V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

proje hakkında tavsiyeler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emrecan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
çizdiğim projede bazı kolon donatısı fazla olması haricinde sorun olmadığını düşünüyorum. Girmem gereken verileri de girdiğimi düşünüyorum. Proje hakkında tavsiyelerinizi almak isterim özellikle fazla donatı çıkan kolonların donatı sayısını azaltabilmek için. Yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekli dosyalar

projeniz deneme sürümünde kaydedilmiş. o yüzden açamıyorum. lisansınız varsa lisanslı kaydı yükleyiniz.
 
Maalesef öğrenme aşamasında olduğum için lisans sürümünü almadım. Buradan bu şekilde bilgi almaya çalışarak kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Yine de teşekkür ederim
 
1750853258048.png


1- Yapı kat planında 'moment çerçevesi' oluşturacak çerçeve sayısı sadece kenar akslarda 2 tane. Her iki yönde de akslar boyunca 'sürekli' moment çerçevesi oluşturulmalı. Asmolen döşemeli bir sistem için perde oranı az ve düzensiz yerleşim mevcut. Davranış katsayısı R=7 için bu sistem yeterli sünekliği sağlar mı?
2- Küçük açılı yerleşimler var gemetrik kusur olabilir. 'Aks' ile çalışmalısınız. (AKS-KOT-ŞAKÜL önemli kavramlardır)
3- Zemin-temel ayarları seçimlerinde negatif gerilme kontrolüde yaptırmanızda fayda var.
4- Mesnet bölgesine yakın bağlanmış 'saplama kiriş' var perde kısa başlığından gelen, sakıncalı bir durum.
5- Koyduğunuz perdeler 'taşıyıcı sistem perdesi' olarak algılanmıyor. Dolayısıyla perde devrilme momenti kontrolü yapmıyor. Ayrıca sistem A15 seçili yani perde+çerçeveli sistem (R=7). Ancak hem moment çerçevesi olarak zayıf hem perde olarak çok zayıf. Uygun bir süneklik düzeyi değil bu seçim.
6- Perde elemanları taşıyıcı sistem perdesi olarak işaretleyin. Betonarme perde kontrolleri yapılmıyor !!!!
7- TBDY-2018 4.5.7.3 Geçiş Döşemelerindeki gerilme kontrolü için 'A2-A3 düzensiliği' sekmelerini aktif hale getirin. (v11 sürümünde farklı olabilir bu seçenek !!)
8- Kapalı çıkma yasak olması lazım 4 kat ve sonrasında (?)
9- zaten iki perde var toplam binada, onlarında bir kenarları komple boşluk. Döşemeden yük aktarıımı olmuyor. (Tek taraflı) Yine benzer şekilde 7'de olduğu gibi döşemeden aktarılan yükler ve gerilme kontrolleri yapılmalıdır.
10- Temeli ampatmanlı tasarlamak daha iyi olacaktır.
11- Kolon donatı sayısı normal.

Özetle taşıyıcı sistem çok kötü tasarlanmış. Beklendiği ölçüde sünek davranmayacağını düşünüyorum. Sistemde yeterli rijitliği sağlayacak perde elamanı yok. Olanlar ise düzgün yerleştirilmemiş ve yük aktarımları problemli. 'Kaset' adı altında yapılan bu döşeme sisteminde kolon kesitinden geniş kirişler ortaya çıkıyor ve kiriş donatılarının bir kısmı kolon içine girmiyor. Birleşim rijitliği ve sünekliği nasıl bir davranış gösterecek? Yapı modları incelendiğinde burulma etkin ki katsayılarıda yüksek raporda veriliyor. Burulmayı azaltacak sistem düzenlenmeli.

*Analiz raporunda her şey olumlu olsa bile, yeşil tik olsa bile, sistem tasarlamak mühendis kontolündedir. Yönetmelikler her şeyi yazmaz. 'Tasarım felsefesi' sadece mimari bir düşünce biçimi değildir. Mühendis, kalıp planına bakınca bile, belli başlı kusurları görmelidir.

İyi Çalışmalar
 
Değerli düşünceleriniz için teşekkürler uygulamaya çalışıp dikkate alacağım ancak birkaç hususa değinmek isterim bu projenin tasarım olarak aynısı İstanbul’da ruhsatlı proje olarak uygulanmakta çizerken kişisel hatalarım olmuş olabilir ancak taşıyıcı sistem (kolon perde kiriş) tasarımı olarak birçok böyle proje var dediğiniz kadar kusurlu ise belediyeden nasıl ruhsat alabiliyor.
 
Son düzenleme:
Şöyle ki ufak düzeltmelerle her eleman yeşil yanar ve statik rapor hep tikli görünür. Sonuçta bu bir program. Girdileri mühendis verir. Taşıyıcı sistem tasarımı mühendise aittir. Program Her şeyi onaylayınca yönetmeliğe uygun kabul edilerek imzalanır onaylanır. Bundan çok daha beter yüzlerce proje var onaylı inşa edilmiş, ruhsat alması onaylanması vs. yapının kusursuz olduğu anlamına gelmez. Benim şahsi mühendislik görüşüm. Ne böyle proje tasarılarım ne de onaylarım. Belki mühendisler yetkin değildir. Dikkat edilmemiştir. Belkide Belediye veya yapı denetim veya başka onay mercileri sosyal yardım almış olabilir(!).
 
bulunduğum bölgede 15-20 den fazla böyle uygulanan proje var o da benim bildiğim artık alışılmış normal geliyor da olabilir. Farklı mühendislerin benzer uygulama yapması da biz yeniler için kötü örnekler biz de buraları görüp öğrenmeye çalıyoruz. Daha doğrusunu nasıl öğrenebilirim varsa öneriniz bu yolda gelişebilmek için dinlemek isterim
 
Yani ben tecrübeli bir mühendis değilim. Ama yani moment eğrilik nedir bilmeden nonlinear performans analizi yapan 15 yıllık mühendiste gördüm. R nin sünekliğin tam manasını bilmeden bir dünya proje yapanıda gördüm. Mümkün olduğu kadar yayın takip etmek faydalı olacaktır. İMO seminer sunum vs konusunda oldukça iyi. Çok değerli hocalar çok güzel seminerler konferanslar veriyor. Youtube kanallarında kayıtlar var İMO seminerlerinin. Akademik olarak piyasada tanınan saygı gören hocaların mühendislerin yayınlarını, paylaşımlarını takip etmekte faydalı oluyor diye düşünüyorum. Yeniyseniz meslekte bence tbdy-2018 yönetliği üzerinde durmanız ve düşünmeniz kafa yormanız çok faydalı olur. Ordaki terimleri tanımlamaları anlamlarını altında yatan teorik-deneysel işlemleri yani mantığını anlayarak sorarak yönetmeliği çalışmanız çok faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst