V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

proje hakkında tavsiyeler

çizdiğim projede bazı kolon donatısı fazla olması haricinde sorun olmadığını düşünüyorum. Girmem gereken verileri de girdiğimi düşünüyorum. Proje hakkında tavsiyelerinizi almak isterim özellikle fazla donatı çıkan kolonların donatı sayısını azaltabilmek için. Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Maalesef öğrenme aşamasında olduğum için lisans sürümünü almadım. Buradan bu şekilde bilgi almaya çalışarak kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Yine de teşekkür ederim

1750853258048.png

1- Yapı kat planında 'moment çerçevesi' oluşturacak çerçeve sayısı sadece kenar akslarda 2 tane. Her iki yönde de akslar boyunca 'sürekli' moment çerçevesi oluşturulmalı. Asmolen döşemeli bir sistem için perde oranı az ve düzensiz yerleşim mevcut. Davranış katsayısı R=7 için bu sistem yeterli sünekliği sağlar mı?
2- Küçük açılı yerleşimler var gemetrik kusur olabilir. 'Aks' ile çalışmalısınız. (AKS-KOT-ŞAKÜL önemli kavramlardır)
3- Zemin-temel ayarları seçimlerinde negatif gerilme kontrolüde yaptırmanızda fayda var.
4- Mesnet bölgesine yakın bağlanmış 'saplama kiriş' var perde kısa başlığından gelen, sakıncalı bir durum.
5- Koyduğunuz perdeler 'taşıyıcı sistem perdesi' olarak algılanmıyor. Dolayısıyla perde devrilme momenti kontrolü yapmıyor. Ayrıca sistem A15 seçili yani perde+çerçeveli sistem (R=7). Ancak hem moment çerçevesi olarak zayıf hem perde olarak çok zayıf. Uygun bir süneklik düzeyi değil bu seçim.
6- Perde elemanları taşıyıcı sistem perdesi olarak işaretleyin. Betonarme perde kontrolleri yapılmıyor !!!!
7- TBDY-2018 4.5.7.3 Geçiş Döşemelerindeki gerilme kontrolü için 'A2-A3 düzensiliği' sekmelerini aktif hale getirin. (v11 sürümünde farklı olabilir bu seçenek !!)
8- Kapalı çıkma yasak olması lazım 4 kat ve sonrasında (?)
9- zaten iki perde var toplam binada, onlarında bir kenarları komple boşluk. Döşemeden yük aktarıımı olmuyor. (Tek taraflı) Yine benzer şekilde 7'de olduğu gibi döşemeden aktarılan yükler ve gerilme kontrolleri yapılmalıdır.
10- Temeli ampatmanlı tasarlamak daha iyi olacaktır.
11- Kolon donatı sayısı normal.

Özetle taşıyıcı sistem çok kötü tasarlanmış. Beklendiği ölçüde sünek davranmayacağını düşünüyorum. Sistemde yeterli rijitliği sağlayacak perde elamanı yok. Olanlar ise düzgün yerleştirilmemiş ve yük aktarımları problemli. 'Kaset' adı altında yapılan bu döşeme sisteminde kolon kesitinden geniş kirişler ortaya çıkıyor ve kiriş donatılarının bir kısmı kolon içine girmiyor. Birleşim rijitliği ve sünekliği nasıl bir davranış gösterecek? Yapı modları incelendiğinde burulma etkin ki katsayılarıda yüksek raporda veriliyor. Burulmayı azaltacak sistem düzenlenmeli.

*Analiz raporunda her şey olumlu olsa bile, yeşil tik olsa bile, sistem tasarlamak mühendis kontolündedir. Yönetmelikler her şeyi yazmaz. 'Tasarım felsefesi' sadece mimari bir düşünce biçimi değildir. Mühendis, kalıp planına bakınca bile, belli başlı kusurları görmelidir.

İyi Çalışmalar

Geri