V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

yeni yapılan projelerde doğrusal performans analizi

statikofis

Yeni Üye
Deprem sonrası her belediye kendi kararlarını alma gibi yaptırımlara gidiyor. Buna istinaden esenler belediyesi yeni yapılan projelerde doğrusal performans analizi istiyor.
fakat performans raporunda; Degerlendirme / Tasarım Yaklasımını ŞGDT değil DGT dayanıma göre tasarım sonucu olarak göreceğim diyor. Mevcut girdiğimiz sistemin dgt olduğunu, performans ve nonlineer analizlerinin ŞGDT olduğunu belirtmeme rağmen kabul görmüyor performans analizininde dgt yaklaşımı olmasını talep ediyorlar. Bu konuda yönetmelikte belirtilen esaslara uyduğumu söylemem fayda etmiyor projem kabul görmüyor. Bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum

Deprem sonrası her belediye kendi kararlarını alma gibi yaptırımlara gidiyor. Buna istinaden esenler belediyesi yeni yapılan projelerde doğrusal performans analizi istiyor.
fakat performans raporunda; Degerlendirme / Tasarım Yaklasımını ŞGDT değil DGT dayanıma göre tasarım sonucu olarak göreceğim diyor. Mevcut girdiğimiz sistemin dgt olduğunu, performans ve nonlineer analizlerinin ŞGDT olduğunu belirtmeme rağmen kabul görmüyor performans analizininde dgt yaklaşımı olmasını talep ediyorlar. Bu konuda yönetmelikte belirtilen esaslara uyduğumu söylemem fayda etmiyor projem kabul görmüyor. Bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum
Tipik belediye davranışları. Doğrusal performans analizi kriterlerine uymayan bir binada ne yapılmasını istiyorlar?

esenler belediyesi yeni yapılan projelerde doğrusal performans analizi istiyor. performans analizininde dgt yaklaşımı olmasını talep ediyorlar.
doğrusal performans analizi bir dgt yaklaşımı değildir. doğrusal olmayan şekildeğiştirmelerin bulunması için geliştirilmiş yaklaşık bir yöntemdir. Bir binanın DGT yaklaşımı ile performans analizi, TBDY ve genel deprem mühendisliği kapsamında yapılması imkansızdır ve böyle bir hesap yoktur.

Deprem yönetmeliği gereği yeni yapılacak binaların performans analizi ancak ve sadece ŞGDT yaklaşımı ile yapılır. Bunun için doğrusal veya doğrusal olmayan performans analizi kullanılır.

DGT (Dayanıma Göre Tasarım) yaklaşımı TBDY Bölüm 4 ve Bölüm 7 'de anlatılan koşullara uyularak yapılan bir tasarım yaklaşımıdır. Ancak ŞGDT (şekildeğiştirmeye göre değerlendirme ve tasarım) yaklaşımı ise TBDY Bölüm 5 ve Bölüm 15 'te belirtilen ilkelere göre yapılır. Yapının mevcut veya yeni bina olmasından bağımsız, eğer performans analizi yapılıyor ise ve bu analiz sonucunda plastik şekildeğiştirmeler bulunuyor ve bu şekildeğiştirmelerin sınırları değerlendiriliyor ise bu tasarım ŞGDT (şekildeğiştirmeye göre değerlendirme ve tasarım) yaklaşımıdır. Doğrusal ve doğrusal olmayan performans analizleri de tam olarak bunu yapar.

idecad ile hem doğrusal hem de doğrusal olmayan performans analizi yönetmelik koşullarına uyularak yapılır.

"Doğrusal performans analizi" her ne kadar adı "doğrusal" olsa da sonucunda doğrusal olmayan şekildeğiştirmeleri hesaplar ve bu şekildeğiştirmelerin belirli limitlerin içinde kalıp kalmadığını kontrol eder. Doğrusal performans analizinin adının doğrusal olmasının sebebi deprem hesabında doğrusal modeller kullanılmasıdır. TBDY Bölüm 15 'te detaylıca anlatılmıştır.

1683294085410.png

Doğrusal performans analizi bir DGT yaklaşımı değildir. Doğrusal olmayan şekildeğiştirmelerin bulunması için yaklaşık bir yöntemdir. Çok basit temel ilke olarak şöyle söyleyebilirim. Sistemde doğrusal deprem hesabı yapılır. Daha sonra bu hesap sonucu düğüm noktalarının dönme ve ötelemele değerleri bulunur. Bu yerdeğiştirmiş eksen dönmesi değerlerinin içerisinde elastik ve plastik şekildeğiştirmeleri barındırdığı kabul edilir ki TBDY Denklem 15A.2 tam olarak bunu belirtir. Daha sonra toplam dönmeden TBDY Denklem 15A.3 'de belirtilen akma dönmeleri çıkartılır ve plastik dönmeler elde edilir. Yani bu DGT yaklaşımı değil bir ŞDGT yaklaşımıdır.
1683294781078.png

1683294773408.png

Bu noktada idecad bilgi bankasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu kavram kargaşasını şu şekilde giderebilirsiniz. Eğer siz TBDY Bölüm 2 'de tanımlanan DD-2 düzeyindeki tasarım depremlerini kullanıp Bölüm 3 'te belirtilen bina sınıflarını dikkate alarak Bölüm 4 ve Bölüm 7 'deki koşulların tamamını (göreli kat ötelemeleri, kesme güvenlikleri ve anlatılan tüm kontroller) sağlatırsanız Yapınız Tablo 3.4 'e göre Kontrollü Hasar (KH) performans düzeyini sağladığı kabul edilir. Ancak bu performans düzeyi DGT yaklaşımı ile yapılmıştır.

1683294157996.png
Siz isteğe bağlı olarak ŞGDT yaklaşımı kullanabilir ve yeni yaptığınız yapının deprem performansını Bölüm 5 ve Bölüm 15 'te belirtilen ilkelerle yapabilirsiniz. Ancak bu bölümlerde anlatılanların tamamı ŞGDT yaklaşımının birer ürünüdür. Bu yaklaşım içerisinde doğrusal performans analizi, doğrusal olmayan itme analizi ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz bulunmaktadır.

1683294423614.png

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...

Ekli dosyalar

• 1683294636319.png
    1683294636319.png
    96.7 KB · Görüntüleme: 19
  • 1683294763742.png
    1683294763742.png
    112.1 KB · Görüntüleme: 27
merhabalar bu sorunu çözebildinizmi ?

Merhabalar, adım Hasan ATMACA, forumda ilk mesajım.
Esenler Belediyesi personeliyim, bir arkadaşımın uyarısı üzerine "Esenler Belediyesi" ifadesi geçtiği için yazıyorum.

-DGT ile performans analizi- gülümseten bir tabir olmuş. Maalesef birçok arkadaşımızın kavram kargaşası yaşadığını düşünüyorum. Böyle bir talebimiz yok.

Ancak yeni binalarda, hedeflenen performans seviyesinin sağlandığının hesapla gösterilmesini talep ediyoruz. Bu durum müellifin isteğine bağlı değildir. Bunu isterken de TBDY, yönetmelik bilim kurulu üyesi hocalarımızın çeşitli eğitim ve seminerlerdeki sözlü beyanları ve pratikteki tecrübelerimizi esas alıyoruz.

Ayrıntılarına burada girmeyeceğim. Çünkü açık platformlarda konu çok çabuk ego yarışına dönüşebiliyor. Elbette hepinizi tenzih ediyorum. Forumda yeniyim ancak tecrübelerim bu yönde.

Yönetmelikte açıkça ifade edilmediği için söz konusu talebimizi hatalı bulan arkadaşlarım, meslek büyüklerim, hocalarım olabilir. Yolları düşerse, hem bir acı kahvemizi içip hem de mesleki bilgi alış verişi yapmamız için Esenler Belediyesine beklerim.

Saygılar, selamlar. Kolaylık dilerim.

Esenler Belediyesi personeliyim, bir arkadaşımın uyarısı üzerine "Esenler Belediyesi" ifadesi geçtiği için yazıyorum.

-DGT ile performans analizi- gülümseten bir tabir olmuş. Maalesef birçok arkadaşımızın kavram kargaşası yaşadığını düşünüyorum. Böyle bir talebimiz yok.

Ancak yeni binalarda, hedeflenen performans seviyesinin sağlandığının hesapla gösterilmesini talep ediyoruz. Bu durum müellifin isteğine bağlı değildir. Bunu isterken de TBDY, yönetmelik bilim kurulu üyesi hocalarımızın çeşitli eğitim ve seminerlerdeki sözlü beyanları ve pratikteki tecrübelerimizi esas alıyoruz.

Ayrıntılarına burada girmeyeceğim. Çünkü açık platformlarda konu çok çabuk ego yarışına dönüşebiliyor. Elbette hepinizi tenzih ediyorum. Forumda yeniyim ancak tecrübelerim bu yönde.

Yönetmelikte açıkça ifade edilmediği için söz konusu talebimizi hatalı bulan arkadaşlarım, meslek büyüklerim, hocalarım olabilir. Yolları düşerse, hem bir acı kahvemizi içip hem de mesleki bilgi alış verişi yapmamız için Esenler Belediyesine beklerim.

Saygılar, selamlar. Kolaylık dilerim.
Öncelikle foruma hoş geldiniz, belediye deneyimlerinizi paylaşırsanız kendi adıma çok memnun olurum.

Yönetmelik metinleri uzlaşı metinlerdir. Denetim kurumlarının yönetmelik dışı talepte bulunmaları ilgilinin kişisel anlayışını yansıtacağından doğru olmadığı kanaatindeyim.

Eğer sahadaki deneyimleriniz yeni bir ihtiyaç oluşturuyorsa kurum olarak çevre ve şehircilik bakanlığının ilgili bölümlerinden gerekçeleri ile birlikte yönetmelik revizyon talebinde bulunabilirsiniz.

Son düzenleme:

Böyle bir talebimiz yok demişsiniz ama tam olarak böyle bir talebiniz var

Geri