tebrikler.
Kolon-kiriş kesme güvenliği süneklilik düzeyi yüksek çerçeveler için zorunludur. Süneklik düzeyi yüksek olmayan(sınırlı) birleşim bölgelerinde muaf tutulmuştur.
Ekli dosyayı görüntüle 30356

hahaha. sayfalarca yazdigim teknik cevaptan sonra tek cümle ile kanitladiniz gercekten.

konsolun cerceve sistemine dahil olmamasi, o cercevenin birlesimini tasarlarken gözardi edilmesini gerektirmiyor. yüksek sünek cercevenin birlesimini tasarliyorsaniz, ona yük aktaran her elemani gözönüne almamiz gerekiyor. bu elemanlar sünek olsun veya olmasin. burada yapilan hesap o elemanin sünekligi saglama veya saglamama üzerine degil. cercevenin birlesiminin kesme kirilmasina ugramamasini saglama üzerine.

baska bir dille anlatacak olursam da yüksek sünek cerceve var ve bunun bir de birlesimi var. benim bu birlesime gelen her yükü hesaba katip, bu yükler altinda bu birlesimde kesme kirilmasi meydana gelmedigini göstermem gerekiyor degil mi? buraya kadar hem fikir miyiz? degilseniz teknik olarak neden her yükü hesaba katmadiginizi veya katmamaniz gerektigini anlatiniz.

buraya kadar hem fikirseniz ve konsollari gözardi etmek dogru diyorsaniz, size göre geriye tek secenek kaliyor: size göre konsollar bu birlesime yük aktaramiyor. bunu mu iddia ediyorsunuz?
 
@Hakan Şahin

ayni yazida bu alinti da geciyor.

"6.1.1 – depremde hasar görmesi durumunda insanlara veya binanın yapısal sistemine zarar verebilecek veya binanın kullanımına engel olabilecek, taşıyıcı sisteme bağlı fakat bağımsız çalışan her türlü çıkıntılar (balkon, parapet, baca, konsol gibi), cephe ve ara bölme panoları, mimari elemanlar ile mekanik ve elektrik donanımlar ve bunların yapıya bağlantıları için bu bölüm’de verilen kurallara göre deprem hesabı yapılması zorunludur."

"depremde hasar görmesi durumunda insanlara veya binanın yapısal sistemine zarar verebilecek"
 
buraya kadar hem fikirseniz ve konsollari gözardi etmek dogru diyorsaniz, size göre geriye tek secenek kaliyor: size göre konsollar bu birlesime yük aktaramiyor. bunu mu iddia ediyorsunuz?
Programın yük aktarmadığını nereden düşündünüz, Yük aktarıyor. Sadece kolon-kiriş bölgesinde konsol taradından gelen donatı alanı değeri dikkate alınmıyor. Çünkü kolon-kiriş bölgesinde konsol kısmı yüksek sünek değil.
 
Yani kolon-kiriş bölgesindeki analiz sisteminde konsol var. Yükleri alınıyor. Analiz sistemindeki katkısı ne ise dahil. Sadece kolon-kiriş bölgesinde konsol tarafından gelen donatı alanı değeri dikkate alınmıyor.
 
Programın yük aktarmadığını nereden düşündünüz, Yük aktarıyor. Sadece kolon-kiriş bölgesinde konsol taradından gelen donatı alanı değeri dikkate alınmıyor. Çünkü kolon-kiriş bölgesinde konsol kısmı yüksek sünek değil.

ben burada programdan vs bahsetmiyorum. genel olarak hesabi ve mantigini tartisiyorum.

programda yük aktardigini iddia ediyorsaniz, size göre gercekte de bu konsol kirisler bu birlesim bölgesine yük aktariyordur, öyle degil mi? yazdiginizdan anladigim kadariyla da aktariyor ancak bu konsol sünek olmadigi icin hesaba katilmamali size göre.

ben de diyorum ki konsolun sünek olup/olmamasi önemli degil. burada önemli olan bizim bu cercevenin sünek davranacagini garanti altina almamiz. Bunun icin de bu cercevenin birlesim bölgesine bir kesme kirilmasi meydana gelmemeli. hem fikirsiniz diye düsünüyorum.

buraya kadar hem fikirseniz size sunu soruyorum: hesaba katmadiginiz bir kuvvet varken bu birlesim bölgesinin kesme güvenligini sagladigindan nasil eminsiniz?
 
Programda seçenek mevcut, yazarın alaycı üslubundan yazılanların forumu trollemek olduğunu düşünüyorum. Kendi adıma daha fazla okumamak için bu başlığı ve yazarını engelliyorum
 
Programda seçenek mevcut, yazarın alaycı üslubundan yazılanların forumu trollemek olduğunu düşünüyorum. Kendi adıma daha fazla okumamak için bu başlığı ve yazarını engelliyorum

teknik olarak yazdiklarima cevap verebiliyorsaniz verin, yoksa ad hominen yaparak teknik olarak yetersizligini belli etmeyin.

"Ad hominem (/
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
/), argumentum ad hominem ya da kişi karalama safsatası; kalıplaşmış bir
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
deyimdir. Bir reaksiyonun, belirli bir kişinin herhangi bir konudaki duruşu yerine şahsına yöneltilmesidir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Örneğin bir argümana cevap verirken, argümanı eleştirmekten ziyade, argümanı ortaya atan kişinin konuyla ilgisiz bir özelliğini gündeme getirerek fikirlerini çürütmeye çalışmaktır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
yerine, önerme yapan kişi tartışma konusu edilerek iddialara karşı çıkmak yoluyla yapılır. Ad hominem,
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
bir
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
kabul edilir."
 
buraya kadar hem fikirseniz size sunu soruyorum: hesaba katmadiginiz bir kuvvet varken bu birlesim bölgesinin kesme güvenligini sagladigindan nasil eminsiniz?
Sağlayabilir de sağlamayabilir de. konsoldan gelen As değerine bağlı. Proje bazında karar verilecek bir durum. Konsolun durumna bakılır. Sağlasın diye değil, bekli sağlamasın diye iptal edersiniz. Mühendis olarak yaptığınız projede karar verirsiniz. Teknik destek anlamında bizim görevimiz bütün seçenekleri göstermektir. Program özellerini maddeler halinde yazarız. Mühendis değerlenridir.

Bana kişisel olarak soruyorsanız, konsolun dengede olduğunu düşünüsem dikkate almam.
 
Sağlayabilir de sağlamayabilir de. konsoldan gelen As değerine bağlı. Proje bazında karar verilecek bir durum. Konsolun durumna bakılır. Sağlasın diye değil, bekli sağlamasın diye iptal edersiniz. Mühendis olarak yaptığınız projede karar verirsiniz. Teknik destek anlamında bizim görevimiz bütün seçenekleri göstermektir. Program özellerini maddeler halinde yazarız. Mühendis değerlenridir.

Bana kişisel olarak soruyorsanız, konsolun dengede olduğunu düşünüsem dikkate almam.

"sağlayabilir de sağlamayabilir de."

bunu diyorsaniz benimle hem fikir olmaniz ve konsollari da hesaba katmaniz gerekiyor.
 
Bölüm 6 tamamen ayrı bir bölüm, yüksek sünek çerçeve sistemleri tasarımı ile alakası yok.
Hatta bölümün başlığını ve girişini dikkatli okursanız bu tip konsol ve çıkıntı elemanları "taşıyıcı sisteme bağlı fakat bağımsız çalışan/yapısal olmayan elemanlar" şeklinde süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden ayrı bir kategoriye soktuğunu görürsünüz.

Benim anlamadığım program bu şekilde hesaba zorlamıyor, mühendise bir seçenek sunmuş. Ben de kendi kararımı verir ister seçerim ister seçmem. Bu karar da projeye göre değişebilir, hatta değişmeli. Diğer tüm tasarım kararları gibi. Kimse de bunu seçerseniz size neden bu kirişi hesaba kattınız demez.
Çoğu zaman bu akma durumuna tekabül eden tesirler bu tip elemanlarda oluşmaz, çünkü bunlar binanın geri kalan kısmı gibi değildir, nasıl bir ultimate state durumuna ulaşacağı o kadar da belirsiz değildir. Ana taşıyıcı sünek çerçevelerde ise depremde oluşacak mekanizmaya göre her türlü senaryo gerçekleşebilir, bu sebeple "ne olursa olsun bu eleman bu tesirden fazlasını alamaz" durumu için bu tasarım yapılır.

"Haklısınız, en iyi siz bilirsiniz bu işi" diyerek kapatalım madem konuyu, çünkü bunun dışında başka herhangi bir cevabı ya da akıl yürütmeyi kabul etmeyecek gibi görünüyorsunuz buradan bakınca. :D
 
Burada hesaba katmaktan/katmamaktan kasıt, konsol taraındaki donatı değerinin kolon-kiriş kesme güvenliği formülünde alınıp alınmaması. Konsol her zaman analiz modlinde hesaba katılıyor. Tahmin ediyorum siz bu kısmı önyargılı yorumladınız.
 
Geri
Üst