kolon kiriş kesme güvenliği kontrolünde konsol kirişler niçin işin içine sokulmuyor?

Kattığınızda sağlarsa ne yapacaksınız? O yüzden seçenek var. İki yönlü bir durum. Konsolları katarsanız duruma göre birleşim kuşatılmış olabilir, kontrol sağlanabilir.

Hesaba kattigimda hesap kurtarirsa neden hata olsun ki bu? aci 318'in ilgili maddesini atmistim ismail bey'e, dikkat etmediniz mi ona?

ayrica benim burada yanlis buldugum "hesabin kurtarmadigi durumda konsolu gözardi etmek" veya "hic bir kontrol yapmadan direkt olarak gözardi etmek", "yönetmelige göre gözönüne almaniza gerek yok" tarzi argümanlar.

konsol kirisi gözardi ettiginizde güvenlik katsayisi artiyorsa, gözardi etmenizde bir sakinca yok. etmenizde de bir sakinca yok. ancak bu forumda da dedigim argümanlari hem bu baslikta hem de baska basliklarda defalarca dile getirildi/getirilmis.
 
@statiker

demissiniz ancak ben konsol kirislerin donatilarinin akma durumuna gelebilecegini belirttigim bir mesaj göremedim. alintilarsaniz tekrar okurum. büyük ihtimal ile goose rumuzlu üyeye verdigim cevabi kastediyorsunuz ancak orada ben 2 sey söyledim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu cevabınızda "donatılar gayet tabi akma durumuna gelebilir" yazdığınız için bu şekilde bir cevap vermeyi tercih ettim. Hala yazdığımı savunarak konsol elemanların akma durumuna geçmemesi gerektiğini söylüyorum. Akma durumuna geçmeyen konsolları bildiğimiz için bu elemanların akma durumuna göre önlem almak anlamlı olmayabilir. Yalnızca bunu anlatmaya çalışıyorum. Kapasite tasarımı demek zaten akma durumuna ulaşan elemanlara göre yapılan tasarım anlamına gelmektedir bildiğiniz gibi. Dolayısıyla akma durumuna ulaşmayan veya ulaşması beklenmeyen elemanlar için böyle bir tercih yapılabilir. Sonuç olarak yönetmelikte yapın/yapmayın gibi bir net ifade yok.

diger yazdiginiz konsollarin enerji sönümlemesi, plastiklesmeye izin verilmemesi vs'nin konuyla alakasi yok. burada konsol kirislerin tasarimini tartismiyoruz. bu hesabi yaparken zaten kirislerin kapasitesini belirlemis olmamiz gerekiyor. o kapasiteler üzerinden bu hesap yapilmali.
Kesinlikle tam da bu konuyla alakası var. Bizim burada yaptığımız şey tamamen plastik tasarım ve enerji sönümlenmesi ile ilgili bir konu. Elbette konsol kirişi tartışmıyoruz ancak konsol kirişin plastik davranışını bu duruma dahil etmememiz gerekiyor. İstisnai durumları gözönünde bulundurarak bütün yapıları aynı şekilde oluşturamayız. Ufak konsollarda plastikleşme beklenmez. Bu durumda da plastikleşmeyen konsola plastikleşmiş gibi muamele yapılması tercih edilmeyebilir. Sonuçta bu opsiyon mühendise bırakılmış durumda. Çünkü yönetmelikte net bir ifade ile yazmıyor.

ben konsollarin süneklik düzeyi yüksek verceve sistemine dahil oldugunu iddia ettigimi hatirlamiyorum.
Daha önceki cevaplarda size TBDY 'de belirtilen "kolon-kirişlerin oluşturduğu çerçeveler" ifadesi belirtildi ve buna itiraz ettiniz. Bu sebeple bu şekilde anlaşıldı.

bu maddeye zaten karsi degilim. maddenin de dedigi gibi bu konsollar tasiyici sisteme bagli fakat bagimsiz calisiyor ve binanin yapisal sistemine zarar verebilir. benim savundugum da zaten bu. benim dediklerime karsi argüman olarak bu maddeyi nasil cikardiniz, anlamadim acikcasi.

Burada anlatmaya çalıştığım şey şu. Konsol kirişler yatay yük taşıyıcı sisteme dahil değil. Bunda hemfikiriz diye düşünüyorum. Yatay yük taşıyıcı sisteme dahil olmayan elemanların çerçeve kirişi gibi plastikleşeceğinin düşünülmesi tercih edilmeyebilir sadece. Elbette fazladan kayma donatısı konularak güvenli tarafta kalmayı tercih edebilirsiniz. Karşı argüman olarak çıkartmamın sebebi de şu. TBDY 6.1.1 maddesinin başlığı "Deprem Etkisi altında Yapısal olmayan bina elemanlarının tasarımı" 'dır. Bu bölüm içerisinde yapısal olmayan eleman olarak konsol tanımlanıyor. Yapısal olmayan elemanları da Bölüm 7 'de dahil etmeyebiliriz. En baştan da söylediğim gibi bu bir mühendis tercihidir. Etmek de etmemek de yönetmeliğe veya deprem mühendisliği ilkelerine karşı bir durum değildir.

kalin olarak isaretledigim cümlenin aksini iddia ettigim bir yazim/cümlem var mi? ekleme yapmanizin nedenini anlayamadim.,

ACI içerisinde de plastikleşme ilkesini baz alan bir kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü bulunuyor. En başta söylediğim konudan lütfen sapmayalım. birleşim bölgeleri kontrolünün temel amacı, deprem etkisinden kaynaklanan plastik şekildeğiştirmelerin birleşim bölgelerinde değil, birleşen elemanlarda oluşmasıdır. birleşen eleman konsol bir kiriş ise plastikleşmesi düşünülmemelidir. Bu duruma uygun bir tasarım yapılabilir.

konsollarin yatay tasiyici sisteme dahil oldugunu yazmadim ancak israrla yazmadigim ve iddia etmedigim seyleri yaziyorsunuz. konsollarin deprem yükü (düsey deprem yükleri) aktarmadigini iddia eden bana bir makale, döküman vs atarsaniz sevinirim. düzgün donatilandirilmis ve ankraji saglanmis konsollar depremin düsey bileseni sonucu deprem yükleri aktarir. sadece yatay deprem yükleri altinda tasarlanmali bu birlesimler diye bir madde mi var yönetmelikte?

Konsollar yatay yük taşıyıcı sisteme dahil olduğunu yazmadınız ama ısrarla yatay yük taşıyıcı sisteme dahil eleman gibi düşünülüp kontrol yapılması gerektiğini yazıyorsunuz. Ben de sadece buna cevap vermeye çalışıyorum. Konsolların deprem yükü aktarmadığına dair bir makale bulunmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde bu durum gayet tabi görülebilir. Depremin düşey etkisinin aktarılması konusunda haklısınız. Konsollar düşey depremi aktarırlar. Ancak düşey deprem etkisinde plastikleşmemelidir. Plastikleşmeyen bir elemanın da plastikleşmiş gibi dikkate alınması bir noktada anlamsız olabilir kimi mühendislere göre.
Burada ayrıca şu konu da var. Bütün cevapları okudum. Ben dahil hiç kimse konsolların yük aktarması ile ilgili bir durum yazmamış. Birleşim bölgesi kesme güvenliği yük aktarımı ile alakalı bir kontrol değil. Elemanların plastikleşmesi ile ilgili bir kontrol. Burada plastikleşme dışındaki kesme kuvveti kontrolü konsol olduğu durumda D katsayısı ile zaten yapılıyor. Konsolun yük aktarması ile kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü aynı ilkeler değil.

yukarida kapasite tasarim ilkesinin ne oldugunu alintiladim. yazdiklarinizin alakasi yok onunla.
yine alakasi olmayan bir örnek. kapasite tasarimi ilkesi icin x elemaninin y elemanina yük aktarmasi gerekir. eger teknik olarak x elemani y elemanina yük aktar(a)miyorsa, neden bu elemanin kapasitesini diger elemana yük olarak aktarayim ki? dediginiz örnegin rijit baglantili versiyonunda yine o elemanin kapasitesine göre tasarlanmasi gerektigini söylüyor tbdy 2018.

konsol kirisler konusunda da bu örnegi verdiyseniz, konsol kirislerin baglandigi birlesimlere teknik olarak moment aktaramadigini iddia etmeniz gerekiyor. yok bunu iddia etmiyorsaniz, verdiginiz örnegin alakasi yok konuyla.

Burada farklı sistemleri örnek vererek farklı bir bakış açısı sunmaya çalıştım ancak tam olarak anlatamadım sanırım. Konu sistemlerin moment aktarıp aktarmaması değil. Konu hangi elemanların plastikleştiğini önceden öngörmek ve ona göre önlem almak.

zaman ayirdiginiz ve verdiginiz cevap icin tesekkür ederim ancak dedikleriniz neden gözönüne almamaliyiza bir cevap olusturmuyor. sizin iddia ettiginize göre konsol kirislerde yük olusmuyor ve birlesime de aktarmiyor. böyle bir sey yok. diger yazdiginiz hatali kisimlara tek tek detayli cevabi da verdim. yine de tekrardan tesekkür ederim. size verdigim cevaplarda yanlis oldugunu düsündügünüz bir kisim varsa ve isterseniz onlara da cevap yazabilirsiniz. severek okur ve yanitlarim.

Rica ederiz. Neden gözönüne almamalıyız sorusunun cevabının net olduğunu düşünüyorum. İlkeleri ile anlatmaya çalıştım. Ancak burada çok çok uzun yazılar yazamıyoruz ne yazık ki. Ben konsol kirişlerin yük oluşturmadığını söylemiyorum. Konsol kirişlerin plastikleşmesinin dikkate alınmaması gerektiğini söylüyorum. Konsol kirişler elbette yük oluşturuyor bu yük aktarılıyor bu yük aktarımına göre gerekli kontroller yapılıyor. Ancak kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği yük aktarımı değil plastikleşmeyi yalnızca kiriş ve kolonlarda olmasını gözönüne alan bir kontrol. Konsollar yük aktarıyor bu yüzden birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü yapmalıyız gibi bir durumun tercih edilemeyebileceğini anlatmaya çalışıyorum. Birleşime gelen normal kesme kuvveti değeri zaten kontrol ediliyor. Bunun plastikleşme durumuna göre yapılması overdesign olabilir diyorum sadece.

Saygılarımla...
 
ayrica benim burada yanlis buldugum "hesabin kurtarmadigi durumda konsolu gözardi etmek" veya "hic bir kontrol yapmadan direkt olarak gözardi etmek", "yönetmelige göre gözönüne almaniza gerek yok" tarzi argümanlar.
Bunu yanıtladım size. ama tekrar yazayım. Israrla aynı yerdeniz.Türk deprem yönetmelği süneklik düzeyi yüksek çerçeveler için kolon kiriş kesme güvenliği kontrolünü kesinleştirmiştir. Sınırlı olanlar muaf tutulmuştur. Konsollar içn yüksek sünek olmadınığını siz kabul ettiniz zaten. O yüzden bu argüman geçerli. Ancak seçenekli.
 
Bunu yanıtladım size. ama tekrar yazayım. Israrla aynı yerdeniz.Türk deprem yönetmelği süneklik düzeyi yüksek çerçeveler için kolon kiriş kesme güvenliği kontrolünü kesinleştirmiştir. Sınırlı olanlar muaf tutulmuştur. Konsollar içn yüksek sünek olmadınığını siz kabul ettiniz zaten. O yüzden bu argüman geçerli. Ancak seçenekli.
yönetmelik süneklik düzeyi yüksek cercevelerin birlesimlerini tasarlayin diyor. buna yük aktaran sünek olmayan elemanlari gözardi edebilirisiniz demiyor. diyorsa, nerede diyor?
 
@Oğuzcan HADİM

yazdiklariniza bakicam ancak su an uzun bir mesaji okuyup, cevapyalacak kadar müsait degilim.


O zaman başka platformlarda bu başlık konusuyla idecad'ten bahsettinyseniz o yorumu düzeltin.

ne yazmisim?


su alintiladiginizin da size yazdigim sey: "yönetmelik süneklik düzeyi yüksek cercevelerin birlesimlerini tasarlayin diyor. buna yük aktaran sünek olmayan elemanlari gözardi edebilirisiniz demiyor. diyorsa, nerede diyor?" ile alakasi bile yok.
 
su alintiladiginizin da size yazdigim sey: "yönetmelik süneklik düzeyi yüksek cercevelerin birlesimlerini tasarlayin diyor. buna yük aktaran sünek olmayan elemanlari gözardi edebilirisiniz demiyor. diyorsa, nerede diyor?" ile alakasi bile yok.
Alakası var. Süneklik düzeyi yüksek kiriş ve kolonlarınn oluşturduğu yazıyor.
 
Ancak yönetelikte, konsol kirişler sünekliği yüksek birlşeşimlerde, birleşim hesabında dikkaye alınacaktır yazarsa seçenek programda gereksiz kalır.
 
@statiker



Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu cevabınızda "donatılar gayet tabi akma durumuna gelebilir" yazdığınız için bu şekilde bir cevap vermeyi tercih ettim. Hala yazdığımı savunarak konsol elemanların akma durumuna geçmemesi gerektiğini söylüyorum.
Simdi nerede yazdigimi gördüm, tesekkürler. Orada bahsettigim durum tasarim depremi icin gecerli degil. Yapiyi tasarladigimiz depremden daha büyük deprem yasama olasiligi bulunuyor yapinin. buna ek olarak da yönetmelikteki spektrumlar her durumda dogru degeri bize vermiyor. asildigi durumlar depremlerde karsilasilabiliyor. bu tarz durumlarda elemanlarimiz bizim tasarladigimiz yükler altinda elastik kaliyor dahi olsa, plastiklesebilir ve hatta göcebilir. buna yapabileceginiz bir sey yok. bu nedenle zaten yönetmeliklerdeki "kapasite tasarimi ilkesi" bulunuyor. bizim tasarladigimizdan daha büyük bir deprem meydana gelirse dahi, yapinin davranmasini istedigimiz sekilde davranmasini garanti altina almak icin. bahsettigim bu gibi durumlar söz konusu olursa, dedigim gibi konsol kirisler de akma durumuna ulasabilir. benim dedigim senaryo gerceklestiginde siz konsol kirisi birlesim hesabina katmadiginiz icin güvensiz tarafta kalmis olabilirsiniz. hatta bu dedigim konsolun akma durumuna gelmeden dahi gerceklesebilir. akma durumuna gelmedigi durumda dahi konsol kiristen birlesime yük transferi olacak. sizin senaryonuzda siz bu yükleri dahi hesaba katmiyorsunuz. sanki konsoldan yük transferi yok gibi hesapliyorsunuz.

Akma durumuna geçmeyen konsolları bildiğimiz için bu elemanların akma durumuna göre önlem almak anlamlı olmayabilir.
Akma durumuna gecmeyen dediginiz, sizin tasarim depreminde gecmiyor. yukarida acikladim. hesaba kattiginizdan daha büyük deprem senaryolarinda hala daha yapinin sünek davranmasini garanti etmeniz gerekiyor. siz konsolu hesaba katmayarak bunu garanti edemiyorsunuz.

Yalnızca bunu anlatmaya çalışıyorum. Kapasite tasarımı demek zaten akma durumuna ulaşan elemanlara göre yapılan tasarım anlamına gelmektedir bildiğiniz gibi. Dolayısıyla akma durumuna ulaşmayan veya ulaşması beklenmeyen elemanlar için böyle bir tercih yapılabilir.
ulasmasi beklensin veya beklenmesin, sünek davranisi olumsuz etkileyecek önemli hesaplarda o elemanin maksimum kapasitesine göre hesap yapmak zorundayiz. yukarida nedenini anlattim.

Sonuç olarak yönetmelikte yapın/yapmayın gibi bir net ifade yok.
yönetmeliklerin her seyi aciklamasi gerekmiyor. mühendis dogru tasarimi yapmakla mükellef kisidir. yönetmelikler minimum sartlari sunar. hic bir yönetmeligin de hatasiz veya mükemmel oldugunu sanmam. kaldi ki baslik altinda bir sürü kisi yönetmeligin bu konsol kirisleri gözönüne almamamizi söyledigini iddia ediyor. siz en azindan net bir ifade yok diyorsunuz.

Kesinlikle tam da bu konuyla alakası var. Bizim burada yaptığımız şey tamamen plastik tasarım ve enerji sönümlenmesi ile ilgili bir konu. Elbette konsol kirişi tartışmıyoruz ancak konsol kirişin plastik davranışını bu duruma dahil etmememiz gerekiyor. İstisnai durumları gözönünde bulundurarak bütün yapıları aynı şekilde oluşturamayız. Ufak konsollarda plastikleşme beklenmez. Bu durumda da plastikleşmeyen konsola plastikleşmiş gibi muamele yapılması tercih edilmeyebilir. Sonuçta bu opsiyon mühendise bırakılmış durumda. Çünkü yönetmelikte net bir ifade ile yazmıyor.
yukarida neden konsol kirisin de akma durumuna geldigi üzerinden bu birlesimin tasarlanmasi gerektigini acikladim.

Burada anlatmaya çalıştığım şey şu. Konsol kirişler yatay yük taşıyıcı sisteme dahil değil. Bunda hemfikiriz diye düşünüyorum. Yatay yük taşıyıcı sisteme dahil olmayan elemanların çerçeve kirişi gibi plastikleşeceğinin düşünülmesi tercih edilmeyebilir sadece. Elbette fazladan kayma donatısı konularak güvenli tarafta kalmayı tercih edebilirsiniz. Karşı argüman olarak çıkartmamın sebebi de şu. TBDY 6.1.1 maddesinin başlığı "Deprem Etkisi altında Yapısal olmayan bina elemanlarının tasarımı" 'dır. Bu bölüm içerisinde yapısal olmayan eleman olarak konsol tanımlanıyor. Yapısal olmayan elemanları da Bölüm 7 'de dahil etmeyebiliriz. En baştan da söylediğim gibi bu bir mühendis tercihidir. Etmek de etmemek de yönetmeliğe veya deprem mühendisliği ilkelerine karşı bir durum değildir.
Konsol kirisin bölüm 7 ile alakasi tamamen dis kuvvet olarak bulunmaktan ibaret. baska bir alakasi yok. ben konsol kirisi bölüm 7 sartlarina göre tasarlayalim demiyorum. bölüm 7.5'e göre tasarladigimiz birlesimde konsol kiristen dolayi olusan kuvvetleri de gözönüne alalim diyorum. bana göre de dikkate alinmamasi deprem mühendisligi ilkelerine ters, onun icin burada tartisiyoruz.

ACI içerisinde de plastikleşme ilkesini baz alan bir kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü bulunuyor. En başta söylediğim konudan lütfen sapmayalım. birleşim bölgeleri kontrolünün temel amacı, deprem etkisinden kaynaklanan plastik şekildeğiştirmelerin birleşim bölgelerinde değil, birleşen elemanlarda oluşmasıdır. birleşen eleman konsol bir kiriş ise plastikleşmesi düşünülmemelidir. Bu duruma uygun bir tasarım yapılabilir.
konsol kirisin plastiklesmesinin neden düsünülmesi gerektigini yukarida acikladim.

Konsollar yatay yük taşıyıcı sisteme dahil olduğunu yazmadınız ama ısrarla yatay yük taşıyıcı sisteme dahil eleman gibi düşünülüp kontrol yapılması gerektiğini yazıyorsunuz.
öyle yazmiyorum, o sisteme etkiyen bir dis yük olarak kaale alinmasi gerektigini yaziyorum. o bahsettiginiz hesaptaki formüllerde kaale alinan kirisler yük olarak gözönüne aliniyor. baska bir islevi yok 7.5'te kirislerin.

Ben de sadece buna cevap vermeye çalışıyorum. Konsolların deprem yükü aktarmadığına dair bir makale bulunmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Yapılan analiz sonuçları incelendiğinde bu durum gayet tabi görülebilir.
düsey kismindan bahsediyorum, yatay degil.

Depremin düşey etkisinin aktarılması konusunda haklısınız. Konsollar düşey depremi aktarırlar. Ancak düşey deprem etkisinde plastikleşmemelidir.
bu dedigim gibi her daim sizin isteginize kalmis bir sey degil. tasarim depremi altinda bunu tasarlayabilirsiniz ancak yukarida da anlattigim gibi tasarim depreminin asildigi senaryolarda konsol kirisler artik elastik veya sizin tasarladiginiz gibi kalmayabilir. bu senaryolarda da cercevelerinizin sünek davranisini garanti etmeniz adina konsollarin akma durumuna geldiginde aktarabilecegi kuvvetleri de gözönüne alarak tasarlamalisiniz.

Plastikleşmeyen bir elemanın da plastikleşmiş gibi dikkate alınması bir noktada anlamsız olabilir kimi mühendislere göre.
dedigim gibi bu dedikleriniz sadece "tasarim depreminde" gecerli.

Burada ayrıca şu konu da var. Bütün cevapları okudum. Ben dahil hiç kimse konsolların yük aktarması ile ilgili bir durum yazmamış. Birleşim bölgesi kesme güvenliği yük aktarımı ile alakalı bir kontrol değil. Elemanların plastikleşmesi ile ilgili bir kontrol.
birlesim bölgesi kesme güvenligi, birlesim bölgesini cevreleyen elemanlarin bu birlesim bölgesine aktardigi kuvvetleri güvenle tasiyabildigini gösterdigimiz bir hesaptir. elemanlarin plastiklesmesi ile ilgili derken neyi kastediyorsunuz bilmiyorum ancak elemandan kasit kirisler ise bu hesapta sadece dis yük olarak bulunuyorlar. bu dis yükleri de o elemanlarin akma durumunu gözönüne alarak hesapliyoruz.

Burada plastikleşme dışındaki kesme kuvveti kontrolü konsol olduğu durumda D katsayısı ile zaten yapılıyor. Konsolun yük aktarması ile kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü aynı ilkeler değil.
dediklerim ile bir alakasi yok yazdiklarinizin. orada yazdigim sey sizin konsollarin deprem yüklerini iletmedigini iddia etmeniz üzerineydi.

"ayrıca konsol elemanlar (istisnai durumlar dışında) da deprem yükü aktarmamaktadır."

buna cevap olarak yazdim onu.

Burada farklı sistemleri örnek vererek farklı bir bakış açısı sunmaya çalıştım ancak tam olarak anlatamadım sanırım. Konu sistemlerin moment aktarıp aktarmaması değil. Konu hangi elemanların plastikleştiğini önceden öngörmek ve ona göre önlem almak.
ben de hangi durumlarda konsol kirislerin de akma durumuna gelebilecegini belirttim ve onlara göre önlem almamiz gerektigini söyledim.

Rica ederiz. Neden gözönüne almamalıyız sorusunun cevabının net olduğunu düşünüyorum. İlkeleri ile anlatmaya çalıştım. Ancak burada çok çok uzun yazılar yazamıyoruz ne yazık ki.
bana göre de neden gözönüne almaliyiz net. :)

Ben konsol kirişlerin yük oluşturmadığını söylemiyorum. Konsol kirişlerin plastikleşmesinin dikkate alınmaması gerektiğini söylüyorum.
yük olusturmadigini söylüyorsaniz, bu yüklerin de dikkate alinmasi gerektigini düsünüyor olmaslisiniz. ancak konsollari gözönüne almadigimiz senaryoda bu yükler hic dikkate alinmiyor. akma durumunun neden gözönüne alinmasi gerektigini de yukarida 1-2 defa belirttigim icin tekrar yazmiyorum.

Konsol kirişler elbette yük oluşturuyor bu yük aktarılıyor bu yük aktarımına göre gerekli kontroller yapılıyor. Ancak kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği yük aktarımı değil plastikleşmeyi yalnızca kiriş ve kolonlarda olmasını gözönüne alan bir kontrol.
birlesim bölgesinde ciddi bir plastik deformasyon olusmadigini garanti etmek icin de bu birlesim bölgesine aktarilan kuvvetler ile bu birlesim bölgesinin dayanimi karsilastiriliyor. hesap bundan ibaret. yani yük aktarimi ile alakasi var.

Konsollar yük aktarıyor bu yüzden birleşim bölgesi kesme güvenliği kontrolü yapmalıyız gibi bir durumun tercih edilemeyebileceğini anlatmaya çalışıyorum. Birleşime gelen normal kesme kuvveti değeri zaten kontrol ediliyor. Bunun plastikleşme durumuna göre yapılması overdesign olabilir diyorum sadece.
7.5'teki hesapta konsolu gözardi ettiginizde nasil birlesime aktarilan kuvvetleri dogru belirlemis oluyorsunuz? konsolu gözardi ederek konsolun birlesime yük aktarmadigini iddia ediyorsunuz zaten. akma durumunu yukarida cokca acikladigimdan neden akma durumuna göre tasarlamamiz gerektigini yazmiyorum.
Saygılarımla...
tesekkür ederim cevabiniz icin.
 
Bölüm 6 tamamen ayrı bir bölüm, yüksek sünek çerçeve sistemleri tasarımı ile alakası yok.
Hatta bölümün başlığını ve girişini dikkatli okursanız bu tip konsol ve çıkıntı elemanları "taşıyıcı sisteme bağlı fakat bağımsız çalışan/yapısal olmayan elemanlar" şeklinde süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden ayrı bir kategoriye soktuğunu görürsünüz.

Benim anlamadığım program bu şekilde hesaba zorlamıyor, mühendise bir seçenek sunmuş. Ben de kendi kararımı verir ister seçerim ister seçmem. Bu karar da projeye göre değişebilir, hatta değişmeli. Diğer tüm tasarım kararları gibi. Kimse de bunu seçerseniz size neden bu kirişi hesaba kattınız demez.
Çoğu zaman bu akma durumuna tekabül eden tesirler bu tip elemanlarda oluşmaz, çünkü bunlar binanın geri kalan kısmı gibi değildir, nasıl bir ultimate state durumuna ulaşacağı o kadar da belirsiz değildir. Ana taşıyıcı sünek çerçevelerde ise depremde oluşacak mekanizmaya göre her türlü senaryo gerçekleşebilir, bu sebeple "ne olursa olsun bu eleman bu tesirden fazlasını alamaz" durumu için bu tasarım yapılır.
dediklerimi anladiginiz dahi yok. programdan bahsetmedigimi, konunun genel olarak hesap mantigi oldugunu da dile getirdim. ben kendi yapacagim tasarimda nasil yapmaliyim diye de bir sey sormadim.

"Haklısınız, en iyi siz bilirsiniz bu işi" diyerek kapatalım madem konuyu, çünkü bunun dışında başka herhangi bir cevabı ya da akıl yürütmeyi kabul etmeyecek gibi görünüyorsunuz buradan bakınca. :D
yukarida baska birisine de yazdim, ad hominem. cokca karsilasirim sizin gibi insanlar ile. konunun basinda da tartismak isteyen kisiler ile tartismak icin actigimi söyledim. cevap vermek zorunda degilsiniz, istemiyorsaniz yazmazsiniz ve okumazsiniz olur biter.
 
ancak sadece ikimizden birisinin cikarttigi anlam dogru.

Hiç bir zaman tam doğru yoktur. Yaklaşık doğruluk vardır. Mühendislik hesapları matematiksel modele dayalıdır ve belirli bir yüzde ile isabet payı vardır. Ancak illa bu yazdığınızdan dediğinizden yola çıkacaksak benim çıkardığım anlamın doğru olduğu pek açık. Burada yazan kişiler de benin çıkardığım anlamı çıkarıyor. Türk mühendisler deyip herkesi aynı kümeye katıp (ki mantıksal bir hatadır), küçümsediğiniz için bunu göremediniz bu başlıkta...
 
@Oğuzcan HADİM beyin detaylı açıklamalarını alıntı: yazan yeri tıklayarak okuyabilirsiniz
Tüm konu ve verilen cevapları gözönüne alarak özet bir yazı paylaşmaya çalışacağım.


konsol elemanların akma durumuna geçmemesi gerektiğini söylüyorum. Akma durumuna geçmeyen konsolları bildiğimiz için bu elemanların akma durumuna göre önlem almak anlamlı olmayabilir.
 
Geri
Üst